blakop Napisano 3 Kwiecień 2019 Napisano 3 Kwiecień 2019 Jak w temacie. Co sądzicie o badaniach zgodności na zabytek dla pojazdów typu SKOT, BRDM, czyli kołowych transporterów opancerzonych - swoistych odpowiedników dzisiejszych ROSOMAKÓW?? Jakie za i jakie przeciw? Ale w oparciu o PRZEPISY, a nie własne odczucie. Podpowiadam, że pojazdy te w wojsku są rejestrowane i generalnie poruszają się po drogach publicznych do dzisiaj. ROSOMAK jadący na ćwiczenia w Poznaniu jedzie normalnie po ulicy na tablicach "UB...", a nie na lawecie, czyli proszę mi go do czołgu nie porównywać Wiem, bo sam prawie stłuczkę z takim miałem ? Wysłucham każde sensowne zdanie, opinię. Wiem, że w praktyce trochę takich pojazdów i tak jeździ, ale chciałbym zgłębić sprawę od strony prawnej, a nie tego co, gdzie, kiedy i na jakiej stacji udało się przepchnąć Cytuj
danielg539 Napisano 5 Kwiecień 2019 Napisano 5 Kwiecień 2019 W mojej ocenie to jeśli są spełnione ogólne wymagania dla pojazdu zawarte w PORD to może on się poruszać po drogach. Cytat 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego: 1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę; 2) nie zakłócało spokoju publicznego przez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych; 3) nie powodowało wydzielania szkodliwych substancji w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych; 4) nie powodowało niszczenia drogi; 5) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe, wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu; 6) nie powodowało zakłóceń radioelektrycznych w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych. Cytuj
kurant2000 Napisano 5 Kwiecień 2019 Napisano 5 Kwiecień 2019 Dnia 3.04.2019 o 22:00, blakop napisał: Podpowiadam, że pojazdy te w wojsku są rejestrowane i generalnie poruszają się po drogach publicznych do dzisiaj zgadza się są jeszcze w wojsku takie pojazdy jak BRDM , ale to pojazdy specjalne, rejestrując go jako zabytek będzie dalej jako specjalny ? Ciekawe czy przejdzie emisje spalin mam namyśli tzw. świnie , bo tak je żołnierze nazywają te zasilane benzyną. Jak taki podjeżdża to wszystkie nawiewy mi się włączają. "Zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym zabytkiem jest pojazd, który na podstawie specjalnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków ruchomych lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków, a także pojazd wpisany do inwentarza muzealiów, zgodnie z odrębnymi przepisami. Konkretyzując powyższą definicję należy dodać, że samochód zabytkowy powinien: mieć co najmniej 25 lat, nie być produkowany od 15 lat, posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły). W niektórych przypadkach zabytkiem może zostać również auto młodsze. Pod uwagę będą wtedy brane takie przesłanki jak posiadanie unikalnych rozwiązań konstrukcyjnych lub związek pojazdu z istotnymi wydarzeniami historycznymi." Cytuj
blakop Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Napisano 5 Kwiecień 2019 No nadal będzie specjalny-opancerzony. Cytuj
IVVO Napisano 5 Kwiecień 2019 Napisano 5 Kwiecień 2019 Osobiście - nie widzę problemu - kiedyś, z 6 lat temu na innej SKP robiłem takiego na zabytek /Skota/ - dałem ograniczenia na przewóz osób w przedziale desantowym, zakaz poruszania po autostradach oraz ze w/g na ograniczone pole widzenia - jazdę z pilotem - oczywiście wstępnie ustaliłem z właścicielem, czy na takie obostrzenia się zgadza - to były moje warunki aby podjąć się badania Cytuj
blakop Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Napisano 5 Kwiecień 2019 Ale słyszę, że w słynnych słownikach nie ma obecnie takiej marki i już na tym etapie może być problem... Cytuj
kurant2000 Napisano 5 Kwiecień 2019 Napisano 5 Kwiecień 2019 6 godzin temu, danielg539 napisał: 1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę; nie zagraża napewno 6 godzin temu, danielg539 napisał: 2) nie zakłócało spokoju publicznego przez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych; nie przekracza poziomu hałasu 6 godzin temu, danielg539 napisał: 3) nie powodowało wydzielania szkodliwych substancji w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych; W tym temacie będzie ciężko , a nawet powiedział bym bardzo ciężko 6 godzin temu, danielg539 napisał: 4) nie powodowało niszczenia drogi; drogi nie niszczy taki BRDM to nie czołg 6 godzin temu, danielg539 napisał: 5) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe, wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu; pole widzenia ma dobre , przyjeżdżają na badania o własnych siłach i bez pilota 6 godzin temu, danielg539 napisał: 6) nie powodowało zakłóceń radioelektrycznych w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych. Jak pójdzie do cywila to napewno bez radiostacji i innych urządzeń 4 godziny temu, blakop napisał: specjalny-opancerzony. 1 karabin maszynowy SGMB kal. 7,62 mm w późniejszych seriach także karabin maszynowy DszK kal. 12,7 mm lub KPWT kal. 14,5 mm wyrzutnia kierowanych rakiet przeciwpancernych tego napewno nie dostanie do cywila. 3 godziny temu, IVVO napisał: jazdę z pilotem BRDM nie musi jeździć z pilotem , ROSOMAKI też jeżdżą bez pilota , owszem nie jest im łatwo jechać ale dają sobie chłopaki radę , najlepiej idzie im na autostradzie. Cytuj
michal_k Napisano 5 Kwiecień 2019 Napisano 5 Kwiecień 2019 6 godzin temu, kurant2000 napisał: amochód zabytkowy powinien: mieć co najmniej 25 lat, nie być produkowany od 15 lat, posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły). Nie ma na powyższe absolutnie żadnej podstawy prawnej. 1 godzinę temu, kurant2000 napisał: W tym temacie będzie ciężko , a nawet powiedział bym bardzo ciężko To wskaż, w którym akcie prawnym można znaleźć coś o szkodliwych substancjach do zabytków. Cytuj
IVVO Napisano 6 Kwiecień 2019 Napisano 6 Kwiecień 2019 13 godzin temu, blakop napisał: Ale słyszę, że w słynnych słownikach nie ma obecnie takiej marki i już na tym etapie może być problem. nie ma problemu na SKP - robisz jako "---" - a WK występuje do ITS o dodanie marki/typu/wariantu - nie tak dawno robiłem amerykański wóz sanitarny z 68 - nie było go w katalogu - został dodany 11 godzin temu, kurant2000 napisał: BRDM nie musi jeździć z pilotem kolego to są moje założenia do których mam prawo a klient albo je akceptuje lub nie - to jego problem nie mój Cytuj
Paprock Napisano 6 Kwiecień 2019 Napisano 6 Kwiecień 2019 No i co wyszło, a może o Studebakera chodziło, że nie było? Cytuj
danielg539 Napisano 8 Kwiecień 2019 Napisano 8 Kwiecień 2019 Dnia 6.04.2019 o 08:03, IVVO napisał: nie tak dawno robiłem amerykański wóz sanitarny z 68 - nie było go w katalogu - został dodany Ile czasu to trwało? Cytuj
IVVO Napisano 9 Kwiecień 2019 Napisano 9 Kwiecień 2019 20 godzin temu, danielg539 napisał: Ile czasu to trwało? Około 30 dni Cytuj
duchu Napisano 9 Kwiecień 2019 Napisano 9 Kwiecień 2019 Dnia 5.04.2019 o 20:31, kurant2000 napisał: pole widzenia ma dobre , przyjeżdżają na badania o własnych siłach i bez pilota Z tym dobrym polem widzenia , tot tak spierałbym się , ale sobie radzą Cytuj
kurant2000 Napisano 9 Kwiecień 2019 Napisano 9 Kwiecień 2019 53 minuty temu, duchu napisał: ale sobie radzą Radzą sobie i to nieźle bym powiedział, ale jak wiadomo nie jest łatwo się tym poruszać. Cytuj
evocatum Napisano 15 Kwiecień 2019 Napisano 15 Kwiecień 2019 W dniu 3.04.2019 o 22:00, blakop napisał: Jak w temacie. Co sądzicie o badaniach zgodności na zabytek dla pojazdów typu SKOT, BRDM, czyli kołowych transporterów opancerzonych - swoistych odpowiedników dzisiejszych ROSOMAKÓW?? Najpierw - specyfikacja techniczna o pozbawieniu cech użytkowych z wyszczególnionym procesem technologicznym utraty cech użytkowych , wydaną przez uprawnioną instytucję. Następnie jako pojazdy niekoncesjonowane, mogą być przeznaczone na działania promocyjne MON. Jeżeli chodzi o widoczność i poruszanie się po drodze publicznej - musisz spróbować i następnym razem na przejażdżkę zabierzesz wóz lawetą. Cytuj
blakop Napisano 16 Kwiecień 2019 Autor Napisano 16 Kwiecień 2019 14 godzin temu, evocatum napisał: wydaną przez uprawnioną instytucję Czyli przez kogo? Miejscowego proboszcza? Cytuj
evocatum Napisano 16 Kwiecień 2019 Napisano 16 Kwiecień 2019 Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym . 3. Do pozbawiania cech użytkowych uprawniony jest przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania danego rodzaju broni lub wyrobu o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym. Miejscowy proboszcz też może być o ile jest uprawniony. Cytuj
Mecher Napisano 16 Kwiecień 2019 Napisano 16 Kwiecień 2019 Tu tylko redemptorysta Tadeusz R ma wszystkie uprawnienia, nadane przez byłego ministra obrony Antoniego M. . Cytuj
evocatum Napisano 16 Kwiecień 2019 Napisano 16 Kwiecień 2019 W ramach traktatu CFE o konwencjonalnych siłach zbrojnych, wycofanie sprzętu bojowego może mieć różnorodny zakres: -pozbawienie cech funkcjonalnych( osłabienia pancerza, siły ognia, własności trakcyjnych itd) -całkowita likwidacja Przykładowy SKOT Janusza, niepozbawiony cech bojowych, może spowodować uzyskanie przewagi nad przeciwnikiem. Cytuj
IVVO Napisano 16 Kwiecień 2019 Napisano 16 Kwiecień 2019 Kolego - taki pojazd kupujesz AMW - a oni sprzedają sprzęt zdemilitaryzowany i traktat CFE nie ma tu nic do rzeczy Cytuj
blakop Napisano 16 Kwiecień 2019 Autor Napisano 16 Kwiecień 2019 Dokładnie. Fajnie, że jesteś obeznany w temacie, ale nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu... Zdarzyło mi się sprzedawać KTO nawet na Ukrainę w trakcie apogeum kryzysu i problemów jakoś nie było. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi