Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyczepa sprowadzona z zagranicy , jaki koszt badania pierwszego , jaki termin badania w tłumaczeniu występuje jako przyczepa specjalna .

Napisano

Przyczepa specjalna do 3,5 t - 170 PLN, badanie na rok, ta przyczepa jest z hamulcem najazdowym, prawda ?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

wszystko sie zgadza ! teraz kazda przyczepa kampingowa rejestrowana po raz pierwszy bedzie badana co rok . poniewaz nie umieszcza sie jej nigdzie indziej tylko joko "specjalna " a specjalne sa od "0"do 3.5t i powyz.

[ Dodano: 14-06-2005, 13:46 ]

troche dziwny jest cennik na przyczepy ,bo na przyklad przyczepa specjalna pierwsze badanie w kraju jest drozsze od osobowego

Napisano

Mam prośbe o Dziennik Ustaw który to reguluje bo mamy upirdliwego klienta ,

Napisano

Kosciuszko- wystarczy klientowi pokazac aktualny cennik poz.3.9 jesli to pierwszebadanie wkraju . a do tego pokazac tabele rodzaje i podrodzaje pojazdow

cemping jest w "pojazdach specjalnych"

[ Dodano: 14-06-2005, 19:15 ]

KOSCIUSZKO-- nawet w programie dla stacji norcom wejdz pod znaczek "paragraf" tam sa te tabele

Napisano

A CZY NIE MOŻNA TRAKTOWAĆ JEJ ZGODNIE Z TABELĄ RODZAJI I PODRODZAJI JAKO PRZYCZEPA LEKKA PODRODZAJ SPECJALNA PRZEZNACZENIE KEMPINGOWE I WTEDY TERMIN BADANIA BEZTERMINOWY

• 2 weeks later...
Napisano

'Motorower, przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym' art 81 ust. 7

'Przyczepa lekka - przyczepa, której dmc nie przekracza 750 kg' art 2 poz 51

Czyli przyczepa lekka kod 10 - specjalna 02 kategoria Q1 - kampingowy kod 514

Koszt badania 92 pln i termin bezterminowo. Mam racje ?

• 1 month later...
Napisano

Robimy trochę przyczep kampingowych i bez problemu są rejestrowane te do 750kg DMC jako "BEZTERMINOWE"

• 1 year later...
Napisano
Czyli przyczepa lekka kod 10 - specjalna 02 kategoria Q1 - kampingowy kod 514

A przyczepa kempingowa pow.750 kg (np 1000 kg) będzie:

rodzaj pojazdu: przyczepa specjalna kod 14 , podrodzaj: bez podziału , przeznaczenie: kempingowy 514.

Napisano
A CZY NIE MOŻNA TRAKTOWAĆ JEJ ZGODNIE Z TABELĄ RODZAJI I PODRODZAJI JAKO PRZYCZEPA LEKKA PODRODZAJ SPECJALNA PRZEZNACZENIE KEMPINGOWE I WTEDY TERMIN BADANIA BEZTERMINOWY

Dokładnie bezterminowo jest tp przyczepa do 750dmc

• 13 years later...
Napisano

Przyczepa kempingowa o DMC 750 zarejestrowana jako:

Rodzaj pojazdu: przyczepa specjalna.

Przeznaczenie: kempingowy.

Jest zarejestrowana w kraju i ma w DR wyznaczony termin badania na rok. Klient kupił i myślał, że będzie bezterminowo. Teraz pytanie, czy zapis z PORD o tym, że przyczepa lekka nie podlega okresowym badaniom technicznym dotyczy definicji, czy tego co jest zapisane w DR. Tzn. czy przyczepa musi mieć DMC do 750 kg wg definicji, czy musi być zarejestrowana jako przyczepa lekka, żeby podlegała pod ten zapis z PORD. Ktoś coś podpowie??

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Bartek24 napisał:

Ktoś coś podpowie??

Ustawa Art. 81, ust. 5 i 6. 

Edytowane przez cezary
Napisano

Jest ona źle sklasyfikowana. Powinno być: rodzaj - przyczepa lekka; podrodzaj - specjalna; z ewentualnym przeznaczeniem - kempingowa.

• Piwo 1
  • Lubię 1
Napisano

Przypuszczam iż ma hamulec najazdowy - i ktoś przy pierwszej sugerował się tym hamulcem a nie masą

Napisano
Godzinę temu, adam1501 napisał:

Jest ona źle sklasyfikowana. Powinno być: rodzaj - przyczepa lekka; podrodzaj - specjalna; z ewentualnym przeznaczeniem - kempingowa.

I to jest wskazówka :OK:, a nie jakieś tam pitolenie, które ja palnąłem. :oops:

Napisano

Ma hamulec najazdowy. To co teraz można zrobić mu przegląd okresowy zgodnie z przepisami, czy raczej musi zmienić klasyfykacje? Jak się za to zabrać? 

Napisano

Zrób identyfikację na wniosek właściciela - lekka\specjalna\kempingowa i podaj parametry - nie ciągnij głupot - opisz iż pojazd źle sklasyfikowano i nie podlega OBT 

I tak jak przypuszczałem - hamulec "zadecydował" o przynależności a nie masa - częsty błąd

• Piwo 1
Napisano

Art. 2 ust 51 w połączeniu z art. 81 ust 11 PORD. Bez względu na błędną kwalifikację pojazdu.

Napisano

Ja bym jeszcze spróbował ustalić kto popełnił błąd i dał mu szansę na korektę tamtego badania.

Jeśli sam diagnosta skoryguje swój błąd to jest to oczywista omyłka i po sprawie. Jeśli WK będzie wszczynało postępowanie wyjaśniające ( a powinno) to bez korekty będzie to poświadczenie nieprawdy i utrata uprawnień + do 5 lat z KK dla tamtego diagnosty.  Dajcie mu szansę.

• Lubię 1