Kasciuszko Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Przyczepa sprowadzona z zagranicy , jaki koszt badania pierwszego , jaki termin badania w tłumaczeniu występuje jako przyczepa specjalna . Cytuj
Psuj Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Przyczepa specjalna do 3,5 t - 170 PLN, badanie na rok, ta przyczepa jest z hamulcem najazdowym, prawda ? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Kasciuszko Napisano 14 Czerwiec 2005 Autor Napisano 14 Czerwiec 2005 Przyczepa jest z chamulcem najazdowym Cytuj
wlodas Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 wszystko sie zgadza ! teraz kazda przyczepa kampingowa rejestrowana po raz pierwszy bedzie badana co rok . poniewaz nie umieszcza sie jej nigdzie indziej tylko joko "specjalna " a specjalne sa od "0"do 3.5t i powyz. [ Dodano: 14-06-2005, 13:46 ] troche dziwny jest cennik na przyczepy ,bo na przyklad przyczepa specjalna pierwsze badanie w kraju jest drozsze od osobowego Cytuj
Kasciuszko Napisano 14 Czerwiec 2005 Autor Napisano 14 Czerwiec 2005 Mam prośbe o Dziennik Ustaw który to reguluje bo mamy upirdliwego klienta , Cytuj
wlodas Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Kosciuszko- wystarczy klientowi pokazac aktualny cennik poz.3.9 jesli to pierwszebadanie wkraju . a do tego pokazac tabele rodzaje i podrodzaje pojazdow cemping jest w "pojazdach specjalnych" [ Dodano: 14-06-2005, 19:15 ] KOSCIUSZKO-- nawet w programie dla stacji norcom wejdz pod znaczek "paragraf" tam sa te tabele Cytuj
KACZY Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 A CZY NIE MOŻNA TRAKTOWAĆ JEJ ZGODNIE Z TABELĄ RODZAJI I PODRODZAJI JAKO PRZYCZEPA LEKKA PODRODZAJ SPECJALNA PRZEZNACZENIE KEMPINGOWE I WTEDY TERMIN BADANIA BEZTERMINOWY Cytuj
PKSStargard Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Oczywiście ta ostatnia odpowiedź jest prawidłowa . Cytuj
Sebastian ZG Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 'Motorower, przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym' art 81 ust. 7 'Przyczepa lekka - przyczepa, której dmc nie przekracza 750 kg' art 2 poz 51 Czyli przyczepa lekka kod 10 - specjalna 02 kategoria Q1 - kampingowy kod 514 Koszt badania 92 pln i termin bezterminowo. Mam racje ? Cytuj
wojtek1150 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 dołanczam się "Bezterminowo" lekka-specjalna-kempingowa Cytuj
OLEK Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Robimy trochę przyczep kampingowych i bez problemu są rejestrowane te do 750kg DMC jako "BEZTERMINOWE" Cytuj
markes30 Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Czyli przyczepa lekka kod 10 - specjalna 02 kategoria Q1 - kampingowy kod 514 A przyczepa kempingowa pow.750 kg (np 1000 kg) będzie: rodzaj pojazdu: przyczepa specjalna kod 14 , podrodzaj: bez podziału , przeznaczenie: kempingowy 514. Cytuj
krzycho Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 A CZY NIE MOŻNA TRAKTOWAĆ JEJ ZGODNIE Z TABELĄ RODZAJI I PODRODZAJI JAKO PRZYCZEPA LEKKA PODRODZAJ SPECJALNA PRZEZNACZENIE KEMPINGOWE I WTEDY TERMIN BADANIA BEZTERMINOWY Dokładnie bezterminowo jest tp przyczepa do 750dmc Cytuj
dzidek Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 i ja tak robie beztermin i lekka pozdro Cytuj
Bartek24 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Przyczepa kempingowa o DMC 750 zarejestrowana jako: Rodzaj pojazdu: przyczepa specjalna. Przeznaczenie: kempingowy. Jest zarejestrowana w kraju i ma w DR wyznaczony termin badania na rok. Klient kupił i myślał, że będzie bezterminowo. Teraz pytanie, czy zapis z PORD o tym, że przyczepa lekka nie podlega okresowym badaniom technicznym dotyczy definicji, czy tego co jest zapisane w DR. Tzn. czy przyczepa musi mieć DMC do 750 kg wg definicji, czy musi być zarejestrowana jako przyczepa lekka, żeby podlegała pod ten zapis z PORD. Ktoś coś podpowie?? Cytuj
cezary Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 (edytowane) 6 minut temu, Bartek24 napisał: Ktoś coś podpowie?? Ustawa Art. 81, ust. 5 i 6. Edytowane 3 Marzec 2020 przez cezary Cytuj
adam1501 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Jest ona źle sklasyfikowana. Powinno być: rodzaj - przyczepa lekka; podrodzaj - specjalna; z ewentualnym przeznaczeniem - kempingowa. 1 1 Cytuj
IVVO Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Przypuszczam iż ma hamulec najazdowy - i ktoś przy pierwszej sugerował się tym hamulcem a nie masą Cytuj
cezary Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Godzinę temu, adam1501 napisał: Jest ona źle sklasyfikowana. Powinno być: rodzaj - przyczepa lekka; podrodzaj - specjalna; z ewentualnym przeznaczeniem - kempingowa. I to jest wskazówka , a nie jakieś tam pitolenie, które ja palnąłem. Cytuj
Bartek24 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Ma hamulec najazdowy. To co teraz można zrobić mu przegląd okresowy zgodnie z przepisami, czy raczej musi zmienić klasyfykacje? Jak się za to zabrać? Cytuj
IVVO Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Zrób identyfikację na wniosek właściciela - lekka\specjalna\kempingowa i podaj parametry - nie ciągnij głupot - opisz iż pojazd źle sklasyfikowano i nie podlega OBT I tak jak przypuszczałem - hamulec "zadecydował" o przynależności a nie masa - częsty błąd 1 Cytuj
aboz Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Art. 2 ust 51 w połączeniu z art. 81 ust 11 PORD. Bez względu na błędną kwalifikację pojazdu. Cytuj
markes30 Napisano 7 Marzec 2020 Napisano 7 Marzec 2020 Ja bym jeszcze spróbował ustalić kto popełnił błąd i dał mu szansę na korektę tamtego badania. Jeśli sam diagnosta skoryguje swój błąd to jest to oczywista omyłka i po sprawie. Jeśli WK będzie wszczynało postępowanie wyjaśniające ( a powinno) to bez korekty będzie to poświadczenie nieprawdy i utrata uprawnień + do 5 lat z KK dla tamtego diagnosty. Dajcie mu szansę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi