szym1234 Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 Witam, sprawa prosta DR zatrzymany przez Policję(wirtualnie) - powód pierwsze badanie pojazd kat. O4 wystawione przez WK na lat 3 (trzy!) - skierowany na ustalenie terminu badania. Od rej. ok 1,5 roku, wiec brak ważności BT. Skoro badanie jest nie ważne klient i tak musi odwiedzić SKP, mimo że wina WK. I teraz możemy zrobić dodatkowe z ustaleniem+ okresowe, choć wiadomo, że okresowe z adnotacją w uwagach rozsądniej. Moje pytanie, czy stempel można zrobić w dniu badania do DR, czy wysyłamy klienta do WK/Policja z zaświadczeniem i wraca po stempel z wirtualnie odblokowanym dowodem. A na wirtualnym dowodzie nie działamy? Tak czy tak DR musi odblokować organ, chodzi o to czy my jako diagności możemy zamknąć sprawę 1 wizytą klienta. Stanowisko różnych WK jest o tyle zaskakujące, że bardzo odmienne Jak Wam w praktyce działają aktualizacje takich zmian w cepik, jest to przepływ "live" ? Dzieki! Cytuj
crackers Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 18 minut temu, szym1234 napisał: czy my jako diagności możemy zamknąć sprawę 1 wizytą klienta Tak.Badanie,pieczątka w DR , wydanie zaświadczenia i do zobaczenia za rok(zakładam wynik pozytywny) Cytuj
smaug Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 10 minut temu, szym1234 napisał: I teraz możemy zrobić dodatkowe z ustaleniem+ okresowe, Jakie dodatkowe z ustaleniem ? Pojazd ma nieważne badanie okresowe robisz zwykłe bad. okresowe tylko kwestia uzgodnienia potwierdzenia w dowodzie czy wk anuluje termin 3 letni i dopiero potwierdzisz ty czy od razu stempel do dowodu oczywiście jak wynik badania P Cytuj
danielg539 Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 Nie ma co anulować, gdyż i tak w CEPiK-u będzie widoczny termin ostatniego badania. Cytuj
leski66 Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 Godzinę temu, smaug napisał: (...) kwestia uzgodnienia potwierdzenia w dowodzie czy wk anuluje termin 3 letni (...) Też tak uważam, że nie ma co " angażować Pani ( Marioli ) z WK ", no chyba, że ITD zatrzymało DR to wtedy trza będzie tam go odblokować. Wykonując OBT : - wyznaczasz " prawidłowy " termin następnego badania technicznego - wstawiasz pieczątkę do DR - wystawiasz zaświadczenie z BT ( ja w uwagach wpisuje " co, z czego i po co " ) Zaświadczenie wręczasz klientowi, który ma odblokować ( wirtualne zatrzymanie DR ) i po sprawie Cytuj
Rafi90 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Badanie z poprawnym terminem na rok, stempel, zaświadczenie i gutbaj Cytuj
trucker Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: 1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd: 2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo Cytuj
soraj Napisano 3 Październik 2019 Napisano 3 Październik 2019 A nie prościej wrócić do WK , który wydał dowód , żeby poprawili date nastepnego badania ? Jeżeli nie to zrobił bym badanie okresowe , klient może przychodzić codziennie na przegląd nie ma tutaj żadnego prawnego przeciwskazania. Cytuj
leski66 Napisano 3 Październik 2019 Napisano 3 Październik 2019 8 minut temu, soraj napisał: A nie prościej wrócić do WK , który wydał dowód , żeby poprawili date nastepnego badania ? Powiedz, a co tam poprawiać ? Skoro : W dniu 30.09.2019 o 18:25, szym1234 napisał: Od rej. ok 1,5 roku, wiec brak ważności BT. Cytuj
szym1234 Napisano 3 Październik 2019 Autor Napisano 3 Październik 2019 Wykonane OBT, pieczątka w DR, DR odblokowany w WK, bo zabrany przez ITD, więc było bliżej. Pytałem o przepływ danych wprowadzanych przez ITD/Policja, ponieważ raz widziałem zabrany wirtualnie dokument, a drugim razem nie, więc podejrzewam, że nie trwa to 5min. Dziękuję za odpowiedzi w temacie Cytuj
aboz Napisano 7 Październik 2019 Napisano 7 Październik 2019 W dniu 3.10.2019 o 14:53, szym1234 napisał: podejrzewam, że nie trwa to 5min. Trwa krócej. Właśnie miałem przed stacją kolizję i klient podszedł popytać o różne rzeczy, więc sprawdziłem pojazd w CEP i ZE już było, a policjanci jeszcze nie odjechali z miejsca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi