Skocz do zawartości

TAXI z Dani

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich. Puki co pytanie czysto teoretyczne bez konkretów ponieważ klient zgłosił się tylko z zapytaniem.

Mercedes taxi  sprowadzony z Dani rocznik 2019. Oczywiście uszkodzony/naprawiony.

I teraz tak jak wykonać pre-rejestrację? Jako TAXI i potem to TAXI zdjąć. Czy jako "normalny" pojazd od razu.

Osprzęt taxi zdemontowany oczywiście. Klient wolał by żeby w historii pojazdu taxi nie figurowało...

No i ostatnia sprawa jaki termin badania? Na rok czy zaokrąglić do trzech lat? W dani był na rok...

I teraz jeszcze mi się nasunęło jedno pytanie, jak uszkodzony to i powypadkowe by się zdało klepnąć.

Jakim tokiem postępowania byście poszli w takim przypadku?

Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

wg mnie jeśli w DR z Danii jest taxi to w uwagach że klient zrezygnował z przystosowania do TAXI i normalne badanie sprowadzonego + powypadkowe

termin chyba na rok bo był użytkowany jako taxi

Edytowane przez maro-dm
Napisano
32 minuty temu, Paprock napisał:

Co w duńskim dowodzie na temat taksówki stoi?

Tak jak na wstępie napisałem papierów jeszcze nie widziałem klient był  z takim zapytaniem. Ma przetłumaczyć dowód i się pojawić. A puki co chciałem się jakoś do "akcji" wstępnie przygotować.

No ale załóżmy że w dowodzie stoi TAXI to wtedy jak?

Napisano

Ja bym nawet na wpis taxi w ZDR nie zwracał uwagi jeśli wszystko jest zdemontowane (taxomer itp). Normalne zrobil powypadkowe następnie OBT zwykłe (oczywiście jeśli TR są) i tyle w temacie. Termin badania troszkę taki dziwny ale bym też na rok dał. Ale jeśli klient chce mieć dopełnienie do 3 lat( o ile jest to możliwe) to wysłał bym go do WK celem rozeznania i ewentualnie jak się da to  czerwone TR a nam by pozostało tylko ustalenie danych i powypadkowe.

Napisano
13 godzin temu, Dar-jusz napisał:

No ale załóżmy że w dowodzie stoi TAXI to wtedy jak?

Wtedy przy badaniu okresowym wpisałbym, że pojazd nie spełnia dodatkowych warunków dla taxi.

Napisano
W dniu 4.10.2019 o 20:16, yogi1984 napisał:

Termin badania troszkę taki dziwny ale bym też na rok dał

Czy to poprawny termin dla auta, które taksówka już nie jest?

Napisano (edytowane)
29 minut temu, danielg539 napisał:

Czy to poprawny termin dla auta

Nie wiem... stąd sugestia w dalszej części zdania o wizycie w WK. A tak na marginesie to jaka jest według ciebie poprawna data dla tago auta?

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Skoro nie jest już to TAXI i jest to pierwsze OBT to można skłonić się ku 2 latom.

Napisano
14 godzin temu, danielg539 napisał:

jest to pierwsze OBT to można skłonić się ku 2 latom.

Albo odpuścić sobie OBT i zarejestrować pojazd dopełniając do trzech lat. Wszystko zapewne zależy od zawartości ZDR. Swego czasu miałem kilka dziwolągów z Danii i tam nieszczególnie przykładają wagę do wpisów tj. u nas.

Napisano

Jeżeli jest to jego PIERWSZE okresowe to można się pokusić o 2 lata jak pisze Daniel.

Ale w praktyce przyjęło się inaczej. Jak już raz coś skrócono do roku, to potem zawsze już tylko rok. No taki lajf :)