Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do pobrania aktualna wersja ujednolicona rozporządzenia ROZPORZĄDZENIA MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach ze stanem prawnym na dzień 04.10.2019r.

(Dz. U. z 2015r., poz. 776 z późn. zm.)

===================================================

NOWOŚĆ !!! - AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO - ZAKTUALIZOWANY DNIA 04.10.2019r.

===================================================

Od dnia 04.10.2019 r. SKP mogą wystawiać wyłącznie nowe wzory zaświadczeń z badania technicznego pojazdu.

Delikatnie zasugeruje, aby na pierwszej stronie w dolnym prawym rogu w pozycji cyfry 9) wpisać oprócz nazwy stacji i adresu, aby namówić autora programu na numer telefonu +48 numer kierunkowy i telefonu. Jest to istotne przy kontaktach z Wydziałami Komunikacji. Skoro zaświadczenie jest wielojęzyczne warto rozważyć "+48".

U góry po dogłębnej analizie warto rozważyć w pozycji data i miejsce: data i miejscowość.

Dla użytkowników NORCOM SQL - wpis na drugiej stronie z automatycznym numerem diagnosty zostanie uzupełniony w przyszłym tygodniu. Do tego czasu należy numer uprawnienia wpisywać ręcznie.

Taka ciekawostka: w Dyrektywie Unijnej (nie jest do bezpośredniego stosowania) we wzorze zaświadczenia przy cyfrze 9 widnieje podpis lub numer zaświadczenia a na polskim wzorze jest "czytelny podpis" i numer uprawnienia :-)

Dodatkowo na końcu: (Dz. U. z 2019 r. poz. 1466) – wyciąg z ważnych zmian wchodzących od dnia 7.11.2019r. nowe badanie techniczne w ustawie Prawo o ruchu drogowym – aktualnie bez aktów wykonawczych zakresu badania i opłaty.

Dodatkowo na końcu objaśnienia nowego zaświadczenia z Dyrektywy Unijnej opisu cyfr 1) - 10) w zał. nr II Dz. U. UE L 127/119.

Dla ułatwienia materiał pomocniczy, dot zaświadczenia od 4.10.2019 r.

NORCOM_Dz.U.2015.776_zakres i sposób wyk btp_ujednolicony_2019_10_04.pdf

zaświadczenie z BTP 2019_ZAŁĄCZNIK 3.pdf

zaświadczenie z BTP 2019_ZAŁĄCZNIK 3_opinia MI_15_10_2019.pdf

• Super 1
  • Piwo 9
  • Lubię 1

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

• 4 months later...
Napisano
Godzinę temu, Paprock napisał:

Nie porównywałem z poprzednią wersją poskładaną,

Jest aktualna tutaj

Napisano

Tam. Wiedziałem, że ona jest. Nie porównywałem sposobu poskładania, tylko zapodałem do wyboru, do koloru, co, na której komu pracować wygodniej. ;-)