Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na razie nic...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ale może ktoś coś wie chociaż jakieś plotki ?

Napisano

Opłata ekologiczna płynie do Warszawy i tam ja zagospodarowują,wszak zanosi się na niecały rok rządzenia. :oops:

Napisano
Opłata ekologiczna płynie do Warszawy

Nie ma opłaty ekologicznej. Przypominam wszystkim, że opłata owa miała zastąpić akcyzę i nie została wprowadzona. Mamy tylko opłatę recyklingową czyli kasę na przyszłe złomowanie pojazdu. A to co innego.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
opłatę recyklingową
Czy to ta 500zł przy pierwszym?

Czy wszystkie WK ją pobierają?

Napisano

opłate recyklingową w wysokości 500 PLN wpłacają osoby, firmy do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie na rachunek

NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa, Nr rachunku 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014

dowód wpłaty powienien zawierać m.in. dane identyfikacyjne pojazdu

Wydziały Komunikacji nie pobierają tych opłat, a do rejestracji wymagany jest dowód wpłaty lub oswiadczenie o zapenieniu sieci zbierania pojazdów /dla dielerów/

Napisano

Ustawa o recyklingu pełna luk

Mętne przepisy spowodowały, że od tysięcy importerów samochodów niesłusznie pobrano po 1 stycznia 500-złotową opłatę recyklingową. Na dodatek okazuje się, że ustawa jest dziurawa i z opłaty można się wymigać

Wprowadzona od nowego roku opłata miała powstrzymać import z Zachodu używanych samochodów. Warunkiem rejestracji stało się pokazanie w wydziale komunikacji dowodu wpłaty 500 złotych na konto Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Okazuje się, że nie wszyscy musieli płacić.

- Opłaty nie muszą wnosić osoby, które kupiły samochód jeszcze w 2005 roku - mówi Barbara Wiśniewska z NFOŚiGW. - Nawet jeśli przyjdą zarejestrować auto dopiero teraz.

Tyle że aż do końca stycznia wydziału komunikacji o tym nie wiedziały. I wymagały poświadczenia opłaty od każdego, kto do nich zawitał.

- Nie byliśmy pewni, jak interpretować ustawę - przyznaje Jan Rodźko, dyrektor wydziału komunikacji starostwa w Stargardzie Szczecińskim. Podobnie było w innych wydziałach w kraju.

- Styczeń był miesiącem nieporozumień - kwituje Wiśniewska, do której dzwonili urzędnicy z całego kraju.

Ministerstwo Środowiska, autor ustawy, najpierw przyznało, że jeśli ktoś ma fakturę na zakup auta datowaną w 2005 roku, opłaty wnosić nie musi. Pojawiło się jednak pytanie, co z osobami, które przynoszą umowę kupna-sprzedaży ?

- Dopiero pod koniec stycznia dostaliśmy interpretację, z której wynikało, że te osoby też nie muszą wnosić opłaty - mówi Sławomir Szwed ze starostwa w Goleniowie.

Importerzy samochodów zaczęli domagać się zwrotu pieniędzy.

- Już mogą to zrobić - uspokaja Barbara Wiśniewska. - Pieniądze przesyłamy na wskazane konto.

Wniosek trzeba przesłać pocztą (gdzie i co - w ramce obok). Ile jest poszkodowanych osób? Wydziały komunikacji twierdzą, że system komputerowy nie pozwala im na ich wyłowienie. Ostrożnie szacują, że może to być kilka tysięcy przypadków. Z tego samego powodu nie mogą poszkodowanych powiadomić o bezprawnie pobranej opłacie i możliwości jej zwrotu.

To nie koniec kłopotów z ustawą. Pracownicy wydziałów komunikacji przyznają, że w przepisach jest dziura. Wystarczy, że nieuczciwy importer dogada się ze sprzedawcą na Zachodzie i na umowie wpiszą datę z 2005 roku. Urzędnicy liczyli, że w wykryciu oszustwa pomogą celnicy. Do nich trzeba się zgłosić, by opłacić akcyzę. Jeszcze na początku roku nabywca miał na to pięć dni od podpisania faktury lub umowy, co wykluczało manipulacje z antydatowaniem dokumentów. Ale tak już nie jest.

- 12 stycznia otrzymaliśmy z Departamentu Podatku Akcyzowego Ministerstwa Finansów nową interpretację - mówi Janusz Wilczyński, rzecznik szczecińskiej Izby Celnej. - Wynika z niej, że pięciodniowy termin na zapłacenie akcyzy biegnie nie od dnia podpisania umowy, ale od dnia przekroczenia granicy.

Tyle po 1 maja 2004, kiedy celnicy zeszli z granic, nikt nie jest w stanie ustalić, kiedy auto przez granicę przejechało.

- Opieramy się na deklaracji importera - przyznaje Janusz Wilczyński.

Finał jest taki, że do wydziału komunikacji przychodzi importer z opłaconą w lutym 2006 roku akcyzą i umową kupna z grudnia 2005, która zwalnia go z 500-złotowej opłaty. - Z daleka pachnie to oszustwem, ale jesteśmy bezsilni - mówi Sławomir Szwed ze starostwa w Goleniowie.

Ministerstwo Środowiska nie zajęło do wczoraj stanowiska w tej sprawie. Nieoficjalnie urzędnicy resortu przyznają, że ustawa o recyklingu nadaje się do poprawki.

Jak odzyskać opłatę

Podstawą do zwrotu nienależnie pobranej opłaty jest pismo z podaniem danych adresowych i numerem konta, na które mają być zwrócone pieniądze. Trzeba też dołączyć druk z wydziału komunikacji o zgłoszeniu kupna auta przed 31 grudniem 2005. Konieczne jest też ksero dowodu wpłaty. Dokumenty należy przesłać na adres: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Departament Księgowości, ul. Konstruktorska 3a, 02-673 Warszawa

Gazeta.pl

Ot i to jest Polska :(

Napisano
Ustawa o recyklingu pełna luk

Dzieki adminowi który przeniósł poprawna odpowiedź do mojego topic`u mamy porzadek na forum punkt pomógł należy się adminowi lub moderatorom ale przyznaję go SKP Poznań bo tylko tak mogę ;)

Napisano

Jest dokładnie tak jak napisał ABC.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano
Mamy tylko opłatę recyklingową czyli kasę na przyszłe złomowanie pojazdu
Chciałbym w to uwierzyć, że te pieniądze nie znajdą innego celu.
Napisano
Chciałbym w to uwierzyć

Nie łudź się. Pójdą na inne cele. Właściciele stacji demontażu nie dostaną ani złotówki.

Napisano
Pójdą na inne cele
To tak jak zawsze :lol:
Właściciele stacji demontażu nie dostaną ani złotówki
Bo to kapitalistyczni przedsiębiorcy ;)
Napisano

A miało być tak ładnie w IV RP, PIS-dnąć takim porządkiem. :evil:

Napisano

A kto będzie poinformowany-biorąc nowy pojazd o opłacie recyclingowej?Kupujesz pojazd i w cenie tego pojazdu ta opłata jest zawarta :cry: