Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Słyszeliście dzisiaj tj. 21.11.2019 w teleekspresie, że na każdej stacji można za darmo ustawić światła?? Dzisiaj jest jakaś akcja policji sprawdzania świateł i właśnie taki komentarz podali w teleekspresie. To można ustawiać, czy nie?? Jak to w końcu jest... I to jeszcze zaznaczyli, że za darmo.

Edytowane przez Bartek24
Napisano

u mnie jest akcja, ale sprawdzenia oświetlenia i nie non stop, tylko w sobotę 23-11, i było 16-11.

p.s. jeżeli śruby regulacyjne prawidłowo działają to i w razie potrzeby ustawię światła, innych napraw nie dokonuję. 

Napisano (edytowane)

U mnie też za free cały rok. Swoja drogą to powinni policjanci ustawiać światła na drodze , skoro ze względu na brak analizatorów i dymomierzy sprawdzają spaliny na " oko" to czemu nie światła.:hooray:

Edytowane przez wadi
Napisano

Do mnie z komendy dzwonili i pytali czy będę brał udział w akcji ustawiania świateł. Dodam że u mnie akcja trwa całym rokiem bo jak mam czas to nigdy nikomu problemu nie robię jak ktoś chce światła sprawdzić, ewentualnie ustawić jak się da. A jak mam dobry dzień to nawet źle włożoną żarówkę poprawię ? (nawiasem mówiąc u mnie to częsty przypadek źle świecących świateł)

Napisano
W dniu 21.11.2019 o 17:44, IVVO napisał:

mnie cały rok za free - nie trzeba żadnej akcji 

Na stanowisku kontroli pojazdów nie wolno wykonywać żadnych regulacji czy napraw pojazdów [oprócz ciśnienia w kołach] Dz.U.z 2015 r poz 776 mówi tylko o wykonywanych w stacjach kontroli pojazdów badaniach technicznych 

Napisano

Kolego - światełka to bezpieczeństwo na drodze - i za to ze reguluję włos z głowy by mi nie spadł jeśli ktoś miałby co do zastrzeżenia - 

54 minuty temu, wiesław napisał:

[oprócz ciśnienia w kołach]

A to jest gdzieś w przepisach - czy po prostu "tak się przyjęło"?

Napisano
55 minut temu, wiesław napisał:

Na stanowisku kontroli pojazdów nie wolno wykonywać żadnych regulacji czy napraw pojazdów

To przedsiębiorca decyduje do czego wykorzystuje "halę" w czasie, kiedy nie jest wykonywane badanie. Swoboda działalności czy jakoś tak :P

Napisano
13 minut temu, michal_k napisał:

To przedsiębiorca decyduje do czego wykorzystuje "halę" w czasie, kiedy nie jest wykonywane badanie.

No nie inaczej, ale jak w angażu stoi " goły diagnosta a nie mechanik-diagnosta " to jak się to ma np. do regulacji świateł, skoro obowiązki diagnosty są określone.:P

Napisano
2 godziny temu, leski66 napisał:

to jak się to ma np. do regulacji świateł,

Ale mechanik jak sama nazwa wskazuje jest od naprawy a nie regulacji. Tu potrzebny jest regulator.?

• Lubię 1
Napisano
4 godziny temu, leski66 napisał:

goły diagnosta

:nausea:, na stacji? jeżeli przystojny jak wymieniany  tu, co prawda w innym temacie Kolega z Kalendarza, to SKP ma obłożenie w klient(ki), że ho ho. :rolleyes:

p.s. były :P, to chyba wolno zażartować. :silent:

• Haha 1
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, wiesław napisał:

Na stanowisku kontroli pojazdów nie wolno wykonywać żadnych regulacji czy napraw pojazdów 

Tak na serio , po "N" za ustawienie świateł , gdzie ma się taki klient udać na ich korektę? Wiadomo co kogo to obchodzi , ale....

Edytowane przez wadi
Napisano

Może jeździć na mopie, myć, sprzątać, malować, fakturować, odśnieżać, zbierać dane osobowe, wykonywać dziwne analizy/zestawienia, to i może światła regulować. ;-)

Napisano

U mnie też ustawiamy światła cały rok za free. Mnie samego drażni jak jadę w nocy i zostaje oślepiany przez źle ustawione światła. Dzięki temu możemy się przyczynić do poprawy komfortu jazdy w nocy. A mi osobiście korona z głowy nie spadnie jak raz na jakiś czas pomogę komuś za darmo.

Napisano

Zauważyłem że teraz to oślepianie, jest głównie spowodowane nieprawidłowym montażem żarówek. Producenci robią wszystko żeby nawet tak " prostą" czynność robić w serwisie. Oczywiście nie wszyscy . A kierowca walczy sam , świeci to świeci ,dumna fotka dla kolegów,że dał radę i w drogę  ?

Napisano
2 godziny temu, zbych1916 napisał:

oślepianie, jest głównie spowodowane nieprawidłowym montażem żarówek

To główny powód.

Kolejny to lampy w wersji angielskiej.

Następny żarówki Led.

A sama niewłaściwa regulacja to góra kilkanaście procent pojazdów ale bezdyskusyjnie regulować warto!

Napisano

też zawsze sprawdzam ( a jak trzeba to reguluje) światła, aczkolwiek ostatnimi czasy mam problemy z ADAPTACYJNYMI światłami mijania.

Np. w nowej Insignii trzeba "wejść" w ustawienia pojazdu / oświetlenie/ i wyłączyć funkcję adaptacyjną