markes30 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Jak macie zabezpieczony kanał przed wjechaniem i co o tym mówią przepisy jak podchodzą panowie z TDT? Cytuj
wolf Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 U nas są tylko podwyższone ranty, a przeważnie to ja wjeżdzam na kanał. A przepisy chyba nic nie mówią w jak wielu sprawach. Cytuj
pablo Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 My mamy przyspawane rurki na krawędzi kanału. Cytuj
Psuj Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Nie mam wogóle zabezpieczeń na rantach. Ja nie potrzebuję, a w większości to właśnie ja wjeżdżam. Natoniast inną sprawą jest to, że przydały by się małe ranciki po to, żeby woda z podłogi (jesienią i zimą) nie zaciekała mi do kanału. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Sebastian ZG Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 My mamy przyspawane rurki na krawędzi kanału Ja też tylko jest czasami mały problem z dojściem (prz niskich autakach nie idzie ręki wcisnąć - więc podnośnik kanałowy i heja) a w większości to właśnie ja wjeżdżam W 99,9% też sam wjeżdżam Cytuj
Darek :-) Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 U nas są wystające ranty z boku kanału. Cytuj
boden Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Bezpośrednio przed kanałem , na jego szerokości, mamy 5 cm podwyższenie , a na bokach ranty. Jeśli się źle wjeżdża to od razu się to poczuje Cytuj
PREZES Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Panowie spróbuję poszukać po necie, gdyż znalazłem kiedyś protokół z kontoli BHP stacji kontroli i wydaje nam się tylko,że mamy wszystko OK. Protokół dotyczy kontroli SKP po tym, jak wpadł człowiek do kanału i kontrolę zlecił prokurator. Wtedy wyszło wszystko. Spróbuję poszukać bo znalazłem to z 3 m-ce temu. Cytuj
wolf Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Ale przykrywany to on na pewno nie będzie, bo to jest kanał przeglądowy, a nie naprawczy. Kiedyś mieliśmy drobny wypadek na stacji i żądano od nas regulaminu stacji i to jest chyba jakaś furtka wyjścia Cytuj
krzycho Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Panowie spróbuję poszukać po necie, gdyż znalazłem kiedyś protokół z kontoli BHP stacji kontroli i wydaje nam się tylko,że mamy wszystko OK. Protokół dotyczy kontroli SKP po tym, jak wpadł człowiek do kanału i kontrolę zlecił prokurator. Wtedy wyszło wszystko. Spróbuję poszukać bo znalazłem to z 3 m-ce temu. Tu kolega ma rację ale sa to odrębne przepsiy BHP. Dlatego zlaezy jaki jest regulamin stanowiskowy BHP, bo można w regulaminie stanowiskowym zaznaczyć, że na Stcję wjeżdza tylko przeszkolono osoba itd itp. To zależy od inpektorka BHP co wymyśli i co zatwierdzi. Cytuj
ijm Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 Bezpośrednio przed kanałem , na jego szerokości, mamy 5 cm podwyższenie , a na bokach ranty. Jeśli się źle wjeżdża to od razu się to poczuje tez tak mamy. Cytuj
Tomek D Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 mamy 5 cm podwyższenie , a na bokach ranty I my mamy podobnie Cytuj
Psuj Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Odświeżę temat. Mieliśmy kontrolę z Inspekcji Pracy i inspektor zakwestionował oznakowanie konturowe kanału (na krawędziach i wokół przyrządów mamy oklejone taśmą żółto czarną). Stwierdził, że kanał musi być... ogrodzony. Szczęka mi opadła, ale cóż. Podstawy prawnej oczywiście nie podał. Chłopaki z warsztatu zrobili ładne słupki z oczkami na górze i mamy (mieliśmy podczas kontroli) cały kanał dookoła ogrodzony. Paranoja. Spotkaliście się z tym kiedyś? Wiem, że to samo spotkało niektóre inne stacje które odwiedził w okolicy. Zna ktoś podstawy prawne z zakresu BHP? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
bohdang Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Chyba troszkę gościu się zapędził. Przerabialiśmy ten temat kilka lat temu na naszej SKP. Z tego co pamiętam tak na szybko, to stanęło na tym, że najazdy i obrzeża kanału muszą być oznakowane zgodnie z odpowiednią normą. Zakryte mają być kanały nieużywane. Tylko tu oczywiście brak jednoznacznej definicji kanału nieużywanego. Uznano jednak, że kanał w SKP nie może być traktowany jako nieużywany, nawet, jeśli chwilowo (sic!) jest pusty (tzn. nie jest wykonywane badanie). To tyle mojej wiedzy na ten temat, tak z pamięci. Cytuj
Jacdiag Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 mam podwyższony brzeg kanału pomalowany na żółto trochę widać Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
bohdang Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Przypomniałem sobie jeszcze, że zakryte muszą być kanały wyłączone z eksploatacji, a nie nieużywane. Dz.U.2002-37-341 Rozp.MI w sprawie BHP w komunikacji.pdf Cytuj
Psuj Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 A jakis przepis ogólny BHP ? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
bohdang Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 W przepisach ogólnych o BHP nie ma nic o kanałach przeglądowych. Mowa jest tylko o otworach i zagłębieniach, które powinny być zamknięte właściwymi pokrywami lub ogrodzone i oznakowane. 1 Dz.U.2003-169-1650 Rozp.MGPiPS w spr. ogólnych przepisów BHP.pdf Cytuj
Psuj Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Mowa jest tylko o otworach i zagłębieniach, które powinny być zamknięte właściwymi pokrywami lub ogrodzone i oznakowane. No i coś właśnie pitolił, że kanał jest takim otworem/zagłębieniem ale chyba mu się to pomyliło ze studzienkami i wykopami Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
ketiw38 Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 A czy przypadkiem kontrola nie była prowadzona przez młodego "wilka" Cytuj
Arton Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 u nas krawędź kanału jest na równo z posadzką, pomalowana jest tylko na żółto. Przez prawie 7 lat jeszcze nikt nie wpadł Cytuj
Psuj Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 A czy przypadkiem kontrola nie była prowadzona przez młodego "wilka" Niestety nie. Przez starego "wyjadacza". Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Fesiu Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 WITAM Z KANAŁEM NA STACJI JEST TAK NIE MUSI BYC ZAKRYTY BO STACJA TO NIE WARSZTAT OZNACZONY MOŻE BYĆ ALE NIE MUSI MY NA STACJI NIEMAMY ANI OZNAKOWANEGO ANI ZAKRYTEGO POPROSTU INSPEKTOR TDT MIAŁ JAKIEŚ SWOJE WIZJE JAK WIADOMO Z NIMI SIE NIEDUSKUTUJE, PEWNIE ZA ROK BEDZIE KTO INNY I POWIE PO CO TE OZNACZENIA. Cytuj
Psuj Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 INSPEKTOR TDT MIAŁ JAKIEŚ SWOJE TDT nie ma nic do kanału. To była inspekcja pracy. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Jarosław Żuk Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 U nas był pewnie ten sam inspektor co u ciebie, też czepiał się kanału. Taki siwy starszy zgredzik z wąsikami? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi