Arty Napisano 30 Grudzień 2019 Napisano 30 Grudzień 2019 Mam. biala karte, decyzje konserwatora o wpisie pijazdu do ewidencji zabytkow, pojazd nie ma przegladu aby mozna bylo wyrobic nowy dowod i zolte tablice. Czy moge juz wypowiedziec OC, lub zawrzec OC krotkoterminowe ktore przysluguje pijazdom zabytkowym? Cytuj
michal_k Napisano 30 Grudzień 2019 Napisano 30 Grudzień 2019 Pojazd stał się zabytkowym z chwilą wpisu do ewidencji przez konserwatora. Cytuj
wrc69 Napisano 31 Grudzień 2019 Napisano 31 Grudzień 2019 Zapytaj ubezpieczyciela, bo na polisie jest numer rejestracyjny pojazdu. Taka analogia mi się nasuwa z pojazdami sprowadzonymi zza granicy, można się dogadać w agentem na ubezpieczenie pojazdu pod numer VIN i przyjazd w późniejszym terminie w celu uzupełnienia polisy o nowy numer rejestracyjny. Nie wiem jak to jest teraz, kiedy ubezpieczyciel musi "wklepać" polisę w CEP. Cytuj
markes30 Napisano 1 Styczeń 2020 Napisano 1 Styczeń 2020 Są jeszcze 2 wyjścia: 1. Czy pojazd ma ponad 40 lat? 2. Czy jest w wieku 25-40 lat ? Cytuj
michal_k Napisano 1 Styczeń 2020 Napisano 1 Styczeń 2020 4 godziny temu, markes30 napisał: Są jeszcze 2 wyjścia: Ale zupełnie niepotrzebne, bo pojazd jest zabytkowy (wpisany przez konserwatora), więc zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach jest pojazdem historycznym z przysługującymi mu prawami (brak wymogu ciągłości ubezpieczenia oraz ubezpieczenie krótkoterminowe). Cytuj
Arty Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 Pojazd ma 25lat, ma białe tablice i tylko pismo od konserwatora o wpisie do ewidencji zabytków.... mój ubezpieczyciel wie mniej niż ja i nawet nie słyszał ze zabytkowe nie musza mieć ciaglosci ubezpieczenia.... Dowód rejestracyjny jest na białe tablice, dlatego dla tzw "swietego spokoju" wykupiłem roczne ubezpieczenie - nie jest jakieś strasznie wysokie, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć czy mam np prawo wypowiedzieć to OC które zawarlem na kolejny rok... Cytuj
Czolgista Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 (edytowane) Trzeba było agentowi podziękować za dalszą współpracę i iść do takiego, który ogarnia podstawowe przepisy z zakresu wykonywanej przez siebie pracy, albo nie zgrywa głupa żeby wyciągnąć pieniądze od klienta. Zgodnie z PoRD: Cytat Pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków, a także pojazd wpisany do inwentarza muzealiów, zgodnie z odrębnymi przepisami; Jak wynika z powyższego czynnikiem decydującym o "zabytkowości" pojazdu jest wpis do rejestru/ewidencji zabytków, tylko tyle i aż tyle. Edytowane 9 Styczeń 2020 przez Czolgista Cytuj
Arty Napisano 10 Styczeń 2020 Autor Napisano 10 Styczeń 2020 Dzięki - czyli tak jak myślałem….. A c odo agenta to masz racje - niekompetencja i tyle- Zastanawiam się czy w takiej sytuacji mogę wypowiedzieć OC które zawarłem na rok, a także czy ma to w ogóle sens.... Ze zniżkami wyszło mi za OC na rok 280zl - czyli raczej nie przepłaciłem dużo... Samochód planuje użytkować dosłownie kilka dni w roku … orientuje się ktoś jaki byłby orientacyjny koszt ubezpieczenia krótkoterminowego np. na 1 lub 3 miesiące? Cytuj
michal_k Napisano 10 Styczeń 2020 Napisano 10 Styczeń 2020 46 minut temu, Arty napisał: czy w takiej sytuacji mogę wypowiedzieć OC które zawarłem na rok Możesz, ale i tak wypowiedzenie będzie skuteczne dopiero z końcem umowy. Cytuj
marcinek44 Napisano 12 Marzec 2020 Napisano 12 Marzec 2020 (edytowane) W dniu 10.01.2020 o 12:38, Arty napisał: Dzięki - czyli tak jak myślałem….. A c odo agenta to masz racje - niekompetencja i tyle- Zastanawiam się czy w takiej sytuacji mogę wypowiedzieć OC które zawarłem na rok, a także czy ma to w ogóle sens.... Ze zniżkami wyszło mi za OC na rok 280zl - czyli raczej nie przepłaciłem dużo... Samochód planuje użytkować dosłownie kilka dni w roku … orientuje się ktoś jaki byłby orientacyjny koszt ubezpieczenia krótkoterminowego np. na 1 lub 3 miesiące? Raczej nie będzie się opłacać chyba że faktycznie zamierzasz wyjechać ze dwa razy w roku. Przerabiałem już to kilka razy, teraz za którąś Warszawe płacę 180zł na rok chyba w PZU. Dużo osób pracujacych w ubezpieczeniach nie ma pojęcia o zabytkowych kolekcjonerskich,kiedyś pani z link4 straszyła mnie UFG jak nie przedłużę umowy, wyśmiałem ją 🙂 Edytowane 12 Marzec 2020 przez marcinek44 Cytuj
motonita Napisano 15 Styczeń 2021 Napisano 15 Styczeń 2021 W dniu 1.01.2020 o 10:39, markes30 napisał: Są jeszcze 2 wyjścia: 1. Czy pojazd ma ponad 40 lat? 2. Czy jest w wieku 25-40 lat ? nie stanowi, jest zabytkiem W dniu 9.01.2020 o 10:04, Arty napisał: Pojazd ma 25lat, ma białe tablice i tylko pismo od konserwatora o wpisie do ewidencji zabytków.... mój ubezpieczyciel wie mniej niż ja i nawet nie słyszał ze zabytkowe nie musza mieć ciaglosci ubezpieczenia.... Dowód rejestracyjny jest na białe tablice, dlatego dla tzw "swietego spokoju" wykupiłem roczne ubezpieczenie - nie jest jakieś strasznie wysokie, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć czy mam np prawo wypowiedzieć to OC które zawarlem na kolejny rok... zmień ubezpieczyciela Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi