Skocz do zawartości

Stacja diagnostyczna - Liczba zatrudnionych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Czy ktoś z Was orientuje się może jak to jest z minimalną liczbą diagnostów zatrudnionych na SKP?

Przepisy mówią, że powinno być co najmniej dwóch. Zastanawiam się co w przypadku kiedy jestem właścicielem i pracuje od 8 do 16 (8h)?

Czy przykładowo od 8 do 20 (12h)? Czy jest tu jakiś konflikt z prawem pracy? Noi czy można prowadzić SKP jako jednoosobową działalność gospodarczą?

Pomijam fakt nakładu pracy, braku urlopu, choroby, itd. Chodzi mi bardziej o podejście formalno-prawne i czy da się prawnie obejść wymóg minimum 2 diagnostów.

Pozdrawiam i życzę pomyślności w nadchodzącym 2020 !

Łukasz

Edytowane przez czaszka18
Napisano

Nie da się! I po mojemu diagnosta nie występuje w dwóch osobach! Chociaż są podobno tacy, że i w trzech można i w sandałach po wodzie można... :silent:

No chyba... żeby otworzyć stację w MON-ie. :-?

Napisano

Zatrudniasz na UZ tzw "ducha", czyli jest na kwicie a fizycznie nie pracuje. Tak to robią inni ;)

Napisano

Czuję inną kombinację. Coś mi pachnie pomysłem, że do 15 pracuje diagnosta=szef=właściciel. A na drugą zmianę przychodzi "Sp. z o.o. - badania techniczne", którą był założył i prowadzi jako dodatkową działalność oraz występuje jeden i ten sam, co skończył robotę na pierwszej zmianie. No ale to tylko moje wydumane przeczucie. ;-)

Dziwne przeczucia ciachnęli precyzując je w dwóch zatrudnionych diagnostów i pozamiatane.

Napisano

No ale formalnie to :

2 minuty temu, Paprock napisał:

diagnosta=szef=właściciel

może nawet i w święta i niedziele pracować :wink:

Napisano

Napisał o 8 i 12 godzinach, ja podpowiadam, że może jeszcze dłużej pracować.

Napisano

No pracuje, pracuje. Bez chorobowego, świąt, urlopów... ;-)

No OK, ale nie ma co rozmieniać dalej tego na drobne.

Napisano

Rozdział 3
Badania techniczne pojazdów

Art. 83.

(...)

3. Stację kontroli pojazdów może prowadzić przedsiębiorca, który:

(...)

6) zatrudnia uprawnionych diagnostów.

:wink:

Napisano

A jakby było że :

6) zatrudnia uprawnionego diagnostę 

oznaczało by że może pracować tylko jeden ?

Najlepiej zapytać nadzoru pod który się podlega.

Napisano

Jakby było, jakby było........ :nausea:

No ale jest, co jest ( w liczbie mnogiej przecież ) :icon_wink:.

Napisano

By można było zatrudnić więcej niż jednego, a nie tylko jednego. Powtarzam to jest moje zdanie.?

Napisano
57 minut temu, viproom napisał:

By można było zatrudnić więcej niż jednego, a nie tylko jednego.

Wtedy przepis miałby brzmienie - zatrudnia co najmniej jednego diagnostę. W obecnym stanie prawnym musi być liczba mnoga.

Napisano

W MON-ie może być jeden uprawniony na etacie i jest to wyraźnie w przepisie podane. 

A jak w trasę do Hiszpanii ma jechać co najmniej dwóch kierowców, coby się zmieniali, to jak ma być to na tacy podane, żeby drugim  dnem nie było podszyte? 

Napisano
4 godziny temu, michal_k napisał:

Wtedy przepis miałby brzmienie - zatrudnia co najmniej jednego diagnostę. W obecnym stanie prawnym musi być liczba mnoga.

Tak pewnie wszyscy by chcieli by było jasne i klarowne to nasze prawo. Przekonałeś mnie do swojej interpretacji tego zapisu prawnego.

Napisano
16 godzin temu, Paprock napisał:

co najmniej dwóch kierowców,

A nie wystarczy jeden z dwiema kartami do tachografu? (Żart taki)