seba Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Witam Panowie i Panie piszę z takim problemem otóż 14.12.2019 robiłem BT motoroweru Romet z 1980 roku, miał 6 znakowy nr ramy. Klient nabył pojazd od dziadka i chciał go przerejestrować na siebie. Przegląd nie robiony od nie pamiętam jak długo miał jeszcze stary dowód rejestracyjny. Wykonałem to badanie z wynikiem pozytywnym. Klient dziś do mnie dzwoni że próbując zarejestrować w Urzędzie akurat tu w Radymnie poinformowano go ze tego nie zrobią bo ma za mało danych - tak mi powiedział telefonicznie i pytał co ma z tym zrobić czy może u mnie na PSKP takie coś zrobić. Wspominał też że był w Urzędzie gdzie jest motorower zarejestrowany i tam powiedzieli mu że wszystkie dane potrzebne oni widzą. Powiedziałem klientowi że w tym przypadku musi się udać do rzeczoznawcy samochodowego w celu ustalenia danych do rejestracji bo ja nie mam takiej możliwości, potem z tym zaświadczeniem zgłosić się na SKP z skieowaniem od starostwa lub wnioskiem że chce zrobić badanie ustalenie danych pojazdu do rejestracji i po tym badaniu robię zaświadczenie i jedzie do Urzędu który mu pojazd zarejestruje. Pytanie czy dobrze w tym przypadku zrobiłem tak informując klienta? Ponieważ jestem Świeżakiem i nie robiłem takiego badania jak się je wykonuje w programie Norcom - Stacja SQL, co się zaznacza? Czy na PSKP mogę takie badanie robić? I wszystko co jest mi potrzebne w przypadku takiego badania. Pytam tak na przyszłość jakby klient wparował i domagał się takiego badania Pozdrawiam Cytuj
haaasiu Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Ja w takich przypadkach robiłem badanie dodatkowe (pozycja 6.9 skierowany przez starostę lub na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji) dane zawsze sam ustalałem z katalogów i do takiego badania potrzebny był mi tylko DR . Jeśli masz problem z ustaleniem danych to możesz posilić się opinią rzeczoznawcy ale wydaje mi się że do takiego romecika sam wszystko znajdziesz. Cytuj
seba Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 a podpowiesz może gdzie to szukać - jak pisałem wcześniej dopiero się uczę i jeszcze sam na stacji wiec nie mam podpowiedzi Cytuj
haaasiu Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 Ja do programu SKP dostałem katalogi, mam też katalogi ITS w formie papierowej ale o takich starych polskich pojazdach jest dużo stron w internecie z dokładnymi danymi Cytuj
cezary Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 pierwsze z brzegu https://pl.wikipedia.org/wiki/Romet_50_T-1 Cytuj
leski66 Napisano 9 Styczeń 2020 Napisano 9 Styczeń 2020 8 minut temu, danielg539 napisał: Internet, katalogi... .......no i oczywiście FORUM Cytuj
seba Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 dzięki za pomoc myślałem ze będzie to trudniejsze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi