cater3 Napisano 14 Styczeń 2020 Napisano 14 Styczeń 2020 witam wszystkich jestem tu nowym użytkownikiem więc nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat z góry za błędy wybaczcie. ale do sedna może ktoś mi wytłumaczyć jak zrobić przegląd na dodatkowe miejsce w ciągniku rolniczym co jest potrzebne i jak to zrobić od a do z z góry dzięki i pozdrawiam. (dopiero zaczynam pracować jako diagnosta tak że dopiero się uczę proszę o wyrozumiałość ) Cytuj
IVVO Napisano 14 Styczeń 2020 Napisano 14 Styczeń 2020 (edytowane) 4. Dopuszcza się umieszczenie w ciągniku rolniczym i leśnym siedzenia dla pasażera, o ile spełnione są następujące warunki: 1) siedzenie powinno być tak umieszczone, aby pasażer nie był narażony na niebezpieczeństwo i nie stwarzał ograniczenia w kierowaniu ciągnikiem; 2) siedzenie powinno być wyposażone w oparcie ustalające boczne i tylne o wysokości co najmniej 200 mm; wymagania tego nie stosuje się, jeżeli oparcie siedzenia jest utworzone przez część kabiny lub ramy ochronnej; 3) poduszka siedzenia powinna być miękka i elastyczna; 4) ciągnik powinien być wyposażony w podnóżek na stopy pasażera oraz uchwyty ręczne umożliwiające dostęp do siedzenia pasażera oraz ułatwiające pasażerowi utrzymanie tej pozycji; 5) siedzenie powinno mieć co najmniej 400 mm szerokości i 300 mm głębokości; 6) oparcie siedzenia powinno mieć wysokość co najmniej 200 mm; warunku nie stosuje się do ciągników, w których istnieje zamknięta konstrukcyjnie przestrzeń za siedzeniem pasażera; 7) wolna przestrzeń ponad powierzchnią siedzenia dla pasażera powinna wynosić 920 mm; jeżeli ciągnik spełnia wszystkie wymagania dotyczące ochrony kierowcy, lecz jego konstrukcja uniemożliwia wolną przestrzeń o takim wymiarze, to warunek dotyczący wolnej przestrzeni ponad powierzchnią siedzenia dla pasażera można ograniczyć do 800 mm, o ile część dachu nad siedzeniem pasażera będzie miała właściwe miękkie pokrycie; górna część wolnej przestrzeni nad siedzeniem pasażera może być ograniczona z tyłu i z boków wyłącznie przez promień nieprzekraczający 300 mm, przy czym jako wolną przestrzeń rozumie się w tym przypadku obszar zaczynający się w pionie nad przednim skrajem siedzenia dla pasażera; 9) wyposażenie w siedzenie dla pasażera nie może powodować powiększenia szerokości całkowitej ciągnika. 5. Wymagania ust. 4 dotyczą siedzenia dla pasażera w ciągnikach rolniczych i leśnych mających maksymalną prędkość konstrukcyjną od 6 km/h do 40 km/h i najmniejszy rozstaw kół powyżej 1250 mm. Edytowane 14 Styczeń 2020 przez IVVO 1 Cytuj
blakop Napisano 15 Styczeń 2020 Napisano 15 Styczeń 2020 IVVO - czyli mogę takie siedzenie dołożyć w drodze ZK, nawet jeśli producent tego nigdy nie przewidywał? Oczywiście przy spełnieniu cytowanych warunków. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi