Skocz do zawartości

Przekroczono uśredniony maksymalny przebieg pojazdu kategorii M

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
46 minut temu, wrc69 napisał:

Miewacie

Takiego komunikatu jeszcze nie miałem :icon_smile:

Napisano

Jeszcze dopiszę, że w CEP i DR nie było wpisu w polu "J". Komunikat odnosi się do kategorii "M" a ja miałem na OBT kategorię "N3".

Napisano

Dobre, akurat dziś była dyskusja ze zmiennikiem na temat mechanizmów zabezpieczających przed czeskimi błędami. No ale co w przypadku, gdy klient zacznie jeździć codziennie w maratonach :)

Pytanie - czy w cepie jest info odnośnie kategorii - może jest i do tego błędne - bądź nie dopracowali tego algorytmu.

Napisano

Juz dzis rano zmiennik klął że jakiś pi....y algorytm mówi mu ile ma przejechać?

Napisano

miewam . klikam - ponów próbę komunikacji   i  idzie dalej bez problemu .

Napisano

Ponów próbę i idzie , przy autobusach i ciężarowych wyskakują mi takie kwiatki też.

Napisano

Przebieg 90% pojazdów nie przekracza 30000 km rocznie i twórca programu założył, że wpisanie większej wartości może świadczyć o błędzie. Jest pewna grupa pojazdów, które jeżdżą dużo więcej np.: ciągniki siodłowe. Największy przebieg z którym ja się spotkałem to było 460 000 km w rocznym pojeździe.

Napisano
4 godziny temu, danielg539 napisał:

Przebieg 90% pojazdów nie przekracza 30000 km rocznie i twórca programu założył, że wpisanie większej wartości może świadczyć o błędzie.

Moim skromnym zdaniem - to CEPiK założył że ... - a autor programu tylko powielił komunikat CEP-a.

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
1 godzinę temu, Norbert Jezierski napisał:

to CEPiK założył że

A to ciekawe, nigdy bym nie pomyślał, że to wymóg twórców CEPiK-u.

Napisano

Być może pewne komunikaty są nadmiarowe - tym niemniej mają służyć temu, aby było jak najmniej pomyłek przy wprowadzaniu danych (tu: stanów drogomierzy).

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Myślę, że komunikat nie wyświetli się gdybym miał wypełnione pole "J" (które było puste). Program by dostał kategorię homologacyjną (w moim przypadku "N3") i nie powoływałby się na jakieś średnie przebiegi w pojazdach kategorii "M". Tak mi się wydaje.

Oczywiście ponawiam próbę komunikacji i zapis idzie.