Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem wielkim miłośnikiem Fiata 126p z pierwszych lat produkcji nawet mam takiego z roku 1976 zapraszam na moją strone www.alefiat.prv.pl

A teraz na temat :)

Czy jest gdzieś zbiór informacji na temat rozkodowania nr. VIN i nr silnika takiego starego maluszka

Co mogę z niego wyczytać narazie udało mi się określić jedynie model ;) i kraj produkcji lub kraj przeznaczenia można wyczytać coś więcej np kolor i inne

pozdrawiam

Napisano

Jeździłem takim - 1977 :D

Raczej jako pasażer - ale to było tak naprawde pierwsze auto w moim życiu ... :mrgreen:

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

I jeszcze na licencji włoskiej, też miałem takiego tylko już u nas robiony. Poezja życia kierowcy, który mógł po drodze przeprowadzić remont główny z silnikiem włącznie jadąc z Gdyni do Zakopanego. Drobne usterki robiło się w mgnieniu oka bez kanału. Ech to były czasy :D

Napisano
z roku 1976
W tym modelu VIN nie występuje :cry:

To ten 17 cyfrowy numer nadwozia nie jest numrerm VIN ?? tylko zlepkiem przypadkowych cyfr i liter ??? tak mam to rozumieć :roll:

Napisano

Pojazd do 1980 roku nie posiadał numeru VIN i było tam 18 znaków :D

Napisano
Pojazd do 1980 roku nie posiadał numeru VIN i było tam 18 znaków :D

Jak by nie liczyć ja mam niestety 17 znaków 8)

A można gdzieś dostać rozpiske VIN do maluszka po '80roku ??

Napisano

17 znaków to zdaje się od rocznika 1978 a wcześniej 18.

Napisano
To ten 17 cyfrowy numer nadwozia nie jest numrerm VIN ?? tylko zlepkiem przypadkowych cyfr i liter ??? tak mam to rozumieć
Zlepkiem to nie jest, ale początkowo numer samochodu składał się z oznaczenia marki i typu oraz ograniczonego z obu stron pięcioramienną gwiazdką siedmiocyfrowego numeru fabrycznego, z zakresu liczb określonych przez firmę FIAT
Napisano

A można gdzieś dostać rozpiske VIN do maluszka po '80roku ??

Fiat nie koduje w systemie VIN żadnych istotnych informacji, poza miejscem produkcji (ZFA - Włochy, SUF - Polska - i to nie do końca jest prawdą ;) , np. Fiat Panda produkowany w Tychach ma VIN ZFA.....) oraz oznaczeniem modelu, np. 126 (Maluch) 176 i 188 (Punto), 187 (Seicento) itd. Nawet roku produkcji ni ma ............ :cry:

Napisano

Można jeszcze po pewnej dacie (?) rozróżnić czy to Bielko Biała czy Tychy :(

Napisano
Można jeszcze po pewnej dacie (?) rozróżnić czy to Bielko Biała czy Tychy
Data produkcji widnieje na tabliczce, natomiast numer rozpoczynający się ''1'' lub ''0'' jest informacją czy był wyprodukowany w zakładzie nr 1 czy nr 2.
Napisano

Kiedyś taki pojazd posiadałem ! Tak czy inaczej mam autoryzowany katalog części zamiennych do malucha i chętnie go przekaże (nieodpłatnie) osobie która w razie problemów też potrafi się nieodpłatnie z innymi podzielić informacjami z tego katalogu :D

• 2 months later...
Napisano

Początkowo nr samochodu składał się z oznaczenia marki i typu samochodu oraz ograniczonego z obu stron pięcioramienną gwiazdką siedmiocyfrowego numeru fabrycznego. Polskiego FIAT-a 126 p wyprodukowano w 1974 r z numeracją silnika na koniec roku do 7017300,w 1975 r do numeru 7178940,w 1976 do numeru 7396720.Natomiast , numer szkieletu nadwozia zaczęto w 1976 od numeru w danym roku7073371 do 7102575.W numeracji silnika w pierwszym rzędzie oznaczona jest firma i typ samochodu, w drugim kolejny numer fabryczny.Dane te są ze starej książki znaków identyfikacyjnych z 1989r,oraz informatora rzeczoznawców 3'91