Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Następująca sytuacja. Okresowe badanie techniczne pojazdu cysterny 4.01.2020.
Dodatkowe badanie ADR 15.01.2020 i problem. W zaświadczeniu ADR nie można ustawić terminu następnego badania okresowego na 4.01.2021. Automatycznie zmienia się w SQL na 15.01.2021.
Jakieś logiczne wytłumaczenie sytuacji?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Z tego, co się zorientowałem, to są niewielkie problemy z programem. Może warto zadzwonić do "pomocy" skoro nie idzie samemu zaradzić.

A jakiś kalendarz do rozwijania obok okienka terminu badania? Jakieś, ptaszki, znaczki, kropki..., wklikać z palca?

Napisano

Serwis uważa że to prawidłowe zachowanie programu. Że przy każdym badaniu dodatkowym adr powinno się wykonywać okresowe. Nie ważne że dopiero co było. Wynika to z przepisów?

Napisano

W ogóle nie kapuję skąd rozbieżność powstała. Skoro ktoś kiedyś dla tego pojazdu-cysterny wykonał badanie Dodatkowe-ADR, to po mojemu był zobowiązany w adeerowskie zaświadczenie wpisać termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu-cysterny i wszystko byłoby w porządku. Pomijam zasadność cyklicznego powtarzania badań dodatkowych i toczących się dyskusji, ale te terminy powinny być co do dnia zbieżne, takie same, równoległe.

Sorry, nie wiem jak wybrnąć.

Napisano

"Zamykam"? A jakiś powód, jakieś info jak z tematycznej sytuacji wybrnięto, wskazanie świetlistego szlaku potomnym na przyszłość...

Napisano

Na zaświadczeniu z badania technicznego wystarczyło określić taki sam termin. Błędem jest pisanie ZGODZIE Z DOWODEM REJESTRACYJNYM. Szkoda tylko, że serwis o tym nie wie.

Napisano

A skąd znowu wzięło się to "ZGODZIE Z DOWODEM", o co chodzi, jaki serwis i czego nie wie?

Bardzo proszę o: 

16 godzin temu, sql86 napisał:

Jakieś logiczne wytłumaczenie sytuacji?

Z góry dziękuję.

Napisano

Koledze pewnie chodziło o fakt kliknięcia w programie opcji "zgodnie z dowodem rejestracyjnym" a pomocy nie otrzymał dzwoniąc do producenta programu.

Napisano

Nie ma co się dziwić, że jak w rubryce przeznaczonej na termin badania wpisuje zamiast daty ciąg znaków literowych to rodzi to problem. Termin to termin czyli DATA.

Napisano

Tak? W badaniu dodatkowym innym np HAK też termin w rubryce określasz?

Napisano
6 minut temu, sql86 napisał:

W badaniu dodatkowym innym np HAK też termin w rubryce określasz?

Ale to nie jest badanie dodatkowe tylko INNA CZYNNOŚĆ.

Napisano

Myślałem, że chodzi o rubrykę w załączniku ADR.

Zapewne konstrukcja programu jest tak, że z rubryki termin badania okresowego zasysana jest data bo badania ADR i stąd problem.

Hak puki co nie jest badaniem dodatkowym.

Napisano

Ale to nie jest badanie dodatkowe tylko INNA CZYNNOŚĆ.
To czy w badaniu dodatkowym VAT termin określa się?

Napisano

Co do zasady to dodatkowe badania nie wpływają na termin badań okresowych, a czy wpiszesz termin OBT do rubryki rejestru przy DBT to już inna kwestia.

@sql86 już Ci napisałem: 

Cytat

Myślałem, że chodzi o rubrykę w załączniku ADR.

Napisano

A jaki termin chcesz określić ?

Na podstawie zgodności danych w DR, Cepik i pojeżdzie ?

Napisano

Uważam temat za zamknięty.

Napisano

Temat zamknięty dwa razy a @Paprock i tak bez odpowiedzi został ... 

Nawet podziękował, dobrze ze akonto piwa nie dał :yeah:

Napisano

Nie żebym tam zaraz kogoś oceniał, czy coś. Sprawa wydaje się prosta, że ktoś tam deko się zamotał, a potem zwala na niekompetentny serwis.

Jeżeli problem wyskoczył w temacie ADR, to należy szukać rozwiązania w ADR, a nie uciekać się do dziwacznych przykładów haków..., haków... i haków. ;-)

No ale tak to już jest, że najczęściej wini się program.

Na swoim przykładzie wiem, że wszystkie moje systemowe niepowodzenia, a więc błędy, omyłki, knoty, babole spowodowane są aplikacją, której zalet na klatę nie przyjąłem. Sorry, lecz widzę w niej same wady. Przez moje podejście do tej aplikacji praca stała się karą, katorgą, cierpieniem, męką... :cry:

Napisano
22 minuty temu, Paprock napisał:

praca stała się karą,

A mogło być tak pięknie...., dzień dobry, pik, pik, pik.... kartą? Gotówką? ?