Konr92 Napisano 28 Styczeń 2020 Napisano 28 Styczeń 2020 Witam. Mam pytanie odnośnie wymagań żeby zrobić kurs diagnosty. Czy posiadając wykształcenie: szkoła zawodowa- zawód blacharz samochodowy oraz uzupełnieniajace liceum ogólnokształcące. Praktyka zawodowa: 1 rok praktyki jako mechanik wulkanizator i 5 lat praktyki jako kierowca mechanik. Jestem w stanie zrobić uprawnienia? Cytuj
rewers Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 9 godzin temu, Konr92 napisał: Jestem w stanie zrobić uprawnienia? Nie. Trzeba mieć średnie wykształcenie techniczne. Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 (edytowane) Dokładnie jak kolega wyżej pisze. Dodam od siebie jako ciekawostkę, że jeśli masz liceum i dorobisz sobie eksternistycznie technika pojazdów samochodowych np to będziesz miał średnie techniczne. Toczyłem o to boje ze Starostwem bo nie chcieli mi wydać uprawnień ale dopiero pismo z OKE Kraków , telefony z CKE Warszawa i ITS pomogły zrozumieć niektórym przepisy. Powiem szczerze że stanąłem na głowie i za punkt honoru obrałem sobie żeby utrzeć nosa starostwu które później musiało spuścić uszy i przeprosić. Do Krakowa to śmigałem chyba z 5 razy w tej sprawie ale się nie dałem ? Edytowane 29 Styczeń 2020 przez Rafi90 Cytuj
michal_k Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Stanę tutaj trochę w obronie urzędników - ze świadectw często nawet nie wynika jaką specjalność ktoś ukończył (trzeba dopiero wnioskować po przedmiotach). Czasem również na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, czy jest to w ogóle wykształcenie techniczne. Dlatego w pewnych przypadkach nie wydaję uprawnień od ręki - tylko najpierw wyjaśniam sobie ze szkołą/OKE posiadane wykształcenie. Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Dobrze, jednak Panie kontaktowały się telefonicznie z OKE po czym stwierdziły że ich to nie przekonuje... Na szczęście Pani z CKE po moim telefonie wykonała również tel do starostwa tłumacząc Pani że jej to nie musi przekonywać bo jest zgodne z przepisami i nie ma dyskusji żadnej. Nie mówię że starostwo ma nie weryfikować papierów, ale upieranie się na zasadzie "mało przekonujące" jest co najmniej nieprofesjonalne Cytuj
rewers Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 (edytowane) Dziedziny nauk technicznych to: 1) architektura i urbanistyka 2) automatyka, elektronika i elektrotechnika 3) informatyka techniczna i telekomunikacja 4) inżynieria biomedyczna 5) inżynieria chemiczna 6) inżynieria lądowa i transport 7) inżynieria materiałowa 8. inżynieria mechaniczna 9) inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka Reguluje to Dz. U. z 2018 poz. 1818. Edytowane 29 Styczeń 2020 przez rewers Cytuj
tobiasztj Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 A jak ktoś skończył technikum mechaniczne, ale nie zdał egzaminu zawodowego to posiada wykształcenie techniczne???? Cytuj
Paprock Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Co jest na świadectwie wypisane? Co to, zebranie w piaskownicy starszaków! Myślę, że najważniejsza jest ocena z wu-efu! Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Żeby mieć wykształcenie techniczne to trzeba zdać egzaminy Cytuj
michal_k Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 2 godziny temu, rewers napisał: Dziedziny nauk technicznych to: Nie takie to wszystko proste. Np. orzeczenie http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/06F0FE2F79 II SA/Go 850/16 stwierdza, że "technik BHP" jest ok. Cytuj
rewers Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Owszem, ale np. technik rolnik lub studia rolnicze II stopnia w ocenie radcy prawnego Związku Powiatów Polskich już nie. http://wartowiedziec.pl/komunikacja-i-transport/20418-pojcie-wyksztacenia-wyszego-technicznego-raz-jeszcze Cytuj
michal_k Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Technik rolnik w rozporządzeniu w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego należy do grupy "Technicy nauk biologicznych, rolniczych i technologii żywności", czyli zgodnie z przywołanym przeze mnie orzeczeniem WSA spełnia wymagania. Co do studiów wyższych - pełna zgoda - nie spełnia. Cytuj
blakop Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Moment - technolog żywności jest ok jeśli chodzi o uprawnienia? Cytuj
michal_k Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Zgodnie z wyrokiem sądu - tak - technik technologii żywności ma wykształcenie techniczne. Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Technik żywności będzie łatwiej miał wyłapywać buraków wśród klientów Cytuj
blakop Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 (edytowane) Może być technik żywienia albo technik-technologii żywności. Nie ma czegoś takiego jak technik żywności Edytowane 29 Styczeń 2020 przez blakop Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 No dobra, technik technolog czy technik technologii ? Cytuj
blakop Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 (edytowane) Przepraszam - mój błąd. Oczywiście, że technik technologii żywności. Generalnie chodzi o to, że to dwa kompletnie różne zawody. Technik żywienia będzie zajmował się tym ile cukru i w jakiej postaci powinieneś dziennie zjadać, zaś ten drugi będzie się zajmował produkcją tegoż cukru - bez absolutnie żadnej wiedzy na temat tego kto i ile powinien go zjeść. Tak samo jak technik żywienia nie będzie wiedział jak tenże cukier się właściwie wytwarza. Edytowane 29 Styczeń 2020 przez blakop Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 I obaj o samochodach mogą nie wiedzieć nic , a uprawnienia mogą mięć. Piękny ten nasz kraj Cytuj
blakop Napisano 29 Styczeń 2020 Napisano 29 Styczeń 2020 Jako ciekawostkę dodam, że za moich czasów w zwykłym technikum rolniczym to chociaż obowiązkowe było PJ kategorii T. W TTŻ już nie. Jedyny przedmiot techniczny to był bodajże rysunek techniczny. Zresztą nawet ogólny program nauczania nie był z technikum, tylko z liceum. Cytuj
Rafi90 Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 Oj oj ktoś tu widze zrobił nieodpowiednie studia i teraz płacze. Możesz być nawet magistrem i doktorem technologii żywności a diagnostą dobrym nie zostaniesz nigdy. A to forum porusza problemy badań technicznych, a nie daty ważności proszku do pieczenia . Cytuj
MCH82 Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 8 godzin temu, dstr napisał: Ten prześmiewczy przez was technolog żywności (studia wyższe), ma podstawy konstrukcji maszyn, mechanikę, wytrzymałość materiałów matematykę fizykę na poziomie którego żaden z was nigdy nie zrozumiał i nie widział w szkole średniej. A Pan kierowca-mechanik po technikum mechanicznym, który zostaje diagnostą w życiu nie zagłębił żadnej wiedzy technicznej i to praktycznej i to teoretycznej. Kolego pomyliłeś fora jeśli jesteś magistrem od żarcia to ok chwała Ci za to, ale nie krytykuj innych bo czasem i ten po podstawówce może być lepszym diagnostą niż Ty. Cytuj
nesiasps Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 Mam wrażenie, że każdy klient - szczególnie zagrożony wynikiem negatywnym - stara się udowodnić, że wie lepiej - taka mentalność, że tu każdy zna się lepiej na robocie sąsiada aniżeli na swoim fachu:)) Generalnie, bardzo przydatne umiejętności w "dziale po godzinach" jakieś nowe przepisy na nalewki mile widziane, ewentualnie jak zdrowo przeżyć 14 godzin na zmianie przy niezbyt regularnych porach posiłków itp. porady - mogą być niezwykle cenne w tym zawodzie - nie ma co skreślać technologa/ technika od żywienia. Np. taki Rutkowski detektyw - technik rolnik / włos się jeży:))/ a strażnikiem teksasu został. Cytuj
Mecher Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 10 godzin temu, dstr napisał: A Pan kierowca-mechanik po technikum mechanicznym, który zostaje diagnostą w życiu nie zagłębił żadnej wiedzy technicznej i to praktycznej i to teoretycznej. Twojego ego już na półmetku, a ty ledwo wyszedłeś z bloków startowych ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.