Skocz do zawartości

Uprawnienia diagnosty- wymagania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie wymagań żeby zrobić kurs diagnosty. Czy posiadając wykształcenie: szkoła zawodowa- zawód blacharz samochodowy oraz uzupełnieniajace liceum ogólnokształcące. Praktyka zawodowa: 1 rok praktyki jako mechanik wulkanizator i 5 lat praktyki jako kierowca mechanik. Jestem w stanie zrobić uprawnienia?

Napisano
9 godzin temu, Konr92 napisał:

Jestem w stanie zrobić uprawnienia?

Nie. Trzeba mieć średnie wykształcenie techniczne.

Napisano (edytowane)

Dokładnie jak kolega wyżej pisze. Dodam od siebie jako ciekawostkę, że jeśli masz liceum i dorobisz sobie eksternistycznie  technika pojazdów samochodowych np to będziesz miał średnie techniczne. Toczyłem o to boje ze Starostwem bo nie chcieli mi wydać uprawnień ale dopiero pismo z OKE Kraków , telefony z CKE Warszawa i ITS pomogły zrozumieć niektórym przepisy. Powiem szczerze że stanąłem na głowie  i za punkt honoru obrałem sobie żeby utrzeć nosa starostwu które później musiało spuścić uszy i przeprosić. Do Krakowa to śmigałem chyba z 5 razy w tej sprawie ale się nie dałem ?

Edytowane przez Rafi90
Napisano

Stanę tutaj trochę w obronie urzędników - ze świadectw często nawet nie wynika jaką specjalność ktoś ukończył (trzeba dopiero wnioskować po przedmiotach). Czasem również na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, czy jest to w ogóle wykształcenie techniczne. Dlatego w pewnych przypadkach nie wydaję uprawnień od ręki - tylko najpierw wyjaśniam sobie ze szkołą/OKE posiadane wykształcenie.

Napisano

Dobrze, jednak Panie kontaktowały się telefonicznie z OKE po czym stwierdziły że ich to nie przekonuje... Na szczęście Pani z CKE po moim telefonie wykonała również tel do starostwa tłumacząc Pani że jej to nie musi przekonywać bo jest zgodne z przepisami i nie ma dyskusji żadnej. Nie mówię że starostwo ma nie weryfikować papierów, ale upieranie się na zasadzie "mało przekonujące" jest co najmniej nieprofesjonalne

Napisano (edytowane)

Dziedziny nauk technicznych to:

1) architektura i urbanistyka

2) automatyka, elektronika i elektrotechnika

3) informatyka techniczna i telekomunikacja

4) inżynieria biomedyczna

5) inżynieria chemiczna

6) inżynieria lądowa i transport

7) inżynieria materiałowa

8. inżynieria mechaniczna

9) inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka

Reguluje to Dz. U. z 2018 poz. 1818.

Edytowane przez rewers
Napisano

A jak ktoś skończył technikum mechaniczne, ale nie zdał egzaminu zawodowego to posiada wykształcenie techniczne????

Napisano

Co jest na świadectwie wypisane? Co to, zebranie w piaskownicy starszaków!

Myślę, że najważniejsza jest ocena z wu-efu!

:zzz:

Napisano

Technik rolnik w rozporządzeniu w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego należy do grupy "Technicy nauk biologicznych, rolniczych i technologii żywności", czyli zgodnie z przywołanym przeze mnie orzeczeniem WSA spełnia wymagania. Co do studiów wyższych - pełna zgoda - nie spełnia.

Napisano

Moment - technolog żywności jest ok jeśli chodzi o uprawnienia?

Napisano

Zgodnie z wyrokiem sądu - tak - technik technologii żywności ma wykształcenie techniczne.

Napisano

Technik żywności będzie łatwiej miał  wyłapywać buraków wśród klientów :lol:

Napisano (edytowane)

Może być technik żywienia albo technik-technologii żywności. Nie ma czegoś takiego jak technik żywności :)

Edytowane przez blakop
Napisano (edytowane)

Przepraszam - mój błąd. Oczywiście, że technik technologii żywności.

Generalnie chodzi o to, że to dwa kompletnie różne zawody. Technik żywienia będzie zajmował się tym ile cukru i w jakiej postaci powinieneś dziennie zjadać, zaś ten drugi będzie się zajmował produkcją tegoż cukru - bez absolutnie żadnej wiedzy na temat tego kto i ile powinien go zjeść. Tak samo jak technik żywienia nie będzie wiedział jak tenże cukier się właściwie wytwarza.

Edytowane przez blakop
Napisano

I obaj o samochodach mogą nie wiedzieć nic , a uprawnienia mogą mięć. Piękny ten nasz kraj :564:

Napisano

Jako ciekawostkę dodam, że za moich czasów w zwykłym technikum rolniczym to chociaż obowiązkowe było PJ kategorii T. W TTŻ już nie. Jedyny przedmiot techniczny to był bodajże rysunek techniczny. Zresztą nawet ogólny program nauczania nie był z technikum, tylko z liceum.

Napisano

Oj oj ktoś tu widze zrobił nieodpowiednie studia i teraz płacze. Możesz być nawet magistrem i doktorem technologii  żywności a diagnostą dobrym nie zostaniesz nigdy. A to forum porusza problemy badań technicznych, a nie daty ważności proszku do pieczenia .

Napisano
8 godzin temu, dstr napisał:

Ten prześmiewczy przez was technolog żywności (studia wyższe), ma podstawy konstrukcji maszyn, mechanikę, wytrzymałość materiałów matematykę fizykę na poziomie którego żaden z was nigdy nie zrozumiał i nie widział w szkole średniej. A Pan kierowca-mechanik po technikum mechanicznym, który zostaje diagnostą w życiu nie zagłębił żadnej wiedzy technicznej i to praktycznej i to teoretycznej.

Kolego pomyliłeś fora jeśli jesteś magistrem od żarcia to ok chwała Ci za to, ale nie krytykuj innych bo czasem i ten po podstawówce może być lepszym diagnostą niż Ty. 

Napisano

Mam wrażenie, że każdy klient - szczególnie zagrożony wynikiem negatywnym - stara się udowodnić, że wie lepiej - taka mentalność, że tu każdy zna się lepiej na robocie sąsiada aniżeli na swoim fachu:)) Generalnie, bardzo przydatne umiejętności w "dziale po godzinach" jakieś nowe przepisy na nalewki mile widziane, ewentualnie jak zdrowo przeżyć 14 godzin na zmianie przy niezbyt regularnych porach posiłków itp. porady - mogą być niezwykle cenne w tym zawodzie - nie ma co skreślać technologa/ technika od żywienia. Np. taki Rutkowski detektyw - technik rolnik / włos się jeży:))/  a strażnikiem teksasu został.

Napisano
10 godzin temu, dstr napisał:

A Pan kierowca-mechanik po technikum mechanicznym, który zostaje diagnostą w życiu nie zagłębił żadnej wiedzy technicznej i to praktycznej i to teoretycznej.

Twojego ego już na półmetku, a ty ledwo wyszedłeś z bloków startowych ...  ¬¬