Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące pozycji J w dowodzie rejestracyjnym.

W 2018 kupiłem w Niemczech kampera. Pierwsza rejestracja w Niemczech w roku 2004 (jako wohnmobile). Wg VIN rok produkcji to 2002 - jest to Euramobil na Fiacie Ducato, ViN zapewne dotyczy Ducato. DMC 4500kg, trzy osie. W Polsce nie było problemów z rejestracją, wbito mi 6 miejsc - jak w niemieckim dowodzie. Targa mną jednak pewien niepokój w związku z brakiem jakiejkolwiek adnotacji o klasie homologacji. Teoretycznie (i chyba praktycznie) jest to M1. 

W dowodzie jest wpis, że to samochód specjalny kempingowy, ale myślę sobie, że sprawa byłaby bardziej klarowna w razie jakiejś kontroli (Austriacy np. mają przepis odróżniające kampery, nawet ciężkie, od ciężarówek; a trudno wymagać od policji austriackie znajomość polskiego), gdyby wpis homologacyjny był. Wiele ograniczeń stref ekologicznych nie dotyczy samochodów klasy M. Ja tam nie mam nic. 

I tu pytanie - czy jest jakiś sposób, żeby taki wpis w dowodzie uzyskać? Może przesadzam, ale gdyby taką rzecz można było jakoś przeprowadzić...

Napisano

Czy w niemieckim dowodzie rejestracyjnym był wpis w polu J?

Napisano

Wyciąg ze świadectwa homologacji albo oświadczenie producenta i do WK

Napisano

w rubryce przy kodzie J – wpisuje się kategorię pojazdu na podstawie dokumentu, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 3 ustawy, jeżeli jest wymagany, albo na podstawie dowodu rejestracyjnego, jeżeli zawiera kod J z informacją o kategorii pojazdu;

Do rejestracji pojazdu nie był wymagany dokument, o którym mowa powyżej (pojazd nie-nowy), więc literalnie pozostaje tylko wpis na podstawie wpisu z DR (jeśli był w DR). Pojawia się jednak kolejny problem, czy w DR były wszystkie dane (nr homo, typ, wariant i wersja) wymagane, żeby rejestrować pojazd po danych homologacyjnych. Jeśli takich danych nie było to pojazd rejestruje się przez tzw. katalog generyczny i wtedy nie będzie wpisu w polu J ani K.

Napisano

Kempingowy to chyba zawsze M1 jeśli do 3,5 t DMC. Nawet jeśli w pierwszy etapie był N.

Napisano
2 minuty temu, aboz napisał:

Kempingowy to chyba zawsze M1 jeśli do 3,5 t DMC.

Jeśli powyżej - też.

Napisano

Ale niestety dla używanego pojazdu raczej trudno będzie taki wpis uzyskać. Trzeba by przedstawić homologację, ale biorąc pod uwagę, że będzie to homologacja z 2002 i pewnie dotycząca pojazdu nie na rynek krajowy, to i tak w katalogu ITS jej nie będzie i guzik.

Chociaż ja osobiście gdybym miał homo od tego pojazdu to bym mu adnotację w DR zrobił.

Napisano
Teraz, michal_k napisał:

Jeśli powyżej - też.

Jak wysyłałem to mnie pykło, że też ;-) Poszło jak poszło :-D

Napisano
W dniu 29.01.2020 o 15:52, michal_k napisał:

Czy w niemieckim dowodzie rejestracyjnym był wpis w polu J?

Nie było.

W dniu 29.01.2020 o 18:01, aboz napisał:

Jak wysyłałem to mnie pykło, że też ;-) Poszło jak poszło :-D

To zostaje , trochę na zasadzie - koń jaki jest, każdy widzi - w razie czego tłumaczyć, ze to kamper, czyli M1 jest?  Stary (niemiecki) dowód na wszelki wypadek ze sobą wożę. 

W dniu 29.01.2020 o 18:01, blakop napisał:

Ale niestety dla używanego pojazdu raczej trudno będzie taki wpis uzyskać. Trzeba by przedstawić homologację, ale biorąc pod uwagę, że będzie to homologacja z 2002 i pewnie dotycząca pojazdu nie na rynek krajowy, to i tak w katalogu ITS jej nie będzie i guzik.

Chociaż ja osobiście gdybym miał homo od tego pojazdu to bym mu adnotację w DR zrobił.

A takie świadectwo można w ogóle skądś wyciągnąć? 

Napisano

Takie świadectwo można próbować od producenta finalnego wydębić. (Raczej marne szanse.)

Poza tym dyrektywa mówi tak:

Pojazd specjalnego przeznaczenia [Nazwa: Samochód kempingowy] [Kod: SA]

Definicja: Pojazd kategorii M z przestrzenią mieszkalną, w której znajduje się przynajmniej następujące wyposażenie:

a) siedzenia i stolik;

b) miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń;

c) urządzenia kuchenne;

d) szafki.

W dowodach starszych kamperów w życiu nie widziałem homo-kategorii.

Napisano
7 minut temu, Paprock napisał:

W dowodach starszych kamperów w życiu nie widziałem homo-kategorii.

Bywały natomiast numery homo na tabliczce drugoetapowej i na tej podstawie można próbować odnaleźć ewentualne homo.

Napisano
6 godzin temu, Paprock napisał:

W dowodach starszych kamperów w życiu nie widziałem homo-kategorii

No to już Michał tłumaczył dlaczego.

Natomiast gdybym otrzymał uzasadniony wniosek od klienta dlaczego mu tak na tym zależy plus "homo" to nie wykluczam, że dokonał bym stosownego wpisu w adnotacjach.