Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zapytać czy badanei taxi ( badanie, które nie jest pierwszym ) robicie na jednym badaniu okresowym czy na dwóch osobnych, pierw taxi pozniej okresowe ?

Napisano

W Krakowie mamy nakaz od górny robienia każdorazowo osobno na dwóch odrębnych badaniach. Nie wazne czy taxi jest badaniem pierwszym czy kolejnym z rzędu. 

Napisano (edytowane)

"Niestety Kraków" ;)

Edytowane przez blakop
Napisano

Byłem wczoraj na szkoleniu organizowanym przez SITK i w materiałach szkoleniowych dostałem pismo MI w sprawie wykreślenia z DR adnotacji  „L” i „TAXI”.  Z pisma tego wynika, że wykreślenia  „L” i „TAXI” z DR należy dokonywać na podstawie dodatkowego badania technicznego pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym.

Czyli jak, dodatkowe badanie pojazdu, który ma być używany jako taksówka, pojazd uprzywilejowany, pojazd do nauki jazdy, pojazd do przeprowadzania egzaminu państwowego mogę zrobić na PSKP, a demontaż „L” i „TAXI” już tylko na OSKP.

Pismo w załączeniu.

Pismo.pdf

Napisano

Ameryki nie odkryli, skoro nie ma antybadań to zmiany konstrukcyjne są jedynym literalnym sposobem na pozbycie się atrybutów L, Taxi. 

Napisano

W zeszłym tygodniu "wykreślałem" Taxi z dowodu za pomocą dodatkowego BT. W Kielcach to przeszło bo już by do mnie dzwonili.

Napisano

No przecież w piśmie napisali, że każde Starostwo działa w oparciu o swoje przepisy odnośnie rejestracji. Ministerstwo nie jest uprawnione do wydawania organom rejestrującym" dyspozycji prawnych".

Napisano
46 minut temu, lato8 napisał:

W zeszłym tygodniu "wykreślałem" Taxi z dowodu za pomocą dodatkowego BT

Są starostwa, co wykreślają na podstawie oświadczenia klienta, ale brak umocowania prawnego do takich działań.

Napisano

Ale największy absurd jest w tym, że zdaniem Ministerstwa PSKP posiada możliwości, aby wykonać sprawdzenie czy pojazd odpowiada dodatkowym warunkom dla „TAXI” i „L”, gdzie De Fakto wiąże się to ze zmianami w konstrukcji pojazdu i zmianą zapisu w DR, lecz już takich możliwości nie posiada  aby stwierdzić , że wcześniej poczynione zmiany są już nie aktualne.

Napisano

Za pomocą dodatkowego BT z adnotacją "nie odpowiada" starcza w naszym Starostwie  - ale co powiat to obyczaj