Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Był dziś raz u mnie klient prosto z Włoch (bez maseczki ale nie wciągał nosem) i rzekł, że od stycznia roku bieżącego, każdy pojazd chcący opuścić kraj włoski na stałe- znaczy by wyrejestrowanym zostać - ma mieć zapas ważnego badania technicznego min  1,5 roku - ciekawi mnie czy zmyślał bo jeżeli nie to rynek uszkodzonych się skurczy- wie ktoś coś??

Napisano

Nie zmyśla ,pojazdy na Export z Italii muszą mieć ważne badanie ,po dacie wystawienia faktury zakupu-sprzedaży. 80 Jurków koszt takiego badania na export.

Napisano

Z tego co mówi znajomy, który sprowadza pojazdy z Włoch, to wszystko się zgadza, ale termin musi być dłuższy niż 6 miesięcy. Czyli te 1,5 roku to raczej chodzi o to, że pojazd może być wyeksportowany przed upływem tegoż terminu od BT. Jest ponoć mega burdel w związku z tymi zmianami i włosi planują się wycofać z tych pomysłów.

Napisano
2 godziny temu, nesiasps napisał:

każdy pojazd chcący opuścić kraj włoski na stałe- znaczy by wyrejestrowanym zostać - ma mieć zapas ważnego badania

I bardzo dobre posunięcie! Każdy kraj UE powinien tak postepować(wyjątkiem niech bedą zabytki,unikaty itp.) a reszta złomu niech pozostanie tam gdzie do tej pory i tam niech się męczą i złomują.

Napisano

Nie - no tak to nie będzie - wzrosną koszty transportu - przyjedzie na lawecie do Polskiego uzdrowiciela  i  wróci do Włoch już zdrowy na przegląd:))

Napisano
17 minut temu, yogi1984 napisał:

reszta złomu niech pozostanie tam gdzie do tej pory

Aaa, czyli jak zostało ważnego badania tylko kilka dni to oznacza, że samochód to złom. Dobrze wiedzieć. Proponuję iść dalej - zabronić w ogóle kupna i sprzedaży pojazdów, którym niedługo skończy się badanie - niech się dotychczasowy właściciel ze złomem męczy :P

Napisano
28 minut temu, nesiasps napisał:

Gdzieś czytałem że ...  i co 2 do końca

A pod artykułem podpisali się z ITS-u: dr inż. & mgr inż. & mgr inż.

i :shock:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

A jak pod tekstem się nie podpisali tacy z mgr inż. to coś złego:)) Z drugiej strony - czy mogli się pomylić z mgr inż. czy raczej szans nie ma? Jedzie tu taki bez mgr inż. co tam lata mieszka i już sam nie wiem - słuchać takiego czy nie słuchać?

Napisano

Można słuchać - tylko niech poda namiary na "ichni" PoRD, gdzie te terminy będą podane w §§ , wtedy zagniemy dra i mgr-ów

A powyższe "gdzieś..." to

Cytat

QUIXA Assicurazioni SpA jest zarejestrowana w firmie ubezpieczeniowej IVASS List I pod numerem 1.00181 i działa za pośrednictwem strony internetowej jako dystrybutor produktów ubezpieczeniowych.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, michal_k napisał:

Aaa,

No tak Aaa.... Zabronić wszystkiego,nie bądzie nic😝 Na szczęście mamy rodzimy rynek aut elektrycznych to jeździć bądzie czym 😆

Edytowane przez yogi1984
Napisano
12 godzin temu, michal_k napisał:

zostało ważnego badania tylko kilka dni to oznacza, że samochód to złom.

To nawet nasze niektóre magistraty stosują.

Napisano

Czyli coś na wzór belgijskiego Car Pass , tylko tam jest on potrzebny do sprzedaży auta na terenie kraju , na export jest zbędny

Napisano
3 godziny temu, nesiasps napisał:

Tu  

Bardzo ciekawy artykuł. 

Ca mi utkwiło w pamięci:

-cena badania 45 euro,

-są kary za poruszanie się pojazdem bez ważnego badania i to dość dotkliwe,

-nie można wykonywać badań w pojazdach zarejestrowanych w innych krajach.

Napisano

Jeśli google dobrze przetłumaczyło i dobrze zrozumiałem to cena badań to suma summarum ok. 130 euro.

Dodatkowo wychodzi na to, że od stycznia jazda po Włoszech z nieważnym BT wiąże się z odpowiedzialnością materialną kierowcy w przypadku spowodowania szkody. 

Napisano
33 minuty temu, Czolgista napisał:

cena badań to suma summarum ok. 130 euro.

Jak to obliczyłeś?

Napisano (edytowane)

Z tego:

Cytat

La tariffa per la revisione, fissata con decreto del Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti,  ammonta a 65,68 euro così divisa:

• 45,00 euro il costo per la revisione del veicolo pagata all’officina;
  • 9,90 euro per IVA al 22% sul costo suddetto.
  • 10,20 euro per le pratiche automobilistiche da versare sul conto corrente postale 9001 con esonero IVA ex art. 15, per il servizio pagamento e per l’IVA sul servizio;
  • 1,78 euro per le spese postali.

Ale wrzuciłem jeszcze raz w tłumacza i widzę, że jednak źle zrozumiałem to co google przetłumaczyło za pierwszym razem.

Edytowane przez Czolgista
Napisano

Stacja zarabia netto 45 euro. Do tego VAT 9,90, jakaś opłata w całości wędrująca do urzędów zwolniona z VAT 10,20 i koszty pocztowe ujednolicone 1,78. To daje w przeliczeniu ok. 190 zł netto dla SKP. Tyle tylko, że co dwa lata (cztery w przypadku nowych pojazdów).

Napisano

Czyli finalnie dla Włochów wychodzi taniej niż w naszym kraju a tu lament, że od lat cennika nie zmienili. 

Napisano

Bo ta cena 16 lat temu to był kosmos, teraz jest w miarę normalnie. :silent:

Napisano

W takim kraju gdzie tych instalacji jest najwięcej mamy przepis:

"Butli LPG nie wolno poddawać przeglądowi. Może się to wydawać absurdalne, ale przepisy bezpieczeństwa dotyczące tego wyboru są bardzo precyzyjne i wymagają instalacji w systemie urządzeń, które zapewniają bezpieczeństwo samochodów nawet w razie wypadku lub pożaru dzięki niektórym zaworom elektromagnetycznym, które zarządzają przepływem gazu."

a w naszych przepisach każdy po-wypadek i zbiornik z terminem badania/kontroli po dacie zdarzenia - to jak to jest z tą spójnością prawa UE:( kto komu nabija kasę?

Obawiam się, że tego rodzaju przepisy, oprócz tego że mają zatrzymać złom w kraju który go produkuje, to spowodują, że taki przeciętny mieszkaniec kraju z PKB jak u Nas zostanie pozbawiony możliwości korzystania z tych "lepszejszych wynalazków" bo zaczną przyjeżdżać tylko te - jeszcze sprawne - ale już przed ostatnim namaszczeniem.

• Polub 1