nesiasps Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Był dziś raz u mnie klient prosto z Włoch (bez maseczki ale nie wciągał nosem) i rzekł, że od stycznia roku bieżącego, każdy pojazd chcący opuścić kraj włoski na stałe- znaczy by wyrejestrowanym zostać - ma mieć zapas ważnego badania technicznego min 1,5 roku - ciekawi mnie czy zmyślał bo jeżeli nie to rynek uszkodzonych się skurczy- wie ktoś coś?? Cytuj
sebeklca Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Nie zmyśla ,pojazdy na Export z Italii muszą mieć ważne badanie ,po dacie wystawienia faktury zakupu-sprzedaży. 80 Jurków koszt takiego badania na export. Cytuj
aboz Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Z tego co mówi znajomy, który sprowadza pojazdy z Włoch, to wszystko się zgadza, ale termin musi być dłuższy niż 6 miesięcy. Czyli te 1,5 roku to raczej chodzi o to, że pojazd może być wyeksportowany przed upływem tegoż terminu od BT. Jest ponoć mega burdel w związku z tymi zmianami i włosi planują się wycofać z tych pomysłów. Cytuj
Jacdiag Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 1 godzinę temu, nesiasps napisał: ma mieć zapas ważnego badania technicznego min 1,5 roku Ciekawe zjawisko biorąc pod uwagę włoskie terminy OBT dla poj do 3,5 t DMC: 4 - 2 - 2 - 1 - 1 ... Organizacja systemu badań technicznych pojazdów we Włoszech Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
nesiasps Napisano 2 Marzec 2020 Autor Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) Gdzieś czytałem że 4 -2-2-2 i co 2 do końca Edytowane 2 Marzec 2020 przez nesiasps Cytuj
yogi1984 Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 2 godziny temu, nesiasps napisał: każdy pojazd chcący opuścić kraj włoski na stałe- znaczy by wyrejestrowanym zostać - ma mieć zapas ważnego badania I bardzo dobre posunięcie! Każdy kraj UE powinien tak postepować(wyjątkiem niech bedą zabytki,unikaty itp.) a reszta złomu niech pozostanie tam gdzie do tej pory i tam niech się męczą i złomują. Cytuj
nesiasps Napisano 2 Marzec 2020 Autor Napisano 2 Marzec 2020 Nie - no tak to nie będzie - wzrosną koszty transportu - przyjedzie na lawecie do Polskiego uzdrowiciela i wróci do Włoch już zdrowy na przegląd:)) Cytuj
michal_k Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 17 minut temu, yogi1984 napisał: reszta złomu niech pozostanie tam gdzie do tej pory Aaa, czyli jak zostało ważnego badania tylko kilka dni to oznacza, że samochód to złom. Dobrze wiedzieć. Proponuję iść dalej - zabronić w ogóle kupna i sprzedaży pojazdów, którym niedługo skończy się badanie - niech się dotychczasowy właściciel ze złomem męczy Cytuj
Jacdiag Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 28 minut temu, nesiasps napisał: Gdzieś czytałem że ... i co 2 do końca A pod artykułem podpisali się z ITS-u: dr inż. & mgr inż. & mgr inż. i Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
nesiasps Napisano 2 Marzec 2020 Autor Napisano 2 Marzec 2020 A jak pod tekstem się nie podpisali tacy z mgr inż. to coś złego:)) Z drugiej strony - czy mogli się pomylić z mgr inż. czy raczej szans nie ma? Jedzie tu taki bez mgr inż. co tam lata mieszka i już sam nie wiem - słuchać takiego czy nie słuchać? Cytuj
Jacdiag Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Można słuchać - tylko niech poda namiary na "ichni" PoRD, gdzie te terminy będą podane w §§ , wtedy zagniemy dra i mgr-ów A powyższe "gdzieś..." to Cytat QUIXA Assicurazioni SpA jest zarejestrowana w firmie ubezpieczeniowej IVASS List I pod numerem 1.00181 i działa za pośrednictwem strony internetowej jako dystrybutor produktów ubezpieczeniowych. Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
yogi1984 Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) 3 godziny temu, michal_k napisał: Aaa, No tak Aaa.... Zabronić wszystkiego,nie bądzie nic😝 Na szczęście mamy rodzimy rynek aut elektrycznych to jeździć bądzie czym 😆 Edytowane 2 Marzec 2020 przez yogi1984 Cytuj
adam1501 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 12 godzin temu, michal_k napisał: zostało ważnego badania tylko kilka dni to oznacza, że samochód to złom. To nawet nasze niektóre magistraty stosują. Cytuj
duchu Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Czyli coś na wzór belgijskiego Car Pass , tylko tam jest on potrzebny do sprzedaży auta na terenie kraju , na export jest zbędny Cytuj
danielg539 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 3 godziny temu, nesiasps napisał: Tu Bardzo ciekawy artykuł. Ca mi utkwiło w pamięci: -cena badania 45 euro, -są kary za poruszanie się pojazdem bez ważnego badania i to dość dotkliwe, -nie można wykonywać badań w pojazdach zarejestrowanych w innych krajach. Cytuj
Czolgista Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Jeśli google dobrze przetłumaczyło i dobrze zrozumiałem to cena badań to suma summarum ok. 130 euro. Dodatkowo wychodzi na to, że od stycznia jazda po Włoszech z nieważnym BT wiąże się z odpowiedzialnością materialną kierowcy w przypadku spowodowania szkody. Cytuj
aboz Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Tak przy okazji podsyłam swoją instrukcję, dotyczącą sprawdzenia przebiegu pojazdu z ostatniego badania we Włoszech https://forum.osds.org.pl/viewtopic.php?p=27086#27086 Cytuj
danielg539 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 33 minuty temu, Czolgista napisał: cena badań to suma summarum ok. 130 euro. Jak to obliczyłeś? Cytuj
Czolgista Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 (edytowane) Z tego: Cytat La tariffa per la revisione, fissata con decreto del Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti, ammonta a 65,68 euro così divisa: 45,00 euro il costo per la revisione del veicolo pagata all’officina; 9,90 euro per IVA al 22% sul costo suddetto. 10,20 euro per le pratiche automobilistiche da versare sul conto corrente postale 9001 con esonero IVA ex art. 15, per il servizio pagamento e per l’IVA sul servizio; 1,78 euro per le spese postali. Ale wrzuciłem jeszcze raz w tłumacza i widzę, że jednak źle zrozumiałem to co google przetłumaczyło za pierwszym razem. Edytowane 3 Marzec 2020 przez Czolgista Cytuj
aboz Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Stacja zarabia netto 45 euro. Do tego VAT 9,90, jakaś opłata w całości wędrująca do urzędów zwolniona z VAT 10,20 i koszty pocztowe ujednolicone 1,78. To daje w przeliczeniu ok. 190 zł netto dla SKP. Tyle tylko, że co dwa lata (cztery w przypadku nowych pojazdów). Cytuj
danielg539 Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Czyli finalnie dla Włochów wychodzi taniej niż w naszym kraju a tu lament, że od lat cennika nie zmienili. Cytuj
cezary Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Bo ta cena 16 lat temu to był kosmos, teraz jest w miarę normalnie. Cytuj
nesiasps Napisano 4 Marzec 2020 Autor Napisano 4 Marzec 2020 W takim kraju gdzie tych instalacji jest najwięcej mamy przepis: "Butli LPG nie wolno poddawać przeglądowi. Może się to wydawać absurdalne, ale przepisy bezpieczeństwa dotyczące tego wyboru są bardzo precyzyjne i wymagają instalacji w systemie urządzeń, które zapewniają bezpieczeństwo samochodów nawet w razie wypadku lub pożaru dzięki niektórym zaworom elektromagnetycznym, które zarządzają przepływem gazu." a w naszych przepisach każdy po-wypadek i zbiornik z terminem badania/kontroli po dacie zdarzenia - to jak to jest z tą spójnością prawa UE:( kto komu nabija kasę? Obawiam się, że tego rodzaju przepisy, oprócz tego że mają zatrzymać złom w kraju który go produkuje, to spowodują, że taki przeciętny mieszkaniec kraju z PKB jak u Nas zostanie pozbawiony możliwości korzystania z tych "lepszejszych wynalazków" bo zaczną przyjeżdżać tylko te - jeszcze sprawne - ale już przed ostatnim namaszczeniem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi