danielg539 Napisano 6 Lipiec 2020 Napisano 6 Lipiec 2020 Co nie zmienia faktu, że po drogach jeździć mogą tylko 30 km/h. Czy za jazdę takim pojazdem z prędkością 81 km/h stracić można prawo jazdy? Cytuj
aboz Napisano 6 Lipiec 2020 Napisano 6 Lipiec 2020 14 minut temu, danielg539 napisał: Czy za jazdę takim pojazdem z prędkością 81 km/h stracić można prawo jazdy? Jeśli w terenie zabudowanym, to jak najbardziej. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Lipiec 2020 Napisano 6 Lipiec 2020 Tak dla nie wtajemniczonych przypomnijmy, że tablica wyróżniająca dla pojazdów wolno poruszających się jak najbardziej obowiązuje Cytuj
mpyciu Napisano 17 Marzec Napisano 17 Marzec (edytowane) Witam, mam do pierwszej rejestracji Polarisa SLINGSHOT, jako co to mam rejestrować? motocykl 3 kołowy? Edytowane 17 Marzec przez mpyciu Cytuj
mpyciu Napisano 17 Marzec Napisano 17 Marzec (edytowane) Pojazd z USA, homologacji brak, w dowodzie w rubryce "body type" jest "MCY" czyli Motorcycle i na tabliczce znamionowej też jest motorcycle. wynika więc że motocykl Tylko taki dziwny, 2 miejsca obok siebie, pasy bezpieczeństwa, kierownica jak w aucie, przód jak samochód osobowy, a z tyłu motocykl. Edytowane 17 Marzec przez mpyciu Cytuj
wojteczek Napisano 17 Marzec Napisano 17 Marzec 6 godzin temu, mpyciu napisał: jako co to mam rejestrować Motocykl, masz dowód rejestracyjny ze stanów? Cytuj
danielg539 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec O ile dobrze pamiętam, to motocykl nie może mieć kierownicy... Cytuj
michal_k Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec 30 minut temu, danielg539 napisał: motocykl nie może mieć kierownicy... Jak to? A jak ma skręcać? Cytuj
danielg539 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Ma mieć drążkowy układ kierowniczy - jakoś tak było zdaje się w dyrektywach... Cytuj
Rafi90 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Wstaw zdjęcie dokumentu i zdjęcie pojazdu, bo póki co nie wiadomo o czym gadamy, Cytuj
Vercyngetoryks Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Pojazd klasyfikowany jest różnie w zależności od stanu w USA - jako motocykl lub autocykl. Pojawiły się nowe konstrukcje - podobnym rozwiązaniem jest chociażby Nimbus One no i mamy problem. Bo jeśli nawet weźmie się pod uwagę słownikową interpretację pochodzącego bodajże z języka francuskiego słowa autocykl to okaże się że mamy do czynienia z rowerem z przyczepnym silnikiem o niewielkiej mocy. |Autocykl lub jego słowny zamiennik nie występuje w naszej terminologii. Motocykl z samochodową kierownicą, pasami bezpieczeństwa i sterowaniem hamulcami, pedałem "gazu", kierunkowskazami jak w samochodzie :)? Według mnie jak ma oprócz lusterek bocznych jeszcze lusterko wsteczne to samochód osobowy :). Cytuj
rurek777 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec osobowy ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Polaris_Slingshot Cytuj
mpyciu Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Z dokumentów motocykl, ale zgodnie z sumieniem to chyba samochód 6 minut temu, rurek777 napisał: to nie jest dowód rej. tylko to jest Cytuj
radekd2 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Z tego co pamiętam były wersje europejskie tego pojazdu. Jak one były rejestrowane? Cytuj
rurek777 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec 27 minut temu, mpyciu napisał: Z dokumentów motocykl, ale zgodnie z sumieniem to chyba samochód tylko to jest w wolnym tłumaczeniu certyfikat ratowniczy albo odzysku , widzisz tam gdzieś nr rej. ? ' Cytuj
nesiasps Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec trzykołowy L5e - no ale jak nie ma DR i homologacji to cóż poradzić Cytuj
wojteczek Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Ten tu na filmie zarejestrowany jako motocykl. Tylko co na to definicja z ustawy która odsyła do homologacji. Cytuj
mpyciu Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec Co do homologacji pojazdów ze Stanów Ministerstwo wydało interpelację, że nie jest wymagana. Interpretacja MI wymagania homologacji.pdf Cytuj
radekd2 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec (edytowane) Co nie znaczy, że nie musi spełniać warunków technicznych. A musi spełniać takie warunki do jakiej kategorii diagnosta go zakwalifikuje. Dlatego koledzy próbują to ustalić. Edytowane 18 Marzec przez radekd2 Cytuj
rurek777 Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec to u nas można na motocyklach bez kasku? a w usa nie? chyba odwrotnie Cytuj
nesiasps Napisano 18 Marzec Napisano 18 Marzec (edytowane) 8 minut temu, rurek777 napisał: to u nas można na motocyklach bez kasku zdziwią się jak mandat przyjdzie.. za oceanem jakoś potrafią zadbać o bezpieczeństwo - patrz tu np Edytowane 18 Marzec przez nesiasps Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi