domicar Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Witam. Pacjent to Ford Fiesta mk5 JD3 1,299 cm3 44kW Benz. 2004r. 3drzwi WF0DXXGAJD4L59145 e1*2001/116*0210 DMC 1520kg Klient po zamontowaniu haka przyjechał na badanie dodatkowe, jednak na tabliczce znamionowej w miejscu masy zespołu pojazdów jest kreska z czego wnioskuję, że brak możliwości ciągnięcia przyczep. W dowodzie rejestracyjnym brak wpisanego F3 oraz O1 i O2. Jednak w katalogu COID znalazłem ten model i moc: jeden brak przyczep, drugi 450/900. Klient upiera się, że chce mieć hak w dowodzie. Więc jeśli mógłby ktoś rozkodować po homologacji czy taka opcja występuje byłbym wdzięczny. Cytuj
IVVO Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 0/0 chociaż jest też 100kg Kiedyś było o tym - upierałem się przy swoim ale poległem - koledzy z forum mieli rację W podanej homo brakuje jeszcze dwóch znaków Cytuj
leski66 Napisano 6 Maj 2020 Napisano 6 Maj 2020 Jak wersja 5BCAKA i wariant BAJA1 to " nici z haka " : Cytuj
domicar Napisano 7 Maj 2020 Autor Napisano 7 Maj 2020 Dzięki wielki panowie. A jeszcze takie czysto teoretyczne pytanie. Pojazd nie jest przystosowany technicznie do ciągnięcia przyczepy, a czy może mieć zamontowany hak??? Rozumiem, że to trochę nielogiczne - ma hak i nie może nic ciągnąć (w tym przypadku nawet nakładka na rowery nie wchodzi w grę). Ale klient się upiera, że skoro już zamontował to chce go wbić w dowód. Jest jakaś podstawa prawna na podstawie której nie mogę zrobić badania dodatkowego??? W badaniu oceniamy sposób montażu, cechy haka i jaką przyczepę może ciągnąć, ale nie znalazłem w przepisach jako takiego zakazu posiadania haka w pojeździe. Cytuj
aboz Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 Jeśli producent nie przewiduje możliwości ciągnięcia przyczep (a tak jest w przypadku wielu fiest i focusów), to zamontowanie haka i obciążenie go np. platformą rowerową może doprowadzić do uszkodzenia konstrukcji pojazdu, więc odmówiłbym takiego sprawdzenia albo jak klient uparty, wpisałbym, że pojazd nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczep. Cytuj
michal_k Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 Godzinę temu, domicar napisał: le klient się upiera, że skoro już zamontował to chce go wbić w dowód. Nie wbije. Mądry WK odmówi wpisu, a diagnosta może stracić uprawnienia jeśli poświadczy, że pojazd odpowiada dodatkowym warunkom do ciągnięcia przyczep. Cytuj
domicar Napisano 7 Maj 2020 Autor Napisano 7 Maj 2020 Ok, oto mi chodziło. Niech klient szuka szczęścia gdzie indziej jeśli jest uparty. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj
cezary Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 8 minut temu, domicar napisał: Niech klient szuka szczęścia gdzie indziej Ale dlaczego? W zaświadczeniu w poz. Uwagi (10) wpisz "Hak" a niżej "Pojazd nie odpowiada dodatkowym warunkom technicznym dla pojazdu silnikowego przystosowanego do ciągnięcia przyczep", niczym nie ryzykujesz a kaska i wpis w rejestrze zostają. Cytuj
danielg539 Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 2 godziny temu, cezary napisał: "Pojazd nie odpowiada dodatkowym warunkom technicznym dla pojazdu silnikowego przystosowanego do ciągnięcia przyczep", Ciekawe, czy to "NIE" wychwyci każdy WK??? Cytuj
aboz Napisano 7 Maj 2020 Napisano 7 Maj 2020 2 godziny temu, danielg539 napisał: Ciekawe, czy to "NIE" wychwyci każdy WK??? Ja w takich sytuacjach wpisuję w uwagach "Producent pojazdu nie przewiduje możliwości ciągnięcia przyczep". To zawsze wzbudza czujność urzędnika. A nawet jak nie zauważy i wbije hak, to w dokumentach pozostaje ślad w postaci zaświadczenia z powyższym. Ja śpię spokojnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi