Piotras Napisano 9 Maj 2020 Napisano 9 Maj 2020 Panowie takie pytanko auto na przeglądzie stwierdzam że ma brak w dowodzie rejestracyjnym F3 a ma zamontowany hak jak postępujemy w takim przypadku ? Z uwagi na mój staż niewielki jako diagnosty proszę o podpowiedz Cytuj
Mecher Napisano 9 Maj 2020 Napisano 9 Maj 2020 Nie wpisane, bo się komuś nie chciało. Jak ma na TZ i ma wpisane w DR masy przyczep, to przechodzę nad tym do porządku dziennego. Możesz w uwagach doskrobać F3 - tyle a tyle. To nie omyłka a oczywiste zaniechanie, na to nie ma usterki. Ja takie prostuje jak ma być wymiana DR, a i tak często WK w nowym nie uwzglednia. Cytuj
Paprock Napisano 9 Maj 2020 Napisano 9 Maj 2020 Niestety, ale dane do nowego wzoru dowodu są pobierane z pradawnych systemów kiedy rubryki [F.3] jeszcze nie było. Jedyny sposób to urok osobisty i siła perswazji coby petent dopełnił obowiązku i zmusił urząd do wpisania pełnych danych do dowodu, a to może nastąpić (mogło nastąpić) gdyby pochylono* się nad tym w przypadku i montażu haka i wnioskowania o wpis adnotacji [HAK] oraz wymiany starego na nowy dowód. Powiem szczerze, że w przypadku takich sytuacji rzadko kiedy [F.3] uzupełniam. Prawie wcale. Jak się dowód kończy, to owszem. To włos mi z łysej pały przecież nie spadnie jak wklepię w zaświadczenie dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów i największy dopuszczalny nacisk osi z kilogramów na kiloniutony przeliczę. (*) uzupełniono Cytuj
Tomasz56 Napisano 10 Maj 2020 Napisano 10 Maj 2020 Postępuję jak kolega Mecher.Wpis w zaświadczenie podczas OBT F3 z tabliczki znamionowej,stosowna usterka UD, info.dla klienta o dokonaniu wpisu w WK do DR. Cytuj
aboz Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 17 godzin temu, Tomasz56 napisał: stosowna usterka UD, Jaka? Za co? Cytuj
Tomasz56 Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 12 godzin temu, aboz napisał: Jaka? Za co? Usterka 0.2e. Montaż haka ,pozycja F3, obowiązkowy zapis w DR. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 W dniu 10.05.2020 o 14:35, Tomasz56 napisał: Postępuję jak kolega Mecher Chyba mylisz się w zeznaniach🙂 W dniu 10.05.2020 o 14:35, Tomasz56 napisał: stosowna usterka UD, W dniu 9.05.2020 o 11:29, Mecher napisał: To nie omyłka a oczywiste zaniechanie, na to nie ma usterki. Cytuj
Tomasz56 Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 4 minuty temu, Grzegorz Łódź napisał: Chyba mylisz się w zeznaniach🙂 OK . Na tabliczce znamionowej jest wartość F3 ,w dowodzie brak ,to niezgodność w parametrach tech. Może to być dla jednych zaniechanie ,dla innych omyłka ,dla innego mało znaczący parametr. Przy wpisie Hak,pola parametrów w DR ,F3,O1,O2 obowiązkowe. Cytuj
aboz Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 OK . Na tabliczce znamionowej jest wartość F3 ,w dowodzie brak ,to niezgodność w parametrach tech. Może to być dla jednych zaniechanie ,dla innych omyłka ,dla innego mało znaczący parametr. Przy wpisie Hak,pola parametrów w DR ,F3,O1,O2 obowiązkowe.Dawno nie czytałem większych bzdur. Jakieś podstawy prawne na te twierdzenia, czy tylko szeryfujemy? Brak danych w dowodzie to nie są niezgodności. Co innego jakby wartości się nie zgadzały. Omyłka to znowu inna kwestia. Przykładowo wartość na TZ 1900 kg, a w DR 190 kg.Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mecher Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 13 minut temu, aboz napisał: Omyłka to znowu inna kwestia. Przykładowo wartość na TZ 1900 kg, a w DR 190 kg. Albo jak w DR tego quada/traktora S1-150, co Grzegorz Łódż wyczaił 1 Cytuj
cezary Napisano 11 Maj 2020 Napisano 11 Maj 2020 52 minuty temu, Tomasz56 napisał: Przy wpisie Hak,pola parametrów w DR ,F3,O1,O2 obowiązkowe. I ten obowiązek ciąży na WK, nam nic do tego, a jak czegoś im brakuje do wypełnienia DR kierują na "ustalenie danych" i my wtedy żądane parametry musimy ustalić i wpisać do zaświadczenia. Cytuj
adam1501 Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 9 godzin temu, Tomasz56 napisał: Przy wpisie Hak,pola parametrów w DR ,F3,O1,O2 obowiązkowe. Możesz podrzucić na to jakiś paragraf? Cytuj
Tomasz56 Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 6 godzin temu, adam1501 napisał: Możesz podrzucić na to jakiś paragraf? Dz.U.z 2015 poz.776 z póż.zmianami. Par.2 ust. 1 punkt 1a ,Sprawdzenie cech oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w DR. DZ.U z 2015 poz 776 z póż.zmianami Załącznik Nr 1 Dział I Tabela usterek "Metody" W usterkach 02 ,punkt 2 Porównanie zapisów zgodnie z par.2 ust.1 punkt 1 ze stanem faktycznym danych pojazdu na podstawie oględzin i badań. Pragnę zakomunikować że podczas OBT ,ja porównuję i sprawdzam zgodność zapisów w DR z Tabliczką znamionową. Pojazd posiada wpis HAK ,a brak jest w DR któregoś z parametrów F3,O1,O2 ,uzupełniam i wpisuję w zaświadczenie z OBT,traktuję to jako UD.Co właściciel pojazdu z tym zrobi trudno ocenić. Sądzę że moje postępowanie nie jest jaką bzdurą a tym bardziej szeryfowaniem. Jak ktoś uważa inaczej to trudno. Cytuj
adam1501 Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 Wszystko się zgadza tylko w dalszym ciągu nie widzę tu obowiązku. Cytuj
partacz1 Napisano 22 Czerwiec Napisano 22 Czerwiec Dzień dobry, mam taki problem ale jako petent, O1 O2 się zgadzają F3 brak a na tabliczce jest. Czy diagnosta może poprostu dopisać F3 w uwagach a urząd poprostu dopisać w adnotacjach urzędowych? Nie ukrywam ale wymiana dowodu była by troche kłopotliwa ze względu na współwłaścicieli. Cytuj
Mecher Napisano 22 Czerwiec Napisano 22 Czerwiec Diagnosta może wpisać, a WK może ale nie musi dopisać. Jednak może też wymienić DR Godzinę temu, partacz1 napisał: O1 O2 się zgadzają Skąd pewność, że się zgadzają ? Cytuj
partacz1 Napisano 22 Czerwiec Napisano 22 Czerwiec Czyli jak to zwykle w Polsce urząd popełnił błąd petent płaci. Ten parametr to i tak nie jest jakoś chyba krytyczny skoro są O1 i O2 więc według mnie sensu by wydawać 50zł nie ma. Ten samochód i tak lata wokół komina a hak założyłem tylko dlatego że mi został po poprzednim aucie. O1 O2 się zgadza ponieważ posiadałem inny egzemplarz tego typu pojazdu i dane były identyczne. Zresztą O1 1200kg O2 600kg F3 (według tabliczki) 2790kg Pojazd to Ford Focus 2003 rok pierwotnie jako samochód ciężarówy. Numer homologacji PL*691*00 A o to tabliczka. Zresztą zrobie tak, na badaniu haka poproszę diagnoste o wpisanie w uwagach F3 po czym zaniosę to do urzędu i niech oni podejmują decyzje. Natomiast ja płacić za ich olewactwo nie zbyt mam ochotę. Cytuj
DARIO64 Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 8 godzin temu, partacz1 napisał: Czyli jak to zwykle w Polsce urząd popełnił błąd petent płaci. To nie wina urzędu, tylko ich wspaniałego programu i PWPW, który ten program ogarnia. Przy wymianie DR ten parametr ginął. Cytuj
IVVO Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 10 godzin temu, partacz1 napisał: Czyli jak to zwykle w Polsce urząd popełnił błąd petent płaci Urzędnik się nie myli -właściciel zawsze podpisuje kartę zgodności danych - wiec to wina właściciela nie urzędnika co znajdzie się w DR Cytuj
Mecher Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 12 godzin temu, partacz1 napisał: Zresztą O1 1200kg O2 600kg F3 (według tabliczki) 2790kg Nie w każdym pojeżdzie odejmowanie/dodawanie O1 zgadza się z F3 ... Cytuj
partacz1 Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 5 godzin temu, Mecher napisał: Nie w każdym pojeżdzie odejmowanie/dodawanie O1 zgadza się z F3 ... Wiem, miałem Francuza Dane porównywałem z dowodem od "dawcy" haka. Teraz tak zaglądam do tego dowodu i jest 1200 i 575 aczkolwiek to był 3 drzwi a nie 5... To jak już jest ziarnko niepewności to bym mógł ładnie prosić o sprawdzenie tych danych po homologacji? Tabliczka jest wyżej. W tym tygodniu będę wbijał hak więc warto byłoby mieć pewność jak i tak prawdopodobnie dowód będzie do wymiany. Dziękuję z góry. Cytuj
DARIO64 Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 6 minut temu, partacz1 napisał: jest 1200 i 575 I tak jest w danych katalogowych. Cytuj
adam1501 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu W dniu 22.06.2025 o 19:41, partacz1 napisał: F3 brak a na tabliczce jest A do czego Ci to jest potrzebne? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi