klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Witam Chciałem zapytać o taki problem. Jest przyczepa która w numerze VIN ma literkę I (duże "i" choć trochę przypomina rzymską cyfrę 1), w dowodzie jest zamiast tej literki I wpisane jest 1. Oczywiście jest to UI podczas badania. Pytanie jednak dotyczy czy Literka duże "i" może występować w VIN? Cytuj
Bartek24 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 (edytowane) https://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Identification_Number VIN (ang. Vehicle Identification Number) – numer identyfikacyjny pojazdu nadany i umieszczony przez producenta[1]. Przed 1981 nie było zaakceptowanego standardu określającego ten numer i producenci stosowali dla niego różne formaty. Współczesny numer VIN składa się z 17 znaków – cyfr i liter z wyłączeniem liter I, O oraz Q. Dotyczy to pełnego numeru VIN, bo np. w przyczepkach marki SAM duża litera I wystepuje np. w wyrózniku OSKP. Sieradz - ESI, Wieluń - EWI. Edytowane 2 Czerwiec 2020 przez Bartek24 Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Czyli z tego wynika, że numer VIN nabity przez fabrykę niezgodnie z definicją ?? Liczby rzymskie nie mogą być używane, literka "I" nie może być używana to co dalej z nią robić?? Cytuj
michal_k Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 U nas gość dostał odstępstwo na literę I w numerze VIN samochodu. Cytuj
Bartek24 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 A może to jest cyfra 1, skoro tak jest w DR?? Wspomniałeś, że jest podobna do jedynki. Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Na pewno nie jest to 1, tak jak pisałem bliżej temu do rzymskiej 1(czyli kreski pionowej z daszkiem i podstawką), ale rzymskie odpadają więc traktuję to jak "I" Cytuj
adam1501 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 A to jest na pewno VIN czy numer ramy? Skąd ta przyczepa? Wojskowe Zakłady Inżynieryjne mają w VINIe literę I. Cytuj
Paprock Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Ale skoro nie wolno stosować znaków, które dwuznacznie mogą by odbierane, to się z partyzanta podchodzi do sprawy i każda pionowe kreska to cyfra jeden, a każde kółeczko/owal to cyfra zero. No ja nie widzę problemu. Dawnymi czasy Oltic był przez ku-ku znakowany = QQ123456789... A najlepiej podpytać producenta, co on nawywijał. Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Jest to typowy 17 znakowy numer VIN Tak jak napisałem to nie jest kreska tylko rzymskie 1 a inne jedynki wyglądają normalnie. Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Jest to typowy 17 znakowy numer VIN Tak jak napisałem to nie jest kreska tylko rzymskie 1 a inne jedynki wyglądają normalnie. Na Tabliczce i na ramie jest ten pierwszy symbol a reszta jedynek wygląda jak ta druga. Cytuj
Paprock Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Przydałoby się foto. Tak tabliczki jak i VIN-u. Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Niestety przyczepa pojechała półki co bo będą się zastanawiać co dalej Cytuj
radekd2 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Producenci nabijając nr VIN stosują często bardzo nietypowe rodzaje czcionek. Nie sugerował bym się niuansami wyglądu "jedynki". Cytuj
michal_k Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 4 minuty temu, radekd2 napisał: Nie sugerował bym się niuansami wyglądu "jedynki". Skoro jedna "jedynka" różni się od pozostałych to nie widzę powodu, żeby to ignorować. Cytuj
danielg539 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Przyczepa nie musi posiadać numeru VIN a zatem ten numer to numer ramy a on może zawierać dowolne znaki. Sam numer złożony z 17 znaków wcale VIN-em być nie musi. Cytuj
Paprock Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Mam całkowite odmienne zdanie co do VIN-u w przyczepach. Cytuj
klosek Napisano 2 Czerwiec 2020 Autor Napisano 2 Czerwiec 2020 Pomijając, temat czy to VIN czy nie VIN i czy przyczepa musi go posiadać czy nie, to tak jak pisał michal_k. ten symbol różnił się od pozostałych jedynek. Wychodząc z założenia, że nie mam na klawiaturze takiego symbolu uznałem to za "I". Stąd też taki temat założyłem. Ogólnie jeśli by wróciła na badanie to i tak dostanie UI za niezgodność i z tego wynika że potrzeba pisać o odstępstwo lub dzwonić do przedstawiciela marki co autor miał na myśli. Cytuj
Krzysztof plus Napisano 21 Maj 2024 Napisano 21 Maj 2024 Witam, pojazd przyjechał na ponowne sprawdzenie usterek z decyzją WK oraz z nowym, wybitym numerem VIN: SIX012345678 i odpowiednią tabliczką zastępczą. W VIN zastosowano tą nieszczęsną literę " I " (kreska) bo prawdopodobnie dlatego że miasto Siemianowice Śl. ma wyznacznik SI. Mam dylemat czy badanie poprawkowe zakończyć pozytywem? Czy numer składający się z niedozwolonych znaków VIN-u można umieszczać na pojeździe (bo miasto takie ma)? Cytuj
Jacdiag Napisano 21 Maj 2024 Napisano 21 Maj 2024 W Vin bywają zakazane literki Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
aboz Napisano 22 Maj 2024 Napisano 22 Maj 2024 Numer nadany na podstawie odrębnych przepisów nie podlega rygorom stawianym numerowi VIN. 1 Cytuj
Krzysztof plus Napisano 22 Maj 2024 Napisano 22 Maj 2024 1 godzinę temu, aboz napisał: nie podlega rygorom stawianym numerowi VIN Dzięki za pomoc, uznam nowy Vin (tak nazwany w dowodzie rejestracyjnym) choć przekonania nie mam. Uznałbym już wczoraj ale zaczynając badanie otrzymałem komunikat z CEPIK " Czy chcę kontynuować z niedozwolonym znakiem VIN na drugiej pozycji? Ten komunikat stał się przyczyną odwlekania podjęcia decyzji. Cytuj
michal_k Napisano 22 Maj 2024 Napisano 22 Maj 2024 5 minut temu, Krzysztof plus napisał: uznam nowy Vin (tak nazwany w dowodzie rejestracyjnym) choć przekonania nie mam To nabierz przekonania, bo VIN to numer nadany przez producenta, a krótki numer jest "urzędowym", a nie VIN-em. Cytuj
Jacdiag Napisano 22 Maj 2024 Napisano 22 Maj 2024 19 godzin temu, Krzysztof plus napisał: dlatego że miasto Siemianowice Śl. ma wyznacznik SI. Jest 37 powiatów z literą "I" w wyróżniku. Dodatkowo 40 powiatów z literą "O". Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Rekomendowane odpowiedzi