Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym uzyskać informację odnośnie rejestracji pojazdu jako zabytkowy. Mogę liczyć na pomoc ? Pojazd o, którym mowa to MZ TS 250 z 1978 r.

Jak wygląda cały proces, motocykl jest sprawny itd. Chciałem przygotować białą kartę, mam uzupełnioną ze zdjęciami itp. jednak mam problem gdyż nie wiem,

w jakim formacie ma być wydrukowana dla konserwatora (3szt. ?) Czy może być format A4, czy powinien to być format A3 złożony na pół ? Podobno nie potrzebna jest opinia 

rzeczoznawcy.  Następnie przegląd odnośne warunków technicznych i WK ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Napisano
43 minuty temu, Sucre9 napisał:

Następnie przegląd odnośne warunków technicznych i WK ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Trzeba z wypełnionym wnioskiem

Mnie tam zawsze przynoszą opinię techniczną lub techniczno-historyczną. A i zaświadczenie o wpisie do rejestru zabytków się trafia, o karcie ewidencji ruchomej ... nie wspominając.

Full wypas na badaniu, wszystko już przygotowane, tylko badanie zgodności zostaje.

Napisano (edytowane)

Super ! Dzięki za szybką i obszerną pomoc !

A jak wygląda później sprawa z ewentualnym remontem takiego pojazdu ? Trzeba go utrzymać w stanie nie gorszym niż w czasie wpisu do rejestru.

Należy konsultować się z konserwatorem ?

Edytowane przez Sucre9
Napisano
11 minut temu, Sucre9 napisał:

Trzeba go utrzymać w stanie nie gorszym niż w czasie wpisu do rejestru.

Tak.

12 minut temu, Sucre9 napisał:

Należy konsultować się z konserwatorem ?

Teoretycznie przy każdym remoncie-Tak.

Napisano

No brawo jak przejdziesz konserwatora bez opinii rzeczoznawcy. Kolega się trochę zagalopował.

Możesz walczyć i się odwoływać, ale w tej sytuacji koszt i czas zrównoważy koszt opinii, więc...

Napisano (edytowane)

W Warszawie bez problemu sama Biała karta przechodzi z tego co wiem  to w Poznaniu i Lublinie też z tym jakiegoś problemu nie ma. Oczywiście jak wszystko wypełnione jest jak należy a nie na od******l. 

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Dzwoniłem własnie do wrocławskiego konserwatora, według Pani opinia nie jest obligatoryjna ale powinna być załączona do wniosku. 

Napisano

Dopiero co ktoś wklejał wymogi dla zabytków tutaj. A tam opinia stoi jak byk.

W Poznaniu bez opinii nie przyjmują - to akurat wiem. Ale boksować się można.

Już samo określenie, że nie musi, ale jednak powinna być świadczy o istocie problemu...