Sucre9 Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 Witam, chciałbym uzyskać informację odnośnie rejestracji pojazdu jako zabytkowy. Mogę liczyć na pomoc ? Pojazd o, którym mowa to MZ TS 250 z 1978 r. Jak wygląda cały proces, motocykl jest sprawny itd. Chciałem przygotować białą kartę, mam uzupełnioną ze zdjęciami itp. jednak mam problem gdyż nie wiem, w jakim formacie ma być wydrukowana dla konserwatora (3szt. ?) Czy może być format A4, czy powinien to być format A3 złożony na pół ? Podobno nie potrzebna jest opinia rzeczoznawcy. Następnie przegląd odnośne warunków technicznych i WK ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj
yogi1984 Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 28 minut temu, Sucre9 napisał: w jakim formacie ma być wydrukowana dla konserwatora Tu wszystko na ten temat https://www.nid.pl/pl/Dla_specjalistow/Badania_i_dokumentacja/zabytki_techniki/ 30 minut temu, Sucre9 napisał: Podobno nie potrzebna jest opinia Nie jest. 30 minut temu, Sucre9 napisał: Następnie przegląd odnośne warunków technicznych i WK Dokładnie tak. Cytuj
Mecher Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 43 minuty temu, Sucre9 napisał: Następnie przegląd odnośne warunków technicznych i WK ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Trzeba z wypełnionym wnioskiem Mnie tam zawsze przynoszą opinię techniczną lub techniczno-historyczną. A i zaświadczenie o wpisie do rejestru zabytków się trafia, o karcie ewidencji ruchomej ... nie wspominając. Full wypas na badaniu, wszystko już przygotowane, tylko badanie zgodności zostaje. Cytuj
Sucre9 Napisano 9 Lipiec 2020 Autor Napisano 9 Lipiec 2020 (edytowane) Super ! Dzięki za szybką i obszerną pomoc ! A jak wygląda później sprawa z ewentualnym remontem takiego pojazdu ? Trzeba go utrzymać w stanie nie gorszym niż w czasie wpisu do rejestru. Należy konsultować się z konserwatorem ? Edytowane 9 Lipiec 2020 przez Sucre9 Cytuj
yogi1984 Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 11 minut temu, Sucre9 napisał: Trzeba go utrzymać w stanie nie gorszym niż w czasie wpisu do rejestru. Tak. 12 minut temu, Sucre9 napisał: Należy konsultować się z konserwatorem ? Teoretycznie przy każdym remoncie-Tak. Cytuj
blakop Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 No brawo jak przejdziesz konserwatora bez opinii rzeczoznawcy. Kolega się trochę zagalopował. Możesz walczyć i się odwoływać, ale w tej sytuacji koszt i czas zrównoważy koszt opinii, więc... Cytuj
yogi1984 Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 (edytowane) W Warszawie bez problemu sama Biała karta przechodzi z tego co wiem to w Poznaniu i Lublinie też z tym jakiegoś problemu nie ma. Oczywiście jak wszystko wypełnione jest jak należy a nie na od******l. Edytowane 9 Lipiec 2020 przez yogi1984 Cytuj
Sucre9 Napisano 9 Lipiec 2020 Autor Napisano 9 Lipiec 2020 Dzwoniłem własnie do wrocławskiego konserwatora, według Pani opinia nie jest obligatoryjna ale powinna być załączona do wniosku. Cytuj
blakop Napisano 9 Lipiec 2020 Napisano 9 Lipiec 2020 Dopiero co ktoś wklejał wymogi dla zabytków tutaj. A tam opinia stoi jak byk. W Poznaniu bez opinii nie przyjmują - to akurat wiem. Ale boksować się można. Już samo określenie, że nie musi, ale jednak powinna być świadczy o istocie problemu... Cytuj
wojtek1k Napisano 10 Lipiec 2020 Napisano 10 Lipiec 2020 W razie problemów z dokumentami służę pomocą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi