Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Czy jeżeli do Polski został sprowadzony samochód osobowy. (Ze Szwecji) w którym w Szwecji został zamontowany podest ruchomy dla osób niepełnosprawnych. To na pierwszym badaniu pre-rejestracji potrzebuje od właściciela pojazdu Protokół i decyzję TDT dla tego podnośnika?

Proszę o pomoc, dziękuję za każdą informację.

Napisano

Tak

To się nazywa Urządzenie do przemieszczania osób niepełnosprawnych

Masz to nawet wymienione na stronie UDT że podlega pod dozór

• Lubię 1
Napisano

Ponadto:

§ 9h. W samochodzie osobowym (kategorii M1) o rodzaju nadwozia AF, AC lub ciężarowym (kategorii N1 i N2),
mogą być wprowadzone zmiany konstrukcyjne polegające na przystosowaniu pojazdu do przewozu osób niepełnosprawnych
na wózkach inwalidzkich, jeżeli pojazd spełnia wymagania, o których mowa w pkt 1–3 dodatku 3 załącznika
XI do dyrektywy 2007/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 września 2007 r. ustanawiającej ramy
dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych
przeznaczonych do tych pojazdów (dyrektywa ramowa), potwierdzone badaniami wykonanymi przez jednostkę
uprawnioną albo Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego; dodatkowo samochód ciężarowy (kategorii N)
powinien spełniać wymagania, o których mowa w pkt 3.5., pkt 3.6. oraz pkt 3.8. części A załącznika II do tej dyrektywy
Parlamentu Europejskiego i Rady.

• Lubię 1
Napisano

Ja bym pytał tych, co na zajezdniach trzaskają autobusy! :silent:

Napisano

Hmm... Istenieje jakaś możliwość naprawienie swojej błędu jeśli badanie przeszło bez protokołu i dezycji TDT  tak bez większych konsekwencji?🤔

Napisano

Chyba lepiej siedzieć cicho, bo jak się urzędnicy dokształca to...

Napisano

Najwyżej będziesz szedł w zaparte, że nie było windy tylko dostawiane ręcznie najazdy, chyba że masz tą windę na zdjęciach;)

Jeśli to nie była jakaś felerna winda, i niepełnosprawnemu nic się nie stanie to raczej masz luz, ale jakby zdarzył się wypadek to będą się zastanawiać kto dopuści pojazd do ruchu bez dozoru

To tak samo jak w przypadku pojazdów do przewozu pojazdów na dwóch poziomach gdzie widać że musi być UDT a niektórzy klepią bez i nic.

Dopóki nic się nie wydarzy

• Lubię 1
Napisano
51 minut temu, blakop napisał:

A przeróbka autobusu z jakiego paragrafu?

Nie rozumiem pytania?🤔

Napisano

No bo podali z jakich przepisów wynika obowiązek kwitów dla innych aut niż autobus. A ktoś rzucił hasło, żeby popytać właśnie tych co autobusy robią.

• Lubię 1
Napisano
5 godzin temu, Paprock napisał:

na zajezdniach trzaskają autobusy

Nie widziałem jeszcze miejskiego z windą czy jak to tam zwał. Widziałem za to jak pan kierowca ręcznie otwierał najazd.

7 godzin temu, Lukkas napisał:

w Szwecji został zamontowany podest ruchomy dla osób niepełnosprawnych

Miał to zapisane w DR? Pytam bo robiłem kiedyś z Niemiec i w uwagach miał adnotację o wózku inwalidzkim, nie miał windy tylko otwierany ręcznie najazd, miał za to zawieszenie przerobione z tyłu żeby można było go opuścić. 

Napisano

9 godzin temu, Lukkas napisał:

podest ruchomy dla osób niepełnosprawnych

Tam jest podgląd na "kwit' z dozoru takiego sprzętu

• Lubię 1

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
W dniu 24.07.2020 o 17:57, Solaris napisał:

To tak samo jak w przypadku pojazdów do przewozu pojazdów na dwóch poziomach gdzie widać że musi być UDT a niektórzy klepią bez i nic.

Problem polega na tym, że nie każdy z tych pojazdów musi posiadać dozór techniczny.

Napisano (edytowane)

Jeszcze nikt nie wrócił z pismem od UDT, że jego pojazd do przewozu pojazdów na dwóch poziomach nie podlega pod dozór.

Być może są jakieś róznice między oddziałami UDT, ale w Warszawie mówią że każdy podlega. 

Klasyfikują to jako dźwigniki / podnośniki do parkowania samochodów -  w grupie urządzeń dźwigniki o ruchu nieprostoliniowym

Edytowane przez Solaris
Napisano

Nie trzeba, to jest tylko pojazd z obniżoną podłogą i najazd. Gdyby to była winda to by się opuściła całkowicie na płasko równo z podłożem. Poza tym winda ma uchwyty do trzymania się w czasie przemieszczania do góry

Napisano
44 minuty temu, Solaris napisał:

Jeszcze nikt nie wrócił z pismem od UDT, że jego pojazd do przewozu pojazdów na dwóch poziomach nie podlega pod dozór.

Z tego co wiem, gdy pojazd przewożony jest na platformie, która jest pochylana (unosi się tylko jeden jej koniec) to nie podlega pod dozór.

Napisano
22 minuty temu, leski66 napisał:

To nie trza

Bo właśnie robiłem raz taki przegląd i nawet nie zastanawiałem się czy potrzeba dozór :)

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, leski66 napisał:

Jak  " załadunek " odbywa się tak :

rampa1.JPG.01347ec2354b209d3c49901c9b600c67.JPG

To nie trza . :smile:

Ja tak naprawdę nie wiem jak odbywa się tutaj załadunek. Często takie najazdy są wysuwane w sposób hydrauliczny. 

Tutaj przykład takiego rozwiązania ale na trochę większym aucie:

http://www.durisotti.com/sites/durisotti/files/products/pages_44_45_citroen.pdf

Edytowane przez sad_madman
Napisano
Godzinę temu, sad_madman napisał:

Często takie najazdy są wysuwane w sposób hydrauliczny.

A proszę mi powiedzieć,  co dla takiego najazdu/podjazdu za różnica, czy rozkłada on się w sposób hydrauliczny/pneumatyczny/elektryczny,  jak i tak " wózek " transportować - ( krótko mówiąc wpychać/wypychać ) do wewnątrz auta trza ręcznie ? :smile:

Godzinę temu, sad_madman napisał:

Ja tak naprawdę nie wiem jak odbywa się tutaj załadunek

Nie wiem, jak można by prościej to zobrazować ( no jeżeli mówimy o moje fotce zaiste ) :evil:

• Lubię 1
Napisano
13 godzin temu, sad_madman napisał:

Często takie najazdy są wysuwane w sposób hydrauliczny. 

Sposób rozkładania najazdu nie ma znaczenia ważne jest tylko czy wjazd wózka następuje na zasadzie pochylni (nie trzeba dozoru) czy na zasadzie windy (obowiązkowy dozór).

• Lubię 2
Napisano

Nas uczono, że dozorowi podlega jeżeli ładunek jest transportowany przez urządzenie a nie kiedy ładunek po nim transportujemy.