Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem forum i piszę do was z prośbą rady / pomocy ponieważ mam problem z numerem VIN, postaram się opisać sytuację w miarę krótko i zwięźle. Otóż kupiłem w listopadzie 2019r. Mazde z USA od użytkownika w Polsce, który sprowadził ją dla siebie. Samochód jest zarejestrowany w Polsce, Miał robione pierwsze badanie techniczne + dodatkowe badanie techniczne ponieważ miał uszkodzony lewy bok. Ostatnio próbowałem znaleźć jedną część i nie mogli namierzyć w sklepie samochodu po numerze VIN. Co się okazało na podszybiu i pod dywanikiem kierowcy jest inny VIN a na naklejce na słupku od strony kierowcy ( strona która uległa uszkodzeniu)  wyglądającej na oryginalną mazdy jest inny i samochód miał badanie techniczne i jest zarejestrowany właśnie na ten numer z naklejki. Różnica jest w 11 pozycji numeru VIN jak ustaliłem jest to kod fabryki / zakładu. Na podszybiu i w podłodze jest 0 a na naklejce jest C, dodam, że na salvage tittle z USA również jest 0. Co robić ? proszę o pomoc.

Napisano

Sprawdzałem, ale niestety wzrok mnie zawiódł i nie zauważyłem pomyłki z C na 0 tym bardziej, że tak jak mówię na naklejce jest C a na pozostałych miejscach jest 0. Pomyślałem, żeby skontaktować się z ASO Mazdy, czy jest możliwość żeby jeden to był numer europejski a drugi usa ? Czy najlepiej udać się od razu do diagnosty, który robił pierwszy przegląd samochodu w kraju ?

Napisano

Wbij sobie nr Vin w google i sprawdź zdjęcia i co widnieje na TZ w USA. Bo tu pomyłka nastąpiła u blacharza i jego podwykonawcy😉Jak już to z sprzedającym się kontaktuj on to naprostuje. 

Napisano

W google vin pasuje z cyfrą 0, są wtedy zdjęcia opis z aukcji itd. Natomiast z literą C są tylko informacje jak samochód był już w kraju np. na historii pojazdu gov. Rozumiem, że może to być wina blacharza ale skąd oryginalna nakleja mazdy z błędnym Vinem ? Nie powinien tego poprawić pierwszy diagnosta w dokumentach i ewentualnie spróbować jakoś o ile to możliwe dostać poprawną naklejką gdy naprostuje się dokumenty ?

Napisano
10 minut temu, MichalA napisał:

ale skąd oryginalna nakleja mazdy z błędnym Vinem ? N

A skąd pewność że jest oryginalna?. Dzwoń do sprzedawcy on to wyprostuje razem z diagnostą i niczego więcej nie szukaj.

Napisano

Fakt pewności, że oryginał nie ma na 100%... spróbuję natomiast obawiam się tylko, że może powiedzieć, że to już nie jego samochód i nie jego problem. Dlatego pomyślałem, żeby samemu jechać do diagnosty z dokumentami od nich z przeglądu

Napisano

Numery nadaje producent pojazdu i tu o pomyłce raczej nie może być mowy. Uważam, że po naprawie pojazdu tabliczka została dorobiona w raczej nielegalny sposób. I z tego wynika ten błąd. Po naprawie pojazdu, jeżeli tabliczka uległa zniszczeniu to zgodnie z art. 66a ust. 2 pkt. 6 ustawy PORD powinna być wydana tabliczka zastępcza.

art. 66a ust. 2 pkt. 6

Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:

w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy;

Napisano

@rewers Uszkodzenie samochodu było również w tym miejscu. Co proponujesz ? Jak kolega yogi dzwonić do sprzedawcy czy jakiś inny pomysł ?

Napisano (edytowane)

Niestety uważam, że jeżeli tabliczka została dorobiona w nielegalny sposób to sprawa nadaje się do prokuratury.

Gadaj w tej sprawie najpierw ze sprzedawcą auta.

Edytowane przez rewers
Napisano

No tak ale tak się teraz zastanawiam,

Sprawdzała mnie policja podczas kontroli, samochód nie jest kradziony. Mam dokumenty z USA, kto sprzedawał, mam zdjęcia uszkodzeń i jak to było wszystko zrobione. Dlaczego miałby robić nielegalną naklejkę ?

Napisano

Żeby było prościej. A może klient się nie zorientuję, że było coś robione i sprzedam drożej.

Napisano

A ja bym się skontaktował z urzędem rejestrującym i poprosił żeby zerknęli w dokumenty - czy badanie zgadza się z titlem. Wtedy powinna wyjść po czyjej stronie powstała pomyłka.

Napisano

Trochę się wystraszyłem po tym co pisaliście zwłaszcza rewers dlatego zadzwoniłem do sprzedawcy. Powiedział, że naklejka była zamawiana w serwisie i tam musiał pojawić się błąd, pierwszy przegląd u diagnosty poszedł z naklejki i dalej już poszło do urzędu w dowód, kartę pojazdu itd. Obiecał, że ogarnie sprawę, zobaczymy co z tego wyjdzie...

Napisano

A pytałeś gdzie ten serwis? Może zadzwoń do serwisu sam. Powiedz, że jesteś właścicielem pojazdu i chcesz tą sprawę wyjaśnić.

Napisano

Nie pytałem, ale ma dzisiaj jeszcze do mnie oddzwonić więc dobry pomysł. Zapytam. 

Napisano
3 minuty temu, rewers napisał:

A pytałeś gdzie ten serwis?

Czyżbyś podejrzewał, że tabliczka  pochodzi z ćwiary innej mazdy ?

Napisano
14 minut temu, MichalA napisał:

pierwszy przegląd u diagnosty poszedł z naklejki i dalej już poszło do urzędu w dowód, kartę pojazdu itd.

Czyli urząd nie zauważył niezgodności między badaniem a dokumentem z USA. Diagnosta też nie zauważył.

Napisano (edytowane)
5 minut temu, michal_k napisał:

Czyli urząd nie zauważył

To się rzadko zdarza.

Znaczy, że wszyscy musieli mieć pechowy dzień.

Edytowane przez JANUSZ60
Napisano
10 minut temu, JANUSZ60 napisał:

Czyżbyś podejrzewał, że tabliczka  pochodzi z ćwiary innej mazdy ?

Z pomyłką z 0 na C w jednym znaku to chyba nie z innej ćwary. No chyba, że taki zbieg okoliczności.:wink:

Napisano
13 minut temu, michal_k napisał:

Czyli urząd nie zauważył niezgodności między badaniem a dokumentem z USA. Diagnosta też nie zauważył.

Czego się nie robi dla kolegi handlarza....

Napisano

Na pewno, podrobiona nielegalnie tabliczka znamionowa do tego z błędem musi zniknąć w pierwszej kolejności.