Waldemar_w Napisano 8 Wrzesień 2020 Napisano 8 Wrzesień 2020 Witam ! Czy i gdzie można "załatwić" świadectwo homologacji za darmo..?? Potrzebuję dla sprowadzonego Renault Megane 3 Hatchback rocznik 2014 Pozdrawiam Waldemar waldek8358@gmail.com Cytuj
Rafi90 Napisano 8 Wrzesień 2020 Napisano 8 Wrzesień 2020 (edytowane) Nikt nie daje odpisów z homo za free. Kwoty raczej w setkach złotych sobie wołają producenci Edytowane 8 Wrzesień 2020 przez Rafi90 Cytuj
Waldemar_w Napisano 8 Wrzesień 2020 Autor Napisano 8 Wrzesień 2020 27 minut temu, Rafi90 napisał: Nikt nie daje odpisów z homo za free. Kwoty raczej w setkach złotych sobie wołają producenci Zgadza się...Renault Polska żąda 185 PLN... Cytuj
Mecher Napisano 8 Wrzesień 2020 Napisano 8 Wrzesień 2020 A że tak zapytam, do czego ci potrzebna ta homologacja ? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 8 Wrzesień 2020 Napisano 8 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, Waldemar_w napisał: "załatwić" świadectwo homologacji za darmo..?? W dzisiejszych czasach za darmo to nawet załatwić się nie wszędzie da..... Cytuj
Waldemar_w Napisano 8 Wrzesień 2020 Autor Napisano 8 Wrzesień 2020 (edytowane) Godzinę temu, Mecher napisał: A że tak zapytam, do czego ci potrzebna ta homologacja ? Sprowadzam swoje auto Renault Megane 3 z Emiratów Arabskich do Polski... Nim auto przypłynie do Polski dowiadywałem sie w stacji diagnostycznej jak to będzie wyglądało... Pan, powiedział mi, że musi znać wszelkie dane z formularza DIP...a jest tam ponad 40 punktów .... Skąd mam wziąć dane takie jak : maksymalny a jaki dopuszczalny nacisk na osie tylne, maksymalna masa całkowita ciągniętej przyczepy z hamulcem a jaka bez hamulca...maksymalna a jaka dopuszczalna masa całkowita... itd... Ratuje mnie więc tylko homologacja a ta, jak wspominałem kosztuje 185 PLN.... Czy dane z AutoBaza.pl wystarczą do rejestracji..?? Pozdrawiam Edytowane 8 Wrzesień 2020 przez Waldemar_w Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Wrzesień 2020 Napisano 8 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, Waldemar_w napisał: Sprowadzam swoje auto Renault Megane 3 z Emiratów Arabskich do Polski... I przeraża Cię wydanie 185 zł za uzyskanie wyciągu z homologacji Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Waldemar_w Napisano 9 Wrzesień 2020 Autor Napisano 9 Wrzesień 2020 8 godzin temu, Jacdiag napisał: I przeraża Cię wydanie 185 zł za uzyskanie wyciągu z homologacji Nie, nie przeraża mnie wydanie 185 PLN, mogę wydać na ten cel nawet 300, 400 PLN...przeraża mnie różna interpretacja tych samych przepisów... Temu panu, z tej stacji diagnostycznej, którą odwiedziłem, potrzebne są WSZYSTKIE dane z formularza DIP i nie ważne, że część danych dotyczy samochodów cieżarowych (tak myślę) a innym, z innych stacji diagnostycznych wystarczą dane spisane z mojego starego (z Emiratów Arabskich) dowodu rejestracyjnego, gdzie wyszczególnione są jedynie - marka auta, rocznik, masa całkowita, ilość pasażerów, kraj produkcji, numer VIN i nr. silnika i data pierwszej rejestracji.... Czy mój egzemplarz Renault Megane 3 jest z kosmosu..?? Czy nie jest to auto produkowane seryjnie..?? Skąd pomysły jednego pana o świadectwie homologacji a innych jedynie dane z poprzedniego dowodu...??( tu opieram się na wiadomościach, które mam od moich kolegów, którzy podobnie jak ja, przywozili samochody i rejestrowali je bez żadnych problemów i nikt im nie wspominał o świadectwie homologacji..! !) O co to chodzi..?? (sobiepaństwo pana z "mojej" stacji diagnostycznej..??) Pozdrawiam Cytuj
adam1501 Napisano 9 Wrzesień 2020 Napisano 9 Wrzesień 2020 23 minuty temu, Waldemar_w napisał: O co to chodzi..?? Chodzi o to, że nie ma danych, które trzeba ustalić. Można to zrobić na trzy sposoby: przedstawić homologację, opinię rzeczoznawcy lub na zasadzie telefonu do przyjaciela. 26 minut temu, Waldemar_w napisał: Temu panu, z tej stacji diagnostycznej, którą odwiedziłem, potrzebne są WSZYSTKIE dane z formularza DIP Dokładnie tak. Ten pan musi je wpisać do tego załącznika. Część tych danych można wziąć z natury (np. wymiary), natomiast części danych nie da się ustalić tylko patrząc na pojazd. A przepisy mówią tak w rozporządzeniu: "...§ 2. 1. Przy ustalaniu nieznanych danych technicznych pojazdu (§ 1) należy w możliwie największym stopniu wykorzystywać dostępne informacje zawarte w takich źródłach, jak przepisy i dokumenty homologacyjne, dane producenta pojazdu, katalog marek i typów pojazdów homologowanych oraz dopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach dotyczących szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach, a w indywidualnych wypadkach, inne wiarygodne publikacje i dokumenty, dotyczące danego pojazdu lub jego zespołów i elementów. i tak w ustawie: 13. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a. Wszystkie te "kwity" ma dostarczyć klient, bo to jemu zależy na badaniu. Cytuj
wojteczek Napisano 9 Wrzesień 2020 Napisano 9 Wrzesień 2020 12 godzin temu, Waldemar_w napisał: Renault Polska żąda 185 PLN... Godzinę temu, Waldemar_w napisał: mogę wydać na ten cel nawet 300, 400 PLN Zdecyduj się. Co będzie jak przyjdzie zrobić jakąś poważniejszą naprawę skoro już narzekasz. Cytuj
michal_k Napisano 9 Wrzesień 2020 Napisano 9 Wrzesień 2020 13 godzin temu, Waldemar_w napisał: gdzie można "załatwić" świadectwo homologacji za darmo..?? Nigdzie. Natomiast jeśli podasz nr świadectwa homologacji to może się uda uzyskać dane z katalogu ITS. Cytuj
Mecher Napisano 9 Wrzesień 2020 Napisano 9 Wrzesień 2020 3 godziny temu, Waldemar_w napisał: potrzebne są WSZYSTKIE dane z formularza DIP "Ten pan" potrzebuje dane do formularza DIP, bo on musi go wypełnić. Nie odwrotnie. Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Wrzesień 2020 Napisano 9 Wrzesień 2020 Większość danych znajduje się na http://www.encyklopedia.moto.pl/renault/megane/ Cytat RENAULT Megane posiada nadwozia typu coupe, hatchback, kabriolet, kombi, kombi mpv oraz sedan. Model jest produkowany od roku 1996 do dziś. W tym czasie powstało 38 generacji tego modelu. Moc maksymalna wynosi od 47 do 221 kW, a licząc w koniach mechanicznych moc modelu RENAULT Megane wynosi od 65 do 300 KM, co sprawia, że prędkość maksymalna wynosi od 160 do 255 km/h, a przyśpieszenie do 100 km/h zajmuje od 6,0 do 16,5 s. Silnik RENAULT Megane jest rzędowy posiadający 4 cylindry o pojemności od 1197 do 1998 cm3. Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
nesiasps Napisano 11 Wrzesień 2020 Napisano 11 Wrzesień 2020 W dniu 2020-09-08 o 21:23, Waldemar_w napisał: Renault Megane 3 z Emiratów Arabskich do Polski... klamki złote, osłony silnika złocone, łańcuszek z diamentów.... ? co to się na tym świecie wyrabia żeby szejk renówką do roboty popylał.. kryzys Panie na całego Cytuj
Rafi90 Napisano 11 Wrzesień 2020 Napisano 11 Wrzesień 2020 Szejk z renówki to może co najwyżej zrobić mieszkanko dla jakiegoś nowego węża albo lamparta. Cytuj
wojteczek Napisano 12 Wrzesień 2020 Napisano 12 Wrzesień 2020 Myślę że tam jest problem z tabliczką znamionową, diagnosta nie jest w stanie określić DMC i nacisków. Podobnie jak w pojazdach sprowadzonych z Japonii. Cytuj
Mecher Napisano 12 Wrzesień 2020 Napisano 12 Wrzesień 2020 A autor tematu się pożalił i ... zostawił temat, pewnie odpowiedzi nie po jego myśli W dniu 9.09.2020 o 06:26, Waldemar_w napisał: ... Skąd pomysły jednego pana o świadectwie homologacji a innych jedynie dane z poprzedniego dowodu...??( tu opieram się na wiadomościach, które mam od moich kolegów, którzy podobnie jak ja, przywozili samochody i rejestrowali je bez żadnych problemów ... Całkiem prawdopodobne, iż jeden z kolegów to z tego tematu Cytuj
jarek1 Napisano 12 Wrzesień 2020 Napisano 12 Wrzesień 2020 Chciał tanio kupić to ma Niemiec płakał jak sprzedawał . Cytuj
Rafi90 Napisano 14 Wrzesień 2020 Napisano 14 Wrzesień 2020 Diagnosta ma problem z ustaleniem danych, odsyła do rzeczoznawcy i po problemie. 4-5 stówek nie będzie chyba problemem jeśli na kupnie udało się zaoszczędzić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi