Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Kupiłem samochód, tzn złożyłem podpis na umowie sprzedaży. Czy może go zarejestrować ktoś inny na siebie, tak aby w dowodzie rejestracyjnym widniało nazwisko innej osoby niż mojej? Np. Mojego wujka

Napisano

Nie wiem dokładnie bo w tym temacie za biegły nie jestem, ale albo musisz mu sprzedać albo podarować co wiąże się pewnie z jakimiś podatkami.

Napisano

Sprzedaj wujowi za tą samą cenę lub niższą, a najlepiej taką do 1tys. zł wtedy nie musi chodzić do Skarbowego tylko wszystkie umowy, OC i do WK zarejestrować. Życzę powodzenia.

Napisano
12 godzin temu, jast napisał:

Sprzedaj wujowi za tą samą cenę lub niższą, a najlepiej taką do 1tys. zł wtedy nie musi chodzić do Skarbowego

Urząd Skarbowy ma blisko 6 lat na weryfikacje umowy odnośnie ceny zakupu do  cen rynkowych. Wydziały Komunikacji prawdopodobnie powiadamiają U.S. o umowach do 1tys.

Napisano

W dniu 12.10.2020 o 11:44, Hubertwro12 napisał:

Czy może go zarejestrować ktoś inny na siebie, tak aby w dowodzie rejestracyjnym widniało nazwisko innej osoby niż mojej? Np. Mojego wujka

Nie można, bez sporządzenia odpowiednich dokumentów, bo na podstawie umowy Ty jesteś właścicielem a nie wujek. Ty co najwyzje może go upoważniec do zarejestrowania pojazdu w TWOIM imieniu.

W dniu 13.10.2020 o 08:39, Krzysztof plus napisał:

Urząd Skarbowy ma blisko 6 lat na weryfikacje umowy odnośnie ceny zakupu do  cen rynkowych. Wydziały Komunikacji prawdopodobnie powiadamiają U.S. o umowach do 1tys.

Dokładnie tak, wydział komunikacji wysyła raporty do US.

Dwie opcje:

1. Sporządzanie sobie umowę kupna sprzedaży pojazdu (wzór - https://www.autownioski.pl/umowa-kupna-sprzedazy-samochodu.php ) - jeśli kwota na umowie jest poniżej 1000zł nie trzeba tego zgłaszać do US, jeśli powyżej to musisz zgłosić.

2. Sporządzacie sobie umowę darowizny pojazdu (wzór - https://www.autownioski.pl/umowa-darowizny-samochodu-auta.php) - kwota wartości wolnej od podatku 9637 zł zalicza się wszystkie otrzymane darowizny od tej samej osoby na przestrzeni ostatnich 5 lat - więc jeśli jest powyżej tej kwoty to będzie należało opłacić, oczywiście trzeba zgłosić te umowy.

Napisano

Potwierdzam to,  co napisał LimonQ,  ale z wyjątkiem punktu 2 -  ponieważ wujek to II grupa podatkowa, więc kwota wolna od podatku jest na pewno  niższa,  bodajże 7276 zł,  ale o sprawy podatkowe najlepiej dopytać w Urzędzie Skarbowym.  

Napisano

Autora temat już nie interesuje

Cytat

Ostatnia wizyta

Poniedziałek o 12:34