Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Podpowiedzcie mi gdzie znajdę rozporządzenie - ustawę odnośnie obowiązkowej legalizacji analizatora i do pompowania kół na SKP.

Edytowane przez Wacek
Napisano

Dz.U  poz. 759 rok 2019.  W sprawie prawnej kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych

Napisano

dzięki , ale pracodawca twierdzi, że jak jest dokonana kalibracja urządzenia, to już wystarczy i nie ma potrzeby dokonywać legalizacji.

Napisano

To go spytaj, czy jak sobie uzębienie skalibrował, to czy już badań okresowych się nie wymaga?

Kalibracja jest deczko naciągana, a legalizacja przepisami wymagana!

Spytaj go jeszcze, czy jak serwis wykonał przegląd auta, to jednoznacznie badania na eskape się nie wymaga? Może skuma, choć wątpię.

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

legalizacja przepisami wymagana

tak to mu tłumaczę , ale on tego nie łyka

Napisano
13 minut temu, Solaris napisał:

Dz.U  poz. 759 rok 2019.

To dotyczy samej kontroli. Odpowiednim jest Dz.U. 2017 poz. 885 Rozporządzenie Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 kwietnia 2017 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli.

10 minut temu, Wacek napisał:

ale pracodawca twierdzi, że jak jest dokonana kalibracja urządzenia, to już wystarczy i nie ma potrzeby dokonywać legalizacji.

Daj mu wydrukowane to co podałem powyżej. I jeszcze ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzajàcych badania techniczne pojazdów (Dz.U. 2006 nr 40 poz. 275), a zwłaszcza par. 14

Cytat

10. Wyposażenie wymienione w tabeli, o której mowa w ust. 5, z wyjątkiem urządzeń i przyrządów, które podlegają okresowej kontroli metrologicznej lub okresowemu badaniu przeprowadzanemu przez właściwy organ dozoru technicznego, podlega okresowej kontroli eksploatacyjnej.

Napisano

Na stronie GUM są także wnioski, o odroczenie wykonania legalizacji ponownej i zgoda na dalsze użytkowanie.

Ze względu na COVID to wprowadzili.

Jak ktoś nie chce jechać do GUM niech wypełnia wniosek o odroczenie

Napisano
3 godziny temu, Wacek napisał:

ale pracodawca twierdzi

Może warto pomyśleć o zmianie pracodawcy, bo z takim możesz za daleko nie zajechać. Pamiętaj, że jak legalizacja na dane urządzenie się skończyła, to nie możesz go używać i przeprowadzać na nam badań. 

Napisano

Tak wiem, mam ważne legalizacje do końca roku , ale już teraz podnoszę alarm , bo wiem że należy to zrobić.