Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich zainteresowanych moim tematem .

Otóż mam pytanie z kategorii pojazdów rolniczych które brzmi :

czy dopuszczalne jest aby w Ciągniku rolniczym opony wystawały poza szerokość błotników (praktycznie 90% opony wystaje - chodzi oczywiście o tył ponieważ przód poszerza się łącznie z błotnikami) ? Posiadam Ciągnik T-25a potocznie zwany "ruskiem" i byłem zmuszony poszerzyć go do maksymalnej możliwej szerokości przewidzianej przez producenta (ok 1.5m od środka opony mierząc) z powodu prowadzonej rozsady roślin w rzędach o takiej szerokości. 

Postanowiłem prześledzić przepisy na własną rękę i biorąc pod uwagę przepisy ustawy PoRD poz. 1990 z 2018r art.2 pkt.33 i w nawiązaniu do tego zapisu przepisy ustawy o warunkach technicznych pojazdów poz. 2022 z 2016r par.6, par.11 ust.1 pkt10, par.44, par.46 ust.1  wydaje mi się że "opasanie kół" nie tyczy się ciągników rolniczych ale nie wiem czy dobrze to zinterpretowałem dlatego potrzebuję fachowej pomocy . Pytam ponieważ w ostatnim czasie zostały wzmożone kontrole drogowe w naszej okolicy i w razie co chciałbym wiedzieć co mi grozi / lub nie :) . 

ps. jeśli temat był już wcześniej poruszany to uprzejmie proszę o link do tematu i z góry przepraszam.

Pozdrawiam.

Napisano

Ilekroć w rozporządzeniu mowa o pojeździe samochodowym, to nie dotyczy to ciągnika rolniczego , bo on takowym nie jest. Chyba, że przepis obejmuje swym zakresem również ciągnik rolniczy. De facto nie ma wymagań dotyczących błotników w tych pojazdach.

Napisano

Ciągnik rolniczy powinien spełniać następujące warunki:

Cytat

2) powinien odpowiadać warunkom określonym w § 9 ust. 1 pkt 12, § 10, § 11 ust. 1 pkt 1, pkt 5 lit. b, pkt 12, 14 i 19 oraz ust. 7 pkt 1 i 4-6.

O błotnikach jest mowa w §11 ust.1 pkt 11 a ten zapis nie tyczy się ciągników rolniczych.

Napisano
28 minut temu, aboz napisał:

Ilekroć w rozporządzeniu mowa o pojeździe samochodowym, to nie dotyczy to ciągnika rolniczego

a wynika to z definicji zawartych w PORD:

33) pojazd samochodowy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

44) ciągnik rolniczy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości nie mniejszej niż 6 km/h, skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych;

Napisano

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie moim tematem, analizując wasze odpowiedzi wnioskuje że miałem rację iż temat "dopasowania szerokości błotnika do szerokości opon" nie obowiązuje ciągników rolniczych ?

Pozdrawiam.

• 1 month later...
Napisano

czy ciągnik rolniczy musi posiadać błotniki na przedniej osi?

Napisano
W dniu 1.12.2020 o 13:44, danielg539 napisał:

nie musi

dziękuje,