Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta jeżeli w Cepiku widnieje zatrzymanie DR za usterki/kolizję. Klient nie ma pokwitowania z Policji i twierdzi, że odblokuje DR na komendzie.

Wiadomo, że SKP nie odblokuje zatrzymania w systemie ale chodzi o sam fakt czy robić OBT czy nie widząc taki zapis w Cepiku.

Napisano

Twierdzić to sobie może, tym bardziej, że trzeba wiedzieć co to za usterki, żeby z czystym sumieniem do okresowego doliczyć.

Napisano (edytowane)

Chodzi bardziej o podstawę prawną - "nie można zrobić OBT bo ma pan zatrzymany DR za coś tam". Wiadomo zakresy DBT i OBT się różnią w przypadku kolizji i tylko to wg mnie może być podstawą do odmowy OBT. Gorzej gdy zatrzymanie DR  dotyczy usterek tu zakresy badań się pokrywają - co wtedy.

Dla całkowitej jasności w temacie klient ma ważne OBT a chce następne do odwieszenia zatrzymanego DR (w jego przekonaniu, że to mu wystarczy).

Edytowane przez Efendi
Napisano

Takie coś może być?

„6a. Zwrotu zatrzymanego dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, może dokonać również jednostka upoważniona do przeprowadzania badań technicznych po przeprowadzeniu badania technicznego odpowiadającego przyczynie zatrzymania, a w przypadku nieprawidłowo wyznaczonego terminu badania technicznego – po jego ponownym ustaleniu, przez przekazanie do centralnej ewidencji pojazdów informacji o zwrocie.”;

Napisano
2 godziny temu, Efendi napisał:

Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta jeżeli w Cepiku widnieje zatrzymanie DR za usterki/kolizję.

Nie ma podstawy prawnej żeby odmówić (w sensie że OBT można wykonać zawsze na podstawie  DR czy KP, nawet bez pokwitowania). A czy mu na tym odblokują DR w WK czy na komendzie to już inna sprawa.

Napisano
2 godziny temu, Efendi napisał:

Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta

Tak i po " szeryfowemu " w uwagi można dorzucić :

Cytat

Na wniosek klienta wykonano okresowe badanie techniczne pojazdu, które nie powinno stanowić podstawy zwrotu zatrzymanego dowodu rejestracyjnego z powodów innych niż "brak aktualnego badania technicznego pojazdu".

Cytat zapożyczony bez zgody jego właściciela ( brak kontaktu ) - wszystko biorę osobiście na klatę.  :evil:

:smile:

Napisano

Ten "majstersztyk" był już przerabiany. ;-)

Mam info z cepiku o zatrzymaniu dowodu, to najpierw czynności z tym powiązane zrobię, a dopiero po tym do klienckich życzeń przystąpię.

Napisano
3 godziny temu, Efendi napisał:

Klient nie ma pokwitowania z Policji i twierdzi, że odblokuje DR na komendzie.

Chyba tu na forum jest legenda że policjant zza biurka odblokował na słowo klienta.

Napisano

a spytam w ciekawości - w CEP nie ma żadnych ograniczeń co do korzystania z pojazdu? W sensie zakaz dalszej jazdy bo to często jest pisane przy pokolizyjnych autach.

Bo coś mi świta że jest formatka do wybrania.

Napisano
W dniu 7.11.2020 o 22:34, Nikita_Bennet napisał:

w CEP nie ma żadnych ograniczeń co do korzystania z pojazdu?

Być może coś jest, ale SKP widzi tylko info o samym zatrzymaniu i skrótowiec dotyczący przyczyny. A te ostatnie, jak wiadomo, mają szeroki zakres. No może poza BBT.

Napisano

pytam z ciekawości bo ostatnio przeglądałem i jak wprowadza się za usterki to rozwija się lista ograniczeń z tego co kojarzę. Niestety nie ja byłem zatrzymującym i nie bardzo było jak się przyjrzeć bo nie moje konto.

Napisano

A Ty robisz w patrolach?

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Z zielonego lubię trawę :-P

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka