Efendi Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta jeżeli w Cepiku widnieje zatrzymanie DR za usterki/kolizję. Klient nie ma pokwitowania z Policji i twierdzi, że odblokuje DR na komendzie. Wiadomo, że SKP nie odblokuje zatrzymania w systemie ale chodzi o sam fakt czy robić OBT czy nie widząc taki zapis w Cepiku. Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 Twierdzić to sobie może, tym bardziej, że trzeba wiedzieć co to za usterki, żeby z czystym sumieniem do okresowego doliczyć. Cytuj
Efendi Napisano 7 Listopad 2020 Autor Napisano 7 Listopad 2020 (edytowane) Chodzi bardziej o podstawę prawną - "nie można zrobić OBT bo ma pan zatrzymany DR za coś tam". Wiadomo zakresy DBT i OBT się różnią w przypadku kolizji i tylko to wg mnie może być podstawą do odmowy OBT. Gorzej gdy zatrzymanie DR dotyczy usterek tu zakresy badań się pokrywają - co wtedy. Dla całkowitej jasności w temacie klient ma ważne OBT a chce następne do odwieszenia zatrzymanego DR (w jego przekonaniu, że to mu wystarczy). Edytowane 7 Listopad 2020 przez Efendi Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 Takie coś może być? „6a. Zwrotu zatrzymanego dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, może dokonać również jednostka upoważniona do przeprowadzania badań technicznych po przeprowadzeniu badania technicznego odpowiadającego przyczynie zatrzymania, a w przypadku nieprawidłowo wyznaczonego terminu badania technicznego – po jego ponownym ustaleniu, przez przekazanie do centralnej ewidencji pojazdów informacji o zwrocie.”; Cytuj
michal_k Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 2 godziny temu, Efendi napisał: Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta jeżeli w Cepiku widnieje zatrzymanie DR za usterki/kolizję. Nie ma podstawy prawnej żeby odmówić (w sensie że OBT można wykonać zawsze na podstawie DR czy KP, nawet bez pokwitowania). A czy mu na tym odblokują DR w WK czy na komendzie to już inna sprawa. Cytuj
leski66 Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 2 godziny temu, Efendi napisał: Czy wykonujecie OBT na "żądanie" klienta Tak i po " szeryfowemu " w uwagi można dorzucić : Cytat Na wniosek klienta wykonano okresowe badanie techniczne pojazdu, które nie powinno stanowić podstawy zwrotu zatrzymanego dowodu rejestracyjnego z powodów innych niż "brak aktualnego badania technicznego pojazdu". Cytat zapożyczony bez zgody jego właściciela ( brak kontaktu ) - wszystko biorę osobiście na klatę. Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 Ten "majstersztyk" był już przerabiany. Mam info z cepiku o zatrzymaniu dowodu, to najpierw czynności z tym powiązane zrobię, a dopiero po tym do klienckich życzeń przystąpię. Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 3 godziny temu, Efendi napisał: Klient nie ma pokwitowania z Policji i twierdzi, że odblokuje DR na komendzie. Chyba tu na forum jest legenda że policjant zza biurka odblokował na słowo klienta. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 7 Listopad 2020 Napisano 7 Listopad 2020 a spytam w ciekawości - w CEP nie ma żadnych ograniczeń co do korzystania z pojazdu? W sensie zakaz dalszej jazdy bo to często jest pisane przy pokolizyjnych autach. Bo coś mi świta że jest formatka do wybrania. Cytuj
aboz Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 W dniu 7.11.2020 o 22:34, Nikita_Bennet napisał: w CEP nie ma żadnych ograniczeń co do korzystania z pojazdu? Być może coś jest, ale SKP widzi tylko info o samym zatrzymaniu i skrótowiec dotyczący przyczyny. A te ostatnie, jak wiadomo, mają szeroki zakres. No może poza BBT. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 pytam z ciekawości bo ostatnio przeglądałem i jak wprowadza się za usterki to rozwija się lista ograniczeń z tego co kojarzę. Niestety nie ja byłem zatrzymującym i nie bardzo było jak się przyjrzeć bo nie moje konto. Cytuj
aboz Napisano 10 Listopad 2020 Napisano 10 Listopad 2020 A Ty robisz w patrolach?Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj
aboz Napisano 11 Listopad 2020 Napisano 11 Listopad 2020 Z zielonego lubię trawę Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi