Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ w dowodach rejestracyjnych znajduje dużo błędów w naciskach na oś mam pytanko ! Z fizyki nie byłem dobry ale, do obliczeń przyjmuje przyspieszenie ziemskie 9,81 m/s2. Takie obowiązuje przynajmniej w naszej strefie geograficznej. Przy zaokrągleniach to się czasami nie zgadza z zapisami ! Czy przyjmujecie do obliczeń 10 m/s2 czy 9,81m/s2 ?

Napisano

Mamy fajny program, który przelicza kN na kg lub odwrotnie ten program sie nazywa STACJA2000 (może dostane jakiś rabacik na następny rok?). Tak więc jak mam w kg to wpisuje w kg a w dipie przeliczy na kN lub na odwrót :D Program stacja2000 jest tak fajny i w ogóle że hej (teraz to rabat mam jak w banku :D )

Napisano

Tak tylko przy skierowaniu nic nie wpisujesz w dip tylko trzeba porównać zapisy ! Pytanie dotyczy takiego ogólnego podejścia !

Napisano

Ja liczę to tak np 750 kg razy 0,98 = 7.3 kn

[ Dodano: 16-06-2005, 14:57 ]

Program Stacja 2000 to mamy już od roku 2001

Napisano

Zawsze można probnie nawet wejsć na dip wpisac nacisk na kg lub kN , program przeliczy , zapisac na karteczcce wyjść i wpisac poprawną wartośc i po co sobie jkomplokowac zycie przeliczeniami , komputry niech przeliczają ;)

• 2 weeks later...
Napisano

No tak ale bierzecie pod uwagę przecież to że Dz.U 103 par1 pkt.3 określa że 1t=9.8kN ja osobiście jak prostuje jakieś dane do wydz.komunikacji to przeliczam po nowemu

Napisano

Bez wdawania się w fizyke 9,81 m/s/2 to jest przyspiesznie ziemskie w naszej strefie geograficznej. Reszte znacie jak to przeliczyć :D

Napisano

Bez wdawania się w szczegóły - przyspieszenie to w tym przypadku 9.8 :D

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Panowie myślę, że nie ma co szukać dziury w całym.

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów reguluje to dokładnie.

paragraf 1. punkt 3 ust. 3 w dziale I mówi wyraźnie, iż przelicznikiem jest 9,8

Pozdrawiam życząc miłego dnia

Napisano

A co powiecie panowie na takie spostrzeżenie, że w nowych dowodach rejestracyjnych, naciski osi podawane są wyłącznie w całych jednostkach. Instytucja, która drukuje dowody nie bawi się w żadne ułamki i zaokrągla sobie w dół albo w górę dane z zaświadczenia. Tak jakby mieli kopnięty program uniemożliwiający prawidłowy wpis i jakby nikomu to nie przeszkadzało. Kolejny producent fikcji ?

Ps.

To mój pierwszy post, więc witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników 8)

Napisano

W starych też tak było i jest to zgodne z przepisami, a chodzi jedynie o sposób przeliczania

• 1 month later...
Napisano

jak sam zauważyłaś skoro w naszej strefie jest 9,81 to po co to zaokrąglać? współczesne kalkulatory nie mają przecież problemów z ułamkami.

[ Dodano: 22-08-2005, 20:10 ]

a co do nowych dowodów to w kadecie mojego kolegi jast nacisk na oś 970 kN. pani w WK powiedziała,że to jest normalne??!!!!!!!!!!!!!

Napisano
w kadecie mojego kolegi jast nacisk na oś 970 kN

mnie tam już nic nie zdziwi ...

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

To jest ten co wozi towar od sąsiadów z za wschodniej granicy, poootężna mmmmmmmmmaszyna :D

Napisano

No tak skoro urzędnik moze zadekretować ze fiat seicento to ciężarowka to i przyśpieszenie ziemskie nie jest problemem zawsze mozna zadekretować ze jest 6,5 i nie trzeba bedzie dróg przebudowywać na zwiększone naciski.

Piotr Barczuk

Napisano

Podaje dość fajny link dot stronki z przelicznikami wszelkich wartości fizycznych (oczywiście mam zgode właściciela strony na wklejenie linku)

http://www.lw.cad.pl/

• 4 months later...
Napisano
A co powiecie panowie na takie spostrzeżenie, że w nowych dowodach rejestracyjnych, naciski osi podawane są wyłącznie w całych jednostkach.

Ja słyszałem że CEPIK i PJAZD nie przyjmują przecinków.

Coś w tej materi się zmieniło? Wrócił do mnie przegląd nacisk na oś w briefie 1630kg *0,98/100

= 15,97kN zaokrągliłem do16,00kN a pani z WK kazała poprawic na 15,97 i dokładnie taka watrość jest wpisana w DR

Ja liczę to tak np 750 kg razy 0,98 = 7.3 kn

moim zdaniem 7,35kN

Czy coś wam wiadomo o jakimś piśmie z ministerstwa regulującym ta kwestie?

Napisano

tak faktycznie jest 7.35 KN ale ja pisze do jednego miejsca po przecinku , a pani w WUK napisze 7 KN

• 2 weeks later...
Napisano

A spróbujcie wpisać 115 kN nacisku na tylną oś w ciągniku siodłowym (dopuszczalne administracyjne 112,7 kN), który jeździ za granicę. Jak cofną kierowcę z granicy i pojawi się u was na stacji wkurzony dopiero zobaczycie