Skocz do zawartości

Autobusz szkolny lub komunikacji miejskiej -jaka cena za BTP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie - ciekaw jestem, czy może tu istnieć inna interpretacja niż moja ...

Jak dla mnie - okresowe BTP autobusu szkolnego - pozycja 1.5 (199,- zł) + pozycja 7.5 (41,-) - RAZEM 240,- zł ...

Mam rację ? Bierzecie tyle czy tylko 199,- zł ?

Czekam na opinie na ten temat ...

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Ja nie robię tych badań, ale tak bym skasował. Zresztą przy poz 7.5 jest zapis, że pobiera się razem z okresowym.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Aja biorę,przecież tak określa nasz (kochanyi urządowy) cennik :oops:

Napisano
okresowe BTP autobusu szkolnego - pozycja 1.5 (199,- zł) + pozycja 7.5 (41,-) - RAZEM 240,- zł ...

Sprawdzamy dodatkowe warunki dla takiego autobusu dlatego, pobieramy opłatę 199+41.

Napisano

Problem jest tego typu, że w okolicach Poznania jest całkiem niemała grupa SKP, która kasuje tylko 199,-

Identyczna sytuacja ma miejsce z autobusami komunikacji miejskiej, pojazdami przeznaczonymi do wykonywania czynności na drodze - czyli pojazdami z grupy cennikowej 7.* ...

Byłem (jestem) pewny swojej opinii na ten temat - ale chcę Wasze opinie pokazać niedowiarkom ... :mrgreen:

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

W pełni się zgadzam z tą interpretacją. W poz. 7.5 jest przypis nr 4 określający, że opłatę dodatkową w wysokości 41 zł. pobieramy również przy okresowym badaniu co łącznie daje 240 zł.

Stosowny zapis o spełnianiu warunków dodatkowych powinien się również znaleźć w zaświadczeniu z badania, tylko, że bardzo mało autobusów spełnia te warunki (pkt 10.7 z Dz. Nr 227 oraz §22 z Dz. Nr 32 oraz §2 pkt 41a Prawa o ruchu drogowym).

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

Marzeniem jest automatyczny wybieracz pozycji cennikowych,nasz kochany Adminku.

Napisano

Hmm... to nie jest głupi pomysł. Tak samo jak do faktury można przekopiować dane klienta z badania tak samo by mogło być z cennikiem. Jedno kliknięcie i program dobiera pozycję z cennika do badania. Problem tylko by był przy bad. poprawkowych, ale tam można by wybierać manualnie, jak do tej pory. Dla tych co drukują faktury i paragony z programu byłaby to rewelka (dla mnie niestety nie :( , bo i tak paragony idą z biura). Nowe wyzwanie dla szefuńcia???

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Pracuje w stacji, ktora znajduje sie w okolicach Poznania i my pobieramy dodatkowe oplaty za warunki dodatkowe. :)