Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie mam szybkie pytanie, mam nadzieję że otrzymam prostą odpowiedź. Ogólnie prawo o ruchu drogowym ma taki zapis:

Art. 74a
(...)
4. Właściciel pojazdu albo podmiot, o którym mowa w art. 73 ust. 2 i 5, są
obowiązani złożyć do organu rejestrującego wniosek o wydanie nowego dowodu
rejestracyjnego w przypadku:
1) dokonania w pojeździe zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów
powodujących zmianę stanu faktycznego w zakresie danych zawartych
w dotychczasowym w dowodzie rejestracyjnym, albo
2) zmiany stanu faktycznego w zakresie danych obecnego właściciela lub
posiadacza pojazdu zawartych w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym
w terminie 30 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana tego stanu.
(...)

Jeżdżę autem, które w dalszym ciągu jest zarejestrowane na byłą żonę. Wróciła ona do nazwiska panieńskiego czyli dane w dowodzie rejestracyjnym się nie zgadzają a minęło od tego czasu więc niż 30 dni (coś koło 500). Muszę to w końcu wyprostować i po prostu spiszemy zwykłą umowę kupna-sprzedaży . Teraz w związku z tym mam pytania:

1. Czy coś realnie grozi za niezgłoszenie zmian danych w DR ? Szczerze mówiąc nie znalazłem nic w dziale "kary pieniężne".

2. Jak musiałby wyglądać proces przerejestrowania auta ? Czy najpierw trzeba naprostować dane i dopiero można pisać umowę czy można od razu pisać umowę ? Jeżeli ten drugi przypadek to czy musi być jakiś dodatkowy dokument związany ze zmianą nazwiska ? 

Napisano

1. Nie grozi.

2. Od razu umowę. Nie musi być dodatkowego dokumentu na zmianę nazwiska, ale warto w umowie wpisać PESEL, który jednoznacznie identyfikuje osobę. Warto dodać również zapis o poprzednim nazwisku (żeby była jasność ;) ).

Napisano
11 godzin temu, sad_madman napisał:

które w dalszym ciągu jest zarejestrowane na byłą żonę

Pewny nie jestem ale z tego co napisałeś to raczej powinna być umowa na 50% pojazdu. Jeżeli ten pojazd zaliczał się do majątku wspólnego to połowa jest Twoja. My nie wiemy jak tam podzieliliście się majątkiem.