Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, czy stacja podstawowa (nie przejezdny kanał) może wykonywać badania okresowe przyczep do 3500dmc ? 

Napisano

3. Stanowisko kontrolne może znajdować się
w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji
kontroli pojazdów przeprowadzającej badania techniczne
pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do
3,5 t, przy czym na stacjach upoważnionych do przeprowadzania
badań technicznych przyczep przeznaczonych
do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska
lub kanału przeglądowego powinna wynosić co
najmniej 12 m.

• Polub 1
Napisano

Prawdę powiedziawszy podstawowej z [E] nie spotkałem. Zawsze było jakieś "ale". A to podnośnik nożycowy, a to nieprzelotowa, a to przykrótka ława pomiarowa. No już nie pamiętam ile było tych "ale", ale było. Może jest ktoś, kto pracuje na takiej i dokładnie warunki zapoda. Przyczepy to tylko na okręgowej widziałem

Napisano

pytam, bo kiedyś obiło mi sie o uszy ze jak nie ma przelotowego kanału to przyczep nie można robić, dlatego wole sie upewnić tutaj na forum. Zmierzyłem swoją stacje i ma spokojnie ponad 12m, nawet na pieczące jest ''E". No chyba że cos zmieniło...

pieczotka.jpg

Napisano

Ta pieczątka to z minionej epoki, czyli z okresu jak były stacje o rozszerzonym zakresie badań.

Napisano (edytowane)

Znam PSKP, gdzie jest ABTE. Stanowisko nieprzelotowe, stacja ma kanał i podnośnik nożycowy. Dokładnych wymiarów niestety nie pamiętam, ale chyba coś około 16 lub 18m długości.

Edytowane przez Czolgista
Napisano
15 minut temu, danielg539 napisał:

Ta pieczątka to z minionej epoki, czyli z okresu jak były stacje o rozszerzonym zakresie badań.

Dlaczego z minionej? Dla mnie jak najbardziej aktualna. A przynajmniej zgodna ze wzorem.

Napisano (edytowane)
Cytat

CC - pojazdy samochodowe o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t,

Takie rozszerzenie jak dobrze pamiętam to w 2014 r przestało obowiązywać i nie funkcjonują już podstawowe SKP z rozszerzeniami.

Edytowane przez danielg539
Napisano

Funkcjonują, funkcjonują. Przeleciałem rejestr wrocławski i zaraz zapodam linka. Znalazło się kilka z [E] nawet. I jak sobie przypominam, to niektóre były od samego początku jako podstawowe z kanałem i przelotowe. A kilka jest po przemianowaniu z okręgowych. Doszły mnie słuchy, że z powodu poto-deweloperskiej zabudowy ograniczającej wyjazd z niektórych stacji wprost na ulicę zestawy miały problem i nie było innej rady jak porobić z rozszerzeniami podstawowe.

To się otwiera. Z tym rozszerzeniem [PDF]

Rejestr BiP.JPG

Znaczy tu na forum w to nie klikać, bo to fota. Na Googlach sobie wyszukać. ;-)

• Polub 1
Napisano
1 godzinę temu, Oczko napisał:

czy stacja podstawowa (nie przejezdny kanał) może wykonywać badania okresowe przyczep do 3500dmc ?

Art. 83. 1. Badanie techniczne przeprowadza się po uiszczeniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu opłaty za przeprowadzenie badania technicznego i opłaty ewidencyjnej, w:
1) podstawowej stacji kontroli pojazdów – w zakresie:

c) badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z pojazdami określonymi w lit. a, o ile stacja spełnia wymagania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 84a ust. 1 pkt 1 ustawy w zakresie długości stanowiska kontrolnego;

Wymagania dla stacji:

3. Stanowisko kontrolne może znajdować się w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji kontroli pojazdów przeprowadzajàcej badania techniczne pojazdów o dopuszczalnej masie caΠkowitej do 3,5 t, przy czym na stacjach upoważnionych do przeprowadzania badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska lub kanału przeglądowego powinna wynosić co najmniej 12 m.

• Polub 1
Napisano

Funkcjonują na 100%. Pracowałem na takiej PSKP. Za mnie przeszła 3 odbiory przez TDT (zmiana współwłaścicieli). A pracę tam zacząłem 11 lat temu. Rok temu, zaraz po moim odejściu był ponownie odbiór stacji , i otrzymała uprawnienia dalej na badania p-p. Oczywiście do 3,5 t.  

Napisano
20 godzin temu, Paprock napisał:

Może jest ktoś, kto pracuje na takiej i dokładnie warunki zapoda.

Ja pracuje na przelotowej która może robić przyczepy, i znam 2 stacje PSKP które mogą robić przyczepy  ale są nieprzelotowe. 
Ze względu na wjazd do którego trzeba zawrócić o 180 stopni, a sam wjazd ma długości 8m, przyczep w ciągu roku robię może 2-3 i są to przyczepy na łódki które można bez problemu odczepić i wyprostować, Kempingowycy wybierają raczej OSKP