romszy1 Napisano 7 Marzec 2021 Napisano 7 Marzec 2021 Witam 6 marca zrobiłem przegląd niestety zostały stwierdzone 2 usterki czas naprawy 14 dni takie otrzymałem zaświadczenie przegląd w dowodzie mam do 9 marca czy moge poruszać sie autem na tym zaświadczeniu 14 dni Cytuj
michal_k Napisano 7 Marzec 2021 Napisano 7 Marzec 2021 Jeśli pojazd ma usterki to literalnie nie jest dopuszczony do ruchu. Cytuj
Mecher Napisano 7 Marzec 2021 Napisano 7 Marzec 2021 Godzinę temu, romszy1 napisał: czy moge poruszać sie autem na tym zaświadczeniu 14 dni Diagnosta nie wytłumaczył, czy klient nie chciał słuchać ? Cytuj
danielg539 Napisano 8 Marzec 2021 Napisano 8 Marzec 2021 12 godzin temu, romszy1 napisał: przegląd w dowodzie mam do 9 marca Ten termin jest już nieistotny, gdyż został anulowany w wyniku przeprowadzonego OBT. Cytuj
romszy1 Napisano 8 Marzec 2021 Autor Napisano 8 Marzec 2021 12 godzin temu, Mecher napisał: Diagnosta nie wytłumaczył, czy klient nie chciał słuchać ? Nie wytłumaczył 32 minuty temu, danielg539 napisał: Ten termin jest już nieistotny, gdyż został anulowany w wyniku przeprowadzonego OBT. Czyli do 20 marca moge poruszać sie samochodem ? Cytuj
danielg539 Napisano 8 Marzec 2021 Napisano 8 Marzec 2021 Nie, nie możesz, gdyż jest on niesprawny. Będziesz mógł dopiero po usunięciu usterki. Cytuj
Slawex Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 Moim zdaniem zależy to od wagi usterki. Jeżeli jest to UD, to wiadomo, jeżeli UI, to i tak wypuszczamy ten pojazd ze stacji na kołach o własnych siłach i jeżeli ktoś ma do domu np: 20 kilometrów, to i tak nim jedzie, a w przypadku USZ już nie ma żadnych wątpliwości. Cytuj
cezary Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 6 minut temu, Slawex napisał: 20 kilometrów, to i tak nim jedzie, a w przypadku USZ już nie ma żadnych wątpliwości. To znaczy zostaje na skp, parkingu, wynajmuje lawetę? poproszę o wyjaśnienie bo się pogubiłem, i żeby nie było wątpliwości co zrobić. Cytuj
dominik_z Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 Zaraz mnie pewnie wszyscy zjedzą, za to, że przytaczam przykład kraju północnego jakim jest Norwegia. Tak jest wszystko takie bardziej przejrzyste i wygląda to tak: kat 1 - (UD) - klient jedzie i robi co chce kat 2- (UI)- klient może odjechać z warsztatu na własnych kołach i naprawić auto gdzie chce. kat 3- (USZ)- auto zostaje w warsztacie, ewentualnie klient może przyjechać po nie lawetą. Niestety tylko u nas jest to tak dziwnie skonstruowane, że nie ma jednoznacznej intepretacji, no chyba, że ta literalna Cytuj
Slawex Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 4 minuty temu, cezary napisał: poproszę o wyjaśnienie bo się pogubiłem Rozwiązań jest kilka, może zostać odholowany do warsztatu lawetą, może zostać na parkingu i czekać na naprawę (właściciel stacji, na której pracuję ma obok warsztat mechaniki pojazdowej), może również zostać odholowany lawetą do punktu demontażu samochodów. Wiem, że Twoje pytanie, to złośliwość, ale co tam. Pozdrawiam. Cytuj
danielg539 Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 @dominik_z w pełni się z tobą zgadzam, co do dalszego postępowania po stwierdzeniu usterki. Z UI jak najbardziej można się poruszać, pojazd w dalszym ciągu nie stwarza zagrożenia w ruchu drogowym. Natomiast w świetle PORD każda usterka eliminuje pojazd z dalszej eksploatacji. Cytuj
leski66 Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 @Slawex - Dobrze, że we wszystkich przypadkach wpisałeś, że może, bo.... " jako właściciel jadę i już ". Cytuj
Slawex Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 5 minut temu, leski66 napisał: " jako właściciel jadę i już " Właściciel robi to na własną odpowiedzialność, przecież nie zaaresztuję mu pojazdu. Cytuj
Paprock Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 14 minut temu, dominik_z napisał: Niestety tylko u nas jest to tak dziwnie skonstruowane, że nie ma jednoznacznej intepretacji, no chyba, że ta literalna No jak nie ma? Zatrzymujesz dowód i wpisujesz zakaz uczestnictwa pojazdu w ruchu drogowy. Przecież deklowi oleju nie nalejesz do głowy - zrobi co chce. Pojazd uczestniczący w ruchu drogowym musi spełniać kilka warunków z Prawa Drogowego; musi być bezpieczny, musi być zarejestrowany i posiadać dowód rejestracyjny. I nie mówię to o dowodzie obecnym w schowku lub w kieszeni. Niespełnienie któregoś powinno skutkować lawetą. Ale jak jest, to każdy widzi i wie. To samo dotyczy Usterek Istotnych. Spełniają artykuł 66 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym, czy nie? Cytuj
piter1973 Napisano 12 Marzec 2021 Napisano 12 Marzec 2021 policja po wypadku też zatrzymuje elektronicznie DR , w pokwitowaniu wpisuje zakaz dalszej jazdy a większość kierowców odjeżdża o własnych siłach i to przy policji . to co ma zrobić diagnosta ? zamknąć bramę wyjazdową za klientem , brama bez okien to nie widzi co klient późnej robi .😃 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi