Skocz do zawartości

Motorower a Motocykl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę mi podać definicję co to jest Motorower a co to jest Motocykl. I jak zakwalifikowalibyście pojazd Simson S 51B, czy jest to motorower czy nie i dlaczego.

Pojemność 50 ccm rok prod. 1988.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Prawo o Ruchu Drogowym Art 2 (definicje) pkt 46

Aby być motorowerem poj silnika nie może przekroczyć 50 cm3 i V max do 45 km/h

Napisano

To proszę mi powiedzieć dlaczego w katalogu ITS ten Simson występuje jako motocykl, i wydział komunikacji też przy przerejestrowaniu na innego właściciela wysłał na dodatkowe badanie celem ustalenia rodzaju pojazdu a stacja potwierdziła że jest to motocykl na podstawie katalogu ITS, no i facet w dowodzie ma motocykl, a co dziwnego inni znajomi mają identyczny pojazd i mają motorower. Gdzie tu logika?

Napisano

Prawo o ruchu drogowym:

1. motocykl – to pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem – wielośladowy,

2. motorower – to pojazd jednośladowy lub dwu śladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczajacej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.

Zgodnie załącznikiem rozróżnia się następujące kategorie pojazdów:

motorowery, to jest pojazdy dwukołowe (kategoria L1e)

lub pojazdy trójkołowe(kategoria L2e) o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej nie większej niż 45 km/ h i mające:

w przypadku pojazdu dwukołowego, silnik którego:

pojemność skokowa nie przekracza 50 cm3 (dla silnika ze spalaniem wewnętrznym), lub

maksymalna moc znamionowa jest nie większa niż 4 kW (dla silnika elektrycznego),

w przypadku pojazdu trójkołowego, silnik którego:

pojemność skokowa nie przekracza 50 cm3 dla silnika z zapłonem iskrowym, lub

maksymalna użyteczna moc wyjściowa jest nie większa niż 4 kW (dla innych silników ze spalaniem wewnętrznym, lub

maksymalna moc znamionowa jest nie większa niż 4 kW (dla silnika elektrycznego),

2. motocykle, to jest pojazdy dwukołowe bez bocznego wózka (kategoria L3e) lub z bocznym wózkiem (kategoria L4e), wyposażone w silnik o pojemności skokowej większej niż 50 cm3 , w przypadku silnika ze spalaniem wewnętrznym lub o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej większej niż 45 km/h,

3. motocykle trójkołowe, to jest pojazdy posiadające trzy koła umieszczone symetrycznie (kategoria L5e), wyposażone w silnik o pojemności skokowej większej niż 50 cm3 , w przypadku silnika ze spalaniem wewnętrznym lub o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej większej niż 45 km/h,

Podczas klasyfikacji tych pojazdów należy kierować się ww. przepisami a nie nazewnictwem producenta danego pojazdu czy też dokumentami na podstawie, których pojazd był zarejestrowany za granicą.

Dzieje się tak, ponieważ, w pierwszym przypadku, firmy sprzedają pojazdy jako motorowery chociaż nie spełniają norm okreslonych w P.o RD. drugim przypadku, ze względu na fakt, że przepisy krajów członkowskich są do siebie zbliżone, pojazdy klasyfikowane w Polsce jako motocykle, rejestrowane są w Europie jako motorowery lub motorowery z pewnymi ograniczeniami, np. zobowiązuje się właścicieli pojazdów (do 50 cm3) do nieprzekraczania prędkości 45 km/h.

Może to wyjaśnienie troszkę pomoże :)

Napisano
To proszę mi powiedzieć dlaczego w katalogu ITS ten Simson występuje jako motocykl

Ponieważ prędkością maksymalną modelu Simson S 51 B jest 70km/h

Napisano

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.