Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak jak w temacie klient kupił Iveco Daily 9 osobowe Ciężarowe z 2003 jest przegroda za siedzeniami auto z Wojska Polskiego.

Z oględzin widać że fotele zostały dołożone, auto przerobione.

Zgłupiałem i wysłałem po kartę pojazdu auto przyjechało na pozwoleniu czasowym i masy sie nie zgadzały  w PC.

I mam pytanie czy przypadkiem w tym przypadku max 6 osobowe ? czy zmiana ew. na osobowy wymagać PIMOT?

Edytowane przez hudy05
Napisano
2 minuty temu, hudy05 napisał:

I mam pytanie czy przypadkiem w tym przypadku max 6 osobowe ?

Siedmio. 6 plus kierowca. Tyle dyrektywa.

3 minuty temu, hudy05 napisał:

czy zmiana ew. na osobowy wymagać PIMOT?

A po co? Jeśli nie zachodzi zmiana liczby miejsc, to jednostka nie obowiązuje. To samo dotyczyć będzie zmniejszenia liczby miejsc, jeśli te które pozostają, nie zmieniają położenia.

Napisano

Tak z ciekawości tylko zapytam. Zapamiętałeś może @hudy05 jaka była data pierwszej rejestracji tego iveco w PC?

Napisano
Teraz, yogi1984 napisał:

Tak z ciekawości tylko zapytam. Zapamiętałeś może @hudy05 jaka była data pierwszej rejestracji tego iveco w PC?

czerwiec prawdopodobnie 2003 

Dodam że auto napewno nie było nigdy 9 miejscowe raczej 3 a przegrode przesunięto.

Napisano
Teraz, hudy05 napisał:

Dodam że auto napewno nie było nigdy 9 miejscowe raczej 3 a przegrode przesunięto.

Po czym wnosisz?

Usystematyzujmy. Masz pojazd ciężarowy z S1 = 9 w dokumentach. W rzeczywistości ma tych miejsc również 9? Szyby są? Na jakiej podstawie sądzisz, że pojazd ma niewłaściwie zamontowane siedzenia?

Napisano (edytowane)

szyby są dołożone, fotele też, tak 9 w dokumentach montaż foteli wzrokowo widać że nie w fabryczne miejsca kotwiczenia

Edytowane przez hudy05
Napisano

Co z tego, że nie wyglądają na "niefabryczne" ? Wiele osób chyba w dalszym ciągu nie zdaje sobie sprawy, że kupując  w salonie nowe auto dostawcze to nie kupuje oryginalnego rozwiązania producenta tylko już przebudowanego przez kolejny podmiot. 

Napisano
4 godziny temu, hudy05 napisał:

I mam pytanie czy przypadkiem w tym przypadku max 6 osobowe ?

PORD dopuszcza dla ciężarowych 9 miejsc.

Napisano

No jak samochód ma taki rodowód... Żeby się nie okazało coś podobnego do już tu przerabianego autobusu aresztu śledczego z blaszaka Fiata Ducato wykombinowanego.

Napisano (edytowane)

Po telefonie do wydziału komunikacji i kontakcie klientem dostałem takie zdjęcie KP

Wydział  komunikacji twierdzi że rodzaj pojazdu się nie zmienił tylko parametry techniczne a co wpisze oni przepiszą :) 

Więc mikrobus czy ciężarowy ?

IMG_20210426_101043.jpg

Edytowane przez hudy05
Napisano
5 minut temu, hudy05 napisał:

Więc mikrobus czy ciężarowy ?

Uwielbiam nomenklaturę resortową. Co to ma znaczyć mikrobus, że niby osobowy?

Napisano
13 minut temu, adam1501 napisał:

Uwielbiam nomenklaturę resortową. Co to ma znaczyć mikrobus, że niby osobowy?

prawdopodobnie  bo co innego.

Napisano

Tak coś czułem, że będzie ambaras! :lol:

Pierwsza strona KP mówi o trzech miejscach i błędnym podrodzaju - przynajmniej na dzisiaj. (Nie chce mi się sprawdzać jako to wtedy po legalu w klasyfikacji stało.) Za to dalej widać, że w aucie wykiełkowały siedzenia i ładowność się wypleniła. Ciężkie jak fix musiały być te fotele. Kapitańskie, generalskie zaiste. Kino! Ale w sumie w woju fajnie było. 👍

Napisano

Z przymrużeniem oka: Strasznie ciężkie te fotele że ładowność tak drastycznie spadła... jednak wojsko to wojsko... Ciśnie mi się na usta cytat z klasyka: "pan porucznik to jednak fachowiec..." skoro jest w stanie upchać 9 "jenerałów" w 700 kg 😁😁😁

Napisano
11 minut temu, Paprock napisał:

Tak coś czułem, że będzie ambaras! :lol:

Pierwsza strona KP mówi o trzech miejscach i błędnym podrodzaju - przynajmniej na dzisiaj. (Nie chce mi się sprawdzać jako to wtedy po legalu w klasyfikacji stało.) Za to dalej widać, że w aucie wykiełkowały siedzenia i ładowność się wypleniła. Ciężkie jak fix musiały być te fotele. Kapitańskie, generalskie zaiste. Kino! Ale w sumie w woju fajnie było. 👍

fotele autobusowe co z tym ambarasem zrobić :D pogonić ?

Napisano

Gonić albo prostować. Mało istotne co tam się działo z tym autem za płotem z tabliczkami [Zakaz Fotografowania]. Dzisiaj fura jest w cywilu i powinna odpowiadać jak najbardziej aktualnym przepisom. Nie wiadomo kiedy wyszła do cywila, ale mikrobus ciężarowy to lekkie przegięcie. Kto to dzisiaj ogranie? Ja bym pogonił. :silent:

Poza tym, to szczerze wątpię, że na ramie w tym aucie VIN widać.

Co do prostowania, to możnaby opisać, że na dzisiaj jest to dziewięcioosobowy van ciężarowy. No przynajmniej takie były dawnymi czasy. Teraz unijne przepisy cisną, że w ciężarowym to najwięcej może być siedem siedzeń.

Napisano
22 minuty temu, Paprock napisał:

Gonić albo prostować. Mało istotne co tam się działo z tym autem za płotem z tabliczkami [Zakaz Fotografowania]. Dzisiaj fura jest w cywilu i powinna odpowiadać jak najbardziej aktualnym przepisom. Nie wiadomo kiedy wyszła do cywila, ale mikrobus ciężarowy to lekkie przegięcie. Kto to dzisiaj ogranie? Ja bym pogonił. :silent:

Poza tym, to szczerze wątpię, że na ramie w tym aucie VIN widać.

Co do prostowania, to możnaby opisać, że na dzisiaj jest to dziewięcioosobowy van ciężarowy. No przynajmniej takie były dawnymi czasy. Teraz unijne przepisy cisną, że w ciężarowym to najwięcej może być siedem siedzeń.

Vin jest czytelny sprawdzony.  Chyba wole spać spokojnie. 

Napisano

Poprostować i będzie spokój. Jest mikrobus, to w normalnym świecie oznacza osobowy. Dałbym kombi, sprawdził MW, wyprostował ładowność i do WK.

Napisano

Homo padło w momencie powstania "mikrobusu".  Autor pisze, że to 9-miejscowa ciężarówka z pomylonymi masami w PC. 

Napisano (edytowane)

to że fabrycznie był ciężarowy to już pisałem. Według WK rodzaj pojazdu nie został zmieniony. NA PC miałem wpis ciężarowy 9 osobowy po telefonie do WK i właściciela dostałem fot karty z wpisem "mikrobus"

dodam jeszcze że chwile temu dostałem dokładne info daty pierwszej rej. 2002-10-27 a w karcie pojazdu jak widać rok 2003

Edytowane przez hudy05