Skocz do zawartości

Nowe Celerony M już w sprzedaży

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak podaje portal internetowy Akiba PC Hotline, na japońskim rynku pojawiły się najnowsze procesory Intel Celeron M, których architektura bazuje na rdzeniu Yonah.Jednordzeniowe procesory Celeron M 420 oraz M 430 będą sprzedawane w cenie odpowiednio 125 USD oraz 150 USD. Obydwa układy zostały wykonane w technologii 65nm i oferują 1 MB pamięci cache poziomu L2. Ponadto korzystają z szyny FSB, taktowanej zegarem 533 MHz. Różnicę pomiędzy nowymi chipami stanowi oczywiście częstotliwość pracy. W przypadku modelu M 420 wynosi ona 1,6 GHz, zaś M 430 – 1,73 GHz.

Koncern Intel zapowiedział również stopniowe poszerzanie rodziny nowych Celeronów o kolejne modele, oznaczone symbolami M 410, M 423 oraz M 443, z których ostatnie dwa będą pracowały z obniżonym napięciem.

źródło The Register

Napisano

To dobrze ,ze wychodzi coś nowego. Przynajmniej procki na starym jądrze tanieć będą.

A tak w ogóle to używacie celeronów? Zawsze kojarzą mi się jako kastraty z obciętym cachem pierwszego poziomu, takie odrzuty z taśmy pentiumów.Od lat jadę na AMD i z intelem nie jestem na bieżąco.

Napisano

Jak się przyjrzeć to Celerony są produktami ubocznymi które nie spełniają podstawowych norm Pentium. Idąc dalej zjadają prądu jak grzejnik elektryczny i dodajemy do tego jeszcze Radka na SLI i zasilacz 500W to minimum! :(

Napisano

Mam dwa kompy na nieomal identycznych podzespołach, jeden na P4 3.00 HT / 1 GB RAM, drugi - Celeron 2.66 / 512 MB RAM.

Ten pierwszy śmiga bez zastanowienia, na drugim czasami nie idzie pracować. Już i XP przeistalowywałem - i rezultaty te same. Przy okazji - żadnych gier, żadnej grafiki - trochę okienek dosowych w tle, jakieś aplikacje pod Delphi, Outlook, Office.

Oczywiście ram też sprawdzałem ...

Wiem, jest różnica - ale tu jest zdecydowanie ZA DUŻA ...

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]