Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Przyjechał do mnie samochód specjalny; żuraw samochodowy. Pojazd posiada 2 osie oraz DMC - 24.000 kg, oraz dopuszczalny nacisk osi - 112.70 kN (11.500 kg). Pojazd zarejestrowany w Polsce od 2009 roku, w adnotacjach żadnych informacji o odstępstwach...

Na tabliczce znamionowej DMC - 24.000 kg i naciski 1 oś - 12.000 kg; 2 oś - 12.000 kg.

No i pytanie o co tutaj chodzi, czy to taki typowy bubel ?? Naciski ktoś obniżył z 12.000 kg do 11.500 kg czyli do maksymalnych dopuszczalnych, natomiast dopuszczalna maksymalna masa pojazdu 2 osiowego to 18.000 kg. Należy uzyskać odstępstwa na te 24.000 kg czy pojazdy specjalne mają tutaj jakieś swoje osobne przepisy ??

Edytowane przez Logen
Napisano

Z jednej strony odstępstwo a z drugiej odstępstwa nie uzyska na pojazd już zarejestrowany... Pozostaje chyba wzruszenie decyzji o rejestracji, ale kogoś to będzie śliski temat.

Napisano

Czy w Kartę Pojazdów są wpisywane odstępstwa ?? Jest szansa, że odstępstwa zaginęły przy wymianie dowodu rejestracyjnego ale będą wpisane w kartę Pojazdów ??

Napisano

Spróbuj " wklepać " ten pojazd :

TU

Jak miał odstępstwo to " prawdopodobnie " powinien być tam jakiś ślad. :smile:

Napisano (edytowane)

Nie mogę tam znaleźć tego pojazdu :P 

Cytat

Na podstawie wprowadzonych przez Ciebie danych nie udało się znaleźć pojazdu.

Może to oznaczać, że...

- pomyliłeś się wpisując numer operacji

Jest szansa znaleźć tam pojazd nie podając numeru operacji ??

Edytowane przez Logen
Napisano

A okienko regulamin " odptaszkowałeś ". :P

4 minuty temu, Logen napisał:

nie podając numeru operacji

nigdy tam nic nie wpisywałem. :smile:

Napisano

Odptaszkowałem ;) no ale pojazdu nie mogę tam znaleźć :P Na historii pojazdów jest ale tam go nie znajduję :( 

Napisano

Miałem podobne przypadki w jednym uzyskał odstępstwo na zarejestrowany a w drugim uchylenie rejestracji odstępstwo i ponowna rejestracja , konsekwencji dla diagnostów nie znam bo pojazdy z badaniami z innego województwa   

Napisano

Dziwię się trochę, bo WK czepia się o brak kropki, a takich poważnych uchybień nie widział.😎

Napisano
4 godziny temu, danielg539 napisał:

odstępstwa nie uzyska na pojazd już zarejestrowany

uzyska , uzyska . jest procedura uzyskania odstepstwa dla pojazdu juz zarejestrowanego

7 godzin temu, Logen napisał:

Naciski ktoś obniżył z 12.000 kg do 11.500 kg czyli do maksymalnych dopuszczalnych

rozumiem ,że obie osie napędowe ?