nesiasps Napisano 26 Sierpień 2021 Napisano 26 Sierpień 2021 Jako, że co krótki czas wzywamy serwis do kalibracji wagi na testerze amortyzatorów mam pytanie - jak to jest, a jak być powinno? Załóżmy - kupuję linię diagnostyczną od firmy X która przez trzy lata serwisuje gwarancyjnie sprzęt - to rozumię- klucz do kalibracji i zmiany ustawień serwisowych ma przy sobie firma X, ale - czas mija, sprzęt zawodzi, gwarancja się kończy i co wówczas, czy klucz do ustawień programu który zakupiłem i uzytkuję jest mój czy firmy X? Czy ja mam za każdym razem płacić za rozkalibrowane parametry tak, jak to by to była moja wina że to działa jak działa? Jak jest u Was? Zdalnie się nie da, bo klucz jest fizyczny. Cytuj
danielg539 Napisano 27 Sierpień 2021 Napisano 27 Sierpień 2021 Kupujesz samochód i dostajesz instrukcję obsługi natomiast nie dostajesz instrukcji napraw i schematów elektrycznych ale dostęp do instrukcji napraw i schematów możesz sobie wykupić bo to gwarantuje prawo, niestety wykupienie takiego dostępu zwykle słono kosztuje. Myślę, że analogicznie będzie w przypadku linii diagnostycznej. Cytuj
adam1501 Napisano 28 Sierpień 2021 Napisano 28 Sierpień 2021 W dniu 26.08.2021 o 18:40, nesiasps napisał: Czy ja mam za każdym razem płacić za rozkalibrowane parametry tak, jak to by to była moja wina Nie używaj, nie będzie się rozkalibrowywać. Sprzęt pomiarowy zgodnie z DTR powinien być kalibrowany przez serwis, a nie przez pierwszego lepszego Kowalskiego. Skoro masz obiekcje co do tego sprzętu, to go sprzedaj i kup innej marki i po kłopocie. Cytuj
nesiasps Napisano 3 Wrzesień 2021 Autor Napisano 3 Wrzesień 2021 W dniu 28.08.2021 o 07:07, adam1501 napisał: przez pierwszego lepszego Kowalskiego lakiernika z papierami do pomalowania ściany nie trzeba wołać - tu jest sprawa jeszcze bardziej banalna... W dniu 28.08.2021 o 07:07, adam1501 napisał: Nie używaj, nie będzie się rozkalibrowywać pewnie to pomoże:)) dzięki Cytuj
adam1501 Napisano 3 Wrzesień 2021 Napisano 3 Wrzesień 2021 2 godziny temu, nesiasps napisał: tu jest sprawa jeszcze bardziej banalna Zobaczysz jak wsadzisz dla jakiegoś pieniacza sagana a on będzie chciał potwierdzenia kalibracji urządzenia. Cytuj
nesiasps Napisano 3 Wrzesień 2021 Autor Napisano 3 Wrzesień 2021 6 godzin temu, adam1501 napisał: będzie chciał potwierdzenia kalibracji urządzenia kalibracja raz do roku analizatora czy dymomierza to i owszem ale nie wagi na amortyzatorach co tydzień - to chyba raczej tensometry trzeba sprawdzić, a nie przycisk na klawiaturze klikać i udawać że jest dobrze Cytuj
adam1501 Napisano 3 Wrzesień 2021 Napisano 3 Wrzesień 2021 14 minut temu, nesiasps napisał: to chyba raczej tensometry trzeba sprawdzić Jeżeli coś się takiego dzieje po tygodniu użytkowania, to raczej to urządzenie jest niesprawne i kalibrowanie niczego nie zmieni. Cytuj
HaPe Napisano 3 Maj 2024 Napisano 3 Maj 2024 W dniu 3.09.2021 o 10:16, adam1501 napisał: Zobaczysz jak wsadzisz dla jakiegoś pieniacza sagana a on będzie chciał potwierdzenia kalibracji urządzenia. A klient może w ogóle poprosić o wgląd do czegoś takiego? Cytuj
aboz Napisano 4 Maj 2024 Napisano 4 Maj 2024 12 godzin temu, HaPe napisał: A klient może w ogóle poprosić o wgląd do czegoś takiego? Może dokładnie tak samo jak w przypadku urządzeń do kontroli prędkości. Jeśli nie na miejscu, to w sądzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi