krzysieknowak Napisano 1 Wrzesień 2021 Napisano 1 Wrzesień 2021 Taki pacjent ZFA26300006R68292, w cepiku tylko ciężarowy a klient chce vat,auto z niemcowni?Jak to ugryżć? Cytuj
aboz Napisano 1 Wrzesień 2021 Napisano 1 Wrzesień 2021 Ustalić prawidłowy podrodzaj, wpisać w zaświadczenie z badania i określić czy spełnia wymagania dla VAT. Co to za pojazd? Cytuj
wojteczek Napisano 1 Wrzesień 2021 Napisano 1 Wrzesień 2021 Doblo. Ja bym odesłał do WK bo może się okazać że Ty widzisz inny podrodzaj niż wynika z dokumentów przedstawionych do rejestracji. Będzie w CEP podrodzaj to porównasz i zdecydujesz co dalej. Cytuj
krzysieknowak Napisano 1 Wrzesień 2021 Autor Napisano 1 Wrzesień 2021 I ok,tak właśnie zrobiłem,nie ma to nie robię. Cytuj
Logen Napisano 3 Lipiec 2023 Napisano 3 Lipiec 2023 Dokładnie nie ma to nie robię Ciężko stwierdzić czy to van czy nie ^^ Ogólnie to możecie się przygotować na następne kwiatki z Francji. Blaszaki z podrodzajem FURGON to już standard teraz zaczynają przyjeżdżać małe ciężarówki z nadwoziem hatchback ^^ Z drugiej strony jak się narzekało na to, że diagności nie przepisują rodzaju nadwozia z pozycji J2 tak w tym przypadku przepisał ładnie no ale czasami jeszcze trzeba trochę pomyśleć Cytuj
rurek777 Napisano 3 Lipiec 2023 Napisano 3 Lipiec 2023 to akurat jest mała osobówka na 2 miejsca 1 Cytuj
Logen Napisano 3 Lipiec 2023 Napisano 3 Lipiec 2023 (edytowane) Osobowe Clio to nic dziwnego. Ale 2 miejscowego clio w hatchbacku jako samochód osobowy to jeszcze nie widziałem Szczególnie takiego które ma pojemnik bagażowy i kratkę za siedzeniami ^^ Edytowane 3 Lipiec 2023 przez Logen Cytuj
Janusz72 Napisano 3 Lipiec 2023 Napisano 3 Lipiec 2023 Przerabiałem taki temat ostatnio , najpierw ustalenie danych i WK wpisuje podrodzaj do CEP a potem dopiero badanie VAT Taka jest prawidłowa kolejność dla WK po konsultacji z ITS Cytuj
aboz Napisano 4 Lipiec 2023 Napisano 4 Lipiec 2023 Przerabiałem taki temat ostatnio , najpierw ustalenie danych i WK wpisuje podrodzaj do CEP a potem dopiero badanie VAT A co stoi na przeszkodzie, żeby podrodzaj ustalić na badaniu VAT?Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
smaug Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Po homologacji to jest samochód osobowy i kategoria też M1 , Cytuj
Rafi90 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 No właśnie też tak sobie myślę jaki VAT na osobowy M1 😅 Cytuj
Logen Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 No dobra panowie. Przerabiane już chyba setki razy było na forum, co z tego że kategoria M1 jak w J1 jest VASP (Osobowy ma tam wpisane VP), Tak samo w pozycji J3 DERIV VP; no i liczba miejsc siedzących 2. Czyli na 100% nie jest to samochód osobowy... tylko po Francuskiemu samochód specjalistyczny, ciężarowy w zabudowie samochodu osobowego czy jakoś tak... No i co chcecie mi powiedzieć, że jak takie coś zajedzie to wpiszecie, ze jest to osobowy 2 miejscowy i hatchback ?? Czy skwalifikujecie to po naszemu i wpiszecie, ze jest to ciężarowy 2 miejscowy van ?? Cytuj
Rafi90 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Z całym szacunkiem, ale piszesz już trochę na forum więc takie rzeczy powinieneś wiedzieć. Pozycja J to kategoria pojazdu . M1 to samochód osobowy, a to co jest w pozycji J1, czyli kategorii według przepisów francuskich to mnie w ogóle nie interesuje. Ciebie obchodzi to co w PL znaczy M1, a M1 to osobówka i koniec kropka. Gdybym siedział w magistracie to za zrobienie VAT1 na kategorie M1 zrobiłbym postępowanie diagnoście, bo nie wiedzieć takich podstaw to trochę lipa 1 Cytuj
cezary Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 @Logen, proszę wyjaśnij mi swój tok rozumowania, tu piszesz że samochód NIE jest na 100% osobowy tylko ciężarowy, w innym temacie pojazd w takiej samej konfiguracji klientka chce przerobić na 5 miejsc i tam piszesz, że "no problem" bo jest M1 i jest to osobowy, i przeróbka nie jest problemem. 1 Cytuj
Logen Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Mieliście już taki pojazd na badaniu ?? We Francji robią samochód ciężarowy z osobówki (standardowo wywalając tylna kanapę i montując kratkę, czy tam jakiś pojemnik z tyłu). Robią 100% samochód ciężarowy a w dowodzie zmieniają tylko liczbę siedzeń oraz pozycję J1 i J3... Reszta zostaje, nie robią 2 etapu homologacji i nowego numeru homo... wszystko zostaje z osobówki... (Kategoria pojazdu, numer homologacji, typ/wariant/wersja - nic nie ruszają) Macie w dowodzie wszystkie dane homologacyjne: Renault Clio, Typ: R; Wariant: 5RBF; Wersja: 5RBF0A; Numer homo: e2*2001/116*0327*76; I co w homo wychodzi 2 miejsca czy 5 ?? To w dowodzie jest błąd z liczbą miejsc czy jak ?? Cezary jeżeli w dowodzie jest M1 to znaczy, że z fabryki wyszło jako osobowe, później wywalili tylną kanapę zrobili ciężarowy, żeby sobie VATy podliczać... Nawet po homo z danymi z dowodu wyjdzie, że był to pojazd osobowy 5 miejscowy... dorzucasz kanapę załatwiasz papiery i robisz zmiany konstrukcyjne. U nas już trochę tego było, już nawet wydziały komunikacji wiedzą, ze jak pisze DERIV VP to ma być ciężarówka albo zmiany konstrukcyjne dołożenie miejsc i osobówka... Cytuj
Rafi90 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Czyli mając w ZDR kategorię M1, ty wpisujesz N1 i robisz badanie vat 1 bez problemu tak ? Cytuj
Logen Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 A Ty jak przyjedzie renault Clio z przegrodą i kratką za 1 rzędem siedzeń no ale w dowodzie masz M1 to robisz pierwszą rejestrację na osobowy M1 ?? Cytuj
Rafi90 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Wynik negatywny, niezgodność dokumentów ze stanem faktycznym. Proste jak drut Cytuj
Logen Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 No to wrzuć skan zaświadczenia z takiego badania bo na forum to w gębie każdy mocny Cytuj
Rafi90 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Napisałem Ci co się literalnie robi. Powinien być wynik negatywny, chyba że klient wróci samochodem zgodnym z ZDR to dostaje P. To całkiem normalne. To że coś sobie ustaliliście z WK i robicie badania z "natury" to wasza sprawa. W sumie tak samo możecie zrobić z anglikiem z kierownicą po prawej stronie. Przyjeżdża N1 ale wy wpisujecie M1 , bo tak ustaliliście, więc już można na legalu śmigać. Ja wiem że urzędnicy też często nie mają pojęcia co w danej sytuacji robić, ale po to są przepisy. Cytuj
Logen Napisano 6 Lipiec 2023 Napisano 6 Lipiec 2023 Dokładnie. Po to są przepisy i po to jest diagnosta żeby na podstawie oględzin pojazdu poprawnie pojazd sklasyfikował... Bo to, że we Francji sobie ciężarówki jeżdżą z homologacją M1 mnie nie interesuje. Według naszych przepisów jest to samochód ciężarowy koniec kropka. Cytuj
michal_k Napisano 7 Lipiec 2023 Napisano 7 Lipiec 2023 20 godzin temu, Rafi90 napisał: ozycja J to kategoria pojazdu . M1 to samochód osobowy, a to co jest w pozycji J1, czyli kategorii według przepisów francuskich to mnie w ogóle nie interesuje. To przyjmij do wiadomości, że we Francji przerabiają pojazdy pozostawiając pierwotną kategorię homo. Dlatego należy czytać wszystkie zapisy w DR, a nie ślepo opierać się na kategorii, która jest już nieaktualna po zmianach. Cytuj
Rafi90 Napisano 7 Lipiec 2023 Napisano 7 Lipiec 2023 (edytowane) No nie przyjmę bo ani mój ani żaden ościenny WK dla których robię badania nie przyjmie czegoś innego niż jest w DR. Nikt nie wymagał zmian konstrukcyjnych z ciężarowego na osobowy jeśli w DR francuskim było M1. ZK dołożenie miejsc, owszem. Edytowane 7 Lipiec 2023 przez Rafi90 Cytuj
adam1501 Napisano 7 Lipiec 2023 Napisano 7 Lipiec 2023 56 minut temu, michal_k napisał: Dlatego należy czytać wszystkie zapisy w DR, a nie ślepo opierać się na kategorii, która jest już nieaktualna po zmianach. I przyjrzeć się TZ, po której nie jest on dwuetapowy a jako taki pojazd musi posiadać przegrodę a nie tę skrzynkę. Cytuj
michal_k Napisano 7 Lipiec 2023 Napisano 7 Lipiec 2023 28 minut temu, Rafi90 napisał: Nikt nie wymagał zmian konstrukcyjnych z ciężarowego na osobowy jeśli w DR francuskim było M1 Ja bym wymagał gdyby z dalszych zapisów wynikało, że to np. "ciężarowy w nadwoziu osobowego". Z Francji kategoria nie jest decydująca, bo jej nie zmieniają przy zmianach. To tak jakby u nas nastąpiła zmiana rodzaju, ale ktoś zostawił pierwotną kategorię. Czy wtedy nie będziesz patrzył do rubryki "rodzaj pojazdu"? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi