ELCAR Napisano 9 Listopad 2021 Share Napisano 9 Listopad 2021 Opisz szczegółowo -pomiar skrętności kół przednich -geometrie zawieszenia przedniego Na stację diagnostyczną przyjechał Autobus M3 z 2007r skierowany przez policję po wypadku w którym uszkodzone były elementy konstrukcyjne . Konstrukcja rama kratownicowa. Coś w tym względzie było Moja odpowiedź to -Badanie diagnostyczne w zakresie Działu 1 Załącznik 1 od 0-10 -Badanie specjalistyczne pojazdu skierowanego przez policję po wypadku w którym zostały naruszone elementy konstrukcyjne Dział I załącznik2 od 1,1 - 1.4 ( bez punktu 1.2.1 dotyczy auta osobowego) W wyniku w/w czynności jeśli nie wykryto luzów w zawieszeniu i ciśnienie w ogumieniu ma wartości nominalne przystepujemy do sprawdzenia parametrów Ad2 Geometria -Ustawiamy pojazd na ramie pomiarowej -Montujemy glowice na obręcze koł -Wykonujemy kompensację bicia koła -Dokonujemy pomiarów i porównujemy z katalogiem parametrami dla danego pojazdu a) Kąt pochylenia kół L + P b) kąt wyprzedzenia osi zwrotnicy L + P c) zbieżność kół L +P + sumaryczny d)pomiar śladowości e)pomiar równoległości osi Ad1 Wartość skrętności kół przednich dokonujemy na ramie pomiarowej wyposażonej w obrotnice kół przednich Pomiar dokonuje się w funkcji obrotu koła kierownicy - Wartość skrętności kół ( róznica kąta skrętu kół przy skręcie koła zewnętrznego o 20*) -Maksymalny kąt skrętu kół Jaka kolwiek znacząca rozbieżność parametrów skutkuje wynikiem badania NEGATYENE Jak myślicie będzie ok ???? Trzeba poczekać 14dni i napiszę czy MOJA 2 POPRAWKA TYLKO Z OPISÓWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 10 Listopad 2021 Share Napisano 10 Listopad 2021 12 godzin temu, ELCAR napisał: Ustawiamy pojazd na ramie pomiarowej Jesteś tego pewien czy masz problemy z terminologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 10 Listopad 2021 Share Napisano 10 Listopad 2021 13 godzin temu, ELCAR napisał: (...) skierowany przez policję po wypadku w którym uszkodzone były elementy konstrukcyjne . Konstrukcja rama kratownicowa. Warto wspomnieć, że jeżeli była ingerencja ( " spawalnicza " w główne węzły ramy ) to wiedza diagnosty może być niewystarczająca i można zgodnie z Ustawą zażądać opinii rzeczoznawcy samochodowego. Biorąc pod uwagę, że autobus służy do przewozu znacznej ilości osób, dla ich bezpieczeństwa, należy zachować odpowiednią rezerwę przy podejmowaniu decyzji w sprawie wyniku badania technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ELCAR Napisano 10 Listopad 2021 Autor Share Napisano 10 Listopad 2021 (edytowane) 12 godzin temu, adam1501 napisał: Jesteś tego pewien czy masz problemy z terminologią? pomyłka terminologi. Prywatnie prowadzę warsztat od 15 lat i robię zbieżność u siebie . Rama pomiarowa błąd ale tak właśnie napisałem 😟 . Stanowisko pomiarowe powinno być. Nie chciałem opisywać tego jak to robię bo wiem że nie o to biega. Najwyżej jeszcze raz opisówka , przyda się na praktyczny 😁 Edytowane 10 Listopad 2021 przez ELCAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 12 Listopad 2021 Share Napisano 12 Listopad 2021 W dniu 10.11.2021 o 19:41, ELCAR napisał: Stanowisko pomiarowe powinno być. Ława pomiarowa. Badania na SKP wykonuje się na ławie pomiarowej, która musi być wykonana z odpowiednią dokładnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ELCAR Napisano 13 Listopad 2021 Autor Share Napisano 13 Listopad 2021 W dniu 12.11.2021 o 06:36, adam1501 napisał: Ława pomiarowa. Badania na SKP wykonuje się na ławie pomiarowej, która musi być wykonana z odpowiednią dokładnością. No tak te określenia . Mnie uczono np promień zataczania a w opisach na diagnostę jest Kąt pochylenia osi sworznia zwrotnicy. Ale zgadzam się mój błąd. Liczę na wyrozumiałość i trochę szczęścia . Myślę że w przyszłości nie będzie to stanowić różnicy dla klienta jak my to nazwiemy a będzie miało znaczenie czy dobrze to wykonamy . Powodzenia dla wszystkich zdających a praktyki nabierzemy na stacji od starszych stażem kolegów😁😁 . Kierowcą się nie staje po zdaniu egzaminu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 13 Listopad 2021 Share Napisano 13 Listopad 2021 W dniu 13.11.2021 o 12:42, ELCAR napisał: Mnie uczono np promień zataczania a w opisach na diagnostę jest Kąt pochylenia osi sworznia zwrotnicy. Ale to są dwie różne wartości. Poczytać i przyswoić Żeby nie było, podanie linku nie jest zamierzoną reklamą z mojej strony, po prostu, jest to ciekawy opis składowych geometrii zawieszenia pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ELCAR Napisano 18 Listopad 2021 Autor Share Napisano 18 Listopad 2021 Dzięki wszystkim Egzamin oblany do 3 x sztuka myśle że teraz przygotuje się lepiej. Pozdrawiam wszystkich którzy zadali tego dnia. ( a wiem że są tacy 😁) 130 zł zapłacone i podanie o poprawkę już poszło😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 19 Listopad 2021 Share Napisano 19 Listopad 2021 7 godzin temu, ELCAR napisał: Egzamin oblany Zapodaj co było, jaka opisówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 19 Listopad 2021 Share Napisano 19 Listopad 2021 1 godzinę temu, adam1501 napisał: Zapodaj co było (...) " Panie Kapitanie " czyżby Pan nie czytał pierwszego postu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 19 Listopad 2021 Share Napisano 19 Listopad 2021 9 godzin temu, ELCAR napisał: Dzięki wszystkim Egzamin oblany Kropka jest wielka. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 19 Listopad 2021 Share Napisano 19 Listopad 2021 Czytał ale dawno. Zerknąłem na ostatni post 46 minut temu, DARIO64 napisał: Kropka jest wielka Raczej przecinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter1973 Napisano 18 Grudzień 2021 Share Napisano 18 Grudzień 2021 W dniu 13.11.2021 o 12:42, ELCAR napisał: . Mnie uczono np promień zataczania a w opisach na diagnostę jest Kąt pochylenia osi sworznia zwrotnicy. jak kolega cezary wcześniej wspomniał to są dwa różne pojęcia . promień zataczanie jest poniekąd "wypadkową " kąta pochylenia osi sworznia zwrotnicy i kąta pochylenia koła . wystarczy zmienić rozmiar ogumienia czy felgi i promień zataczania się zmieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 20 Grudzień 2021 Share Napisano 20 Grudzień 2021 W dniu 18.12.2021 o 20:01, piter1973 napisał: Mnie uczono np promień zataczania a w opisach na diagnostę jest Kąt pochylenia osi sworznia zwrotnicy. Jakim cudem kąt może być promieniem??? W dniu 18.12.2021 o 20:01, piter1973 napisał: promień zataczanie jest poniekąd "wypadkową " kąta pochylenia osi sworznia zwrotnicy i kąta pochylenia koła . wystarczy zmienić rozmiar ogumienia czy felgi i promień zataczania się zmieni Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ELCAR Napisano 20 Marzec 2022 Autor Share Napisano 20 Marzec 2022 W środę na 8 rano Warszawa opisówka do poprawy - mam nadzieje że pójdzie ,sporo poczytałem i myślę ze jestem " technicznie " tzw książkowo bardziej obstukany. Porada dla zdającyhc - trzeba poczytać ale ja widzę że do egzaminu bardziej przydaje się obycie w dziennikach ustaw . Wydrukować sobie w domu poskładać tak jak jest na egzaminie i wiedzieć w którym załączniku co jest , gdzie są dane , co jest w jakiej akutalizacji ustaw itp. POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ELCAR Napisano Wtorek o 15:57 Autor Share Napisano Wtorek o 15:57 Witam po przerwie . Wszystko ogarnięte po egzaminach i już od 6 mieś praca na OSKP. Powiem tak - jak zwykle bywa teoria a praktyka to lekko rozbieżne 2 rzeczy. ( Moje prywatne zdanie ) Pozdrawiam ubiegających się o uprawnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano Środa o 05:19 Share Napisano Środa o 05:19 Gratulacje. 13 godzin temu, ELCAR napisał: jak zwykle bywa teoria a praktyka to lekko rozbieżne 2 rzeczy Znając teorię lepiej wychodzi praktyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano Środa o 06:14 Share Napisano Środa o 06:14 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi