hobbystapol Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 Parametr D określony więc nie można traktować tego jak zaczep na bagażnik i do tego jeszcze wpis hak w dowodzie . Tabliczka i homologacja jednoznacznie mówią o braku możliwości holowania. Przyjechał na okresowe i jak z tym fantem postępować ? Cytuj
cezary Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 10 minut temu, hobbystapol napisał: Tabliczka i homologacja jednoznacznie mówią o braku możliwości holowania. Wykonałbym OBT i jeżeli jest wszystko jest ok. to wynik P, w zaświadczeniu w uwagach wpisałbym, że pojazd nie może ciągnąć przyczep, a hak może służyć tylko i wyłącznie jako podpora do zamontowania np. bagażnika na rowery. Cytuj
Logen Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 Moim zdaniem negatyw. Pojazd nie może ciągnąć przyczep to po co mu niby wpis HAK w dowodzie. Jeżeli to TOYOTA to widziałem już takie cudo. Miał HAK z tabliczką znamionową na której były znaczki toyoty, nie było znaku homologacji i uciąg haka D był wpisany 0. W dowodzie miał wpis BAGAŻNIK, ale wpisu HAK nie było Tutaj zapewne klient zamiast do TOYOTY to chciał po taniości i mu mechaniki zamontowały HAKA od wersji benzynowej Cytuj
danielg539 Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 51 minut temu, hobbystapol napisał: Parametr D określony więc nie można traktować tego jak zaczep na bagażnik i do tego jeszcze wpis hak w dowodzie Są w DR podane masy przyczep? Cytuj
Mecher Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 49 minut temu, cezary napisał: Wykonałbym OBT i jeżeli jest wszystko jest ok. to wynik P, w zaświadczeniu w uwagach wpisałbym, że pojazd nie może ciągnąć przyczep, a hak może służyć tylko i wyłącznie jako podpora do zamontowania np. bagażnika na rowery. Tak robiłem na razie dwa razy (dwie Toyoty), choć raz na raty, bo klient chciał się skonsultować z producentem (mnie oczywiście nie wierzył), a przez rok targał przyczepy przez pół Polski, mimo braku takiej możliwości. Cytuj
radekd2 Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 46 minut temu, Logen napisał: Moim zdaniem negatyw. Jaki kod usterki? Cytuj
adamos Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 "2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności." Cytuj
Logen Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 Ja bym wrzucił 0.2.i i zbytnio bym się nie przejmował tym że idealnie nie pasuje Opisał co i jak, HAKA ściągać wpis wykreślać i założyć takiego jak może mieć albo jeździć bez. Cytuj
hobbystapol Napisano 7 Styczeń 2022 Autor Napisano 7 Styczeń 2022 W dowodzie O1 i O2 puste pola, masy F1 , F2, F3 wszystkie 1815 tabliczka tak samo 1815 i zespół 1815. Cytuj
Mecher Napisano 7 Styczeń 2022 Napisano 7 Styczeń 2022 3 godziny temu, Logen napisał: uciąg haka D był wpisany 0 Fakt, na haku D w obu przypadkach było 0. Ale adnotacja HAK w DR była. Cytuj
adam1501 Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 8 godzin temu, Mecher napisał: adnotacja HAK w DR była Na podstawie czegoś się tam pojawiła Cytuj
IVVO Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 Tu nie ma żadnej niezgodności - wieszak nie jest wpisywany do DR - wieszak to nie Hak i wystarczy ustne oświadczenie klienta oraz wpis w uwagach - a jak klient to wykorzysta to nie nasza sprawa. O1/O2 ----- więc w czym problem Cytuj
Logen Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 (edytowane) No ale jak jest wpis HAK to już jakaś niezgodność jest. Bo po pierwsze wpis HAK jest po to żeby poruszać się zespołem pojazdów a nie żeby sobie bagażnik powiesić. Po drugie HAK do dowodu wpisuje się na podstawie badania. A ten wieszak takiego badania przejść nie powinien, ponieważ nie ma homologacji. Tak, że bałagan w papierach jest spory i ja bym prostował Edytowane 8 Styczeń 2022 przez Logen Cytuj
adam1501 Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 13 minut temu, Logen napisał: jest wpis HAK to już jakaś niezgodność jest Nie jakaś a konkretna 0.2.i, ponieważ w WT stoi wyraźnie: "...8. Pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczepy oraz przyczepa powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia sprzęgające, o których mowa w Regulaminie nr 55 EKG ONZ..." Cytuj
Paprock Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 Oczywiście, że tylko ISTOTNA! Nie ma żadnego naciągania, że to wieszak, integrator lub inny wynalazek pod transport rowerów. Jest albo sprzęg z konkretnym homo, albo urządzenie służące do integracji z konkretnym przeznaczeniem i parametrami (logo, producent, brak 'D', itepe...). Było już to wałkowane. Westfalia wycofała z oferty te hako-wieszaki. Tylko czekać, aż BRINK postąpi podobnie. Nie ma co kusić ułańskiej fantazji. Cytuj
leski66 Napisano 8 Styczeń 2022 Napisano 8 Styczeń 2022 2 godziny temu, Paprock napisał: Oczywiście, że tylko ISTOTNA! T-A-K, TAK, Tak ! " Panie Generale " . Cytuj
hobbystapol Napisano 8 Styczeń 2022 Autor Napisano 8 Styczeń 2022 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Klient zdemontował hak , urząd wykreślił wpis z dowodu (na podstawie N okresowego, opisałem dokładnie o co chodzi) ponoć pani z okienka była mocno zdziwiona ze tak postąpiłem. Ciekawi mnie tylko co kierowało diagnostą który zrobił badanie haka a jeszcze ciekawsze jak urzędnik wpisem hak przyklepał zgodę na holowanie tym pojazdem przyczepy skoro w dowodzie wszystkie masy takie same. Pozdrawiam szanowne grono i życzę miłego odpoczywania. Cytuj
danielg539 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 W dniu 7.01.2022 o 20:11, hobbystapol napisał: W dowodzie O1 i O2 puste pola, masy F1 , F2, F3 wszystkie 1815 tabliczka tak samo 1815 i zespół 1815. W dniu 8.01.2022 o 15:37, hobbystapol napisał: Ciekawi mnie tylko co kierowało diagnostą który zrobił badanie haka a jeszcze ciekawsze jak urzędnik wpisem hak przyklepał zgodę na holowanie tym pojazdem przyczepy skoro w dowodzie wszystkie masy takie same. Też mnie to bardzo ciekawi, ale skoro: W dniu 8.01.2022 o 15:37, hobbystapol napisał: pani z okienka była mocno zdziwiona to komentarza nie trzeba Cytuj
radekd2 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 Przy okazji takie pytanie: dlaczego o1/o2 = 0, a F3=F1 przecież to jest nielogiczne. Albo auto nie może ciągnąć przyczep i ma o1/o2/F3=0, albo mając F3=F1 może coś tak ciągnąc nie przekraczając tej masy. ? Cytuj
michal_k Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 9 minut temu, radekd2 napisał: mając F3=F1 może coś tak ciągnąc nie przekraczając tej masy. Tak oznaczają producenci. Zazwyczaj F1=F3 oznacza, że nie może ciągnąć przyczep, ale chyba przy którymś elektryku była możliwość ciągnięcia przy nieprzekroczonym F3=F1. Stąd prosty wniosek - na podstawie F3 nie można określić, czy pojazd może ciągnąć przyczepy. Cytuj
Rafi90 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 Jeśli F1 i F3 mają tą samo wartość to na 99% ciągnąć przyczepy nie może. Ja zawsze takie dane potwierdzam u producenta bo np w MB można się zdziwić, niemniej jednak elektryki czy też różne sportowe wersje (np Megane RS) nie mogą ciągnąć przyczep i jest to rzecz niezmienna Podobnie jest z samochodami ciężarowymi. Honda CR-V w wersji osobowej może ciągnąć przyczepę, a już 4 osobowa "ciężarówka" z kratką ma F1=F3 i brak możliwości ciągnięcia przyczep Cytuj
hobbystapol Napisano 10 Styczeń 2022 Autor Napisano 10 Styczeń 2022 Nie może ciągnąć sprawdzone u producenta , są takie które mogą maja specjalny fabryczny pakiet wzmacniający i wtedy max 450 kg przyczepa i na tabliczce też ta "nadwaga" na przyczepę jest ujęta ta wersja niestety nie posiada takiej mozliwości. Cytuj
danielg539 Napisano 10 Styczeń 2022 Napisano 10 Styczeń 2022 1 godzinę temu, radekd2 napisał: dlaczego o1/o2 = 0, a F3=F1 przecież to jest nielogiczne. Tak się przyjęło, choć są przypadki gdzie na TZ w pozycji F3 są: "---", "000" lub " ". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi