Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Moi rodzice kupili samochód (dostawczy) podobno z wymienionym drogomierzem, o czym dowiedzieli się po sprawdzeniu danych na stronie Cepik. Poprzedni właściciel miał auto 5 lat i robił badania techniczne tylko u jednego diagnosty. Diagnosta powiedział im, że sam wymienił drogomierz. Co ciekawe stan drogomierza wg danych z Cepik w momencie wymiany wyniósł tyle co w momencie pierwszego badania w kraju (dokładnie to był nawet o kilkadziesiąt km mniejszy). Właściciel nic nie mówił przy sprzedaży, że nie użytkował samochodu, za wyjątkiem jednego roku kiedy samochód stał i kiedy nie zrobił w ogóle badania, a tymczasem przebieg był w momencie rejestracji nieznany, po roku wpisany do cepik, po następnym większy o 10 km i potem na kolejnym ostatnim badaniu pół roku przed sprzedażą o kilkadziesiąt km mniejszy. Coś mi tu nie pasuje. Czy diagnosta ma prawo sam wymienić drogomierz i potem go zalegalizować?

Napisano (edytowane)

To czy diagnosta sam wymienił komuś licznik to sprawa raczej ciężka do ustalenia będzie i nic do sprawy nie wniesie a jeżeli np: właściciel stacji prowadzi warsztat to oczywiste że może wymienić licznik , przebieg w momencie wymiany drogomierza jest spisywany z natury czyli to co diagnosta widzi i licznik mógł być zamontowany używany i mieć jakiś przebieg. Diagnosta nie legalizuje drogomierza a przyjmuje od klienta oświadczenie o jego wymianie i spisuje przebieg taki jaki widzi na liczniku , dokonuje odczytu wskazań. Takie sprawdzenia w cepie powinno się robić przed kupnem pojazdu :)Pozdr.

Edytowane przez hobbystapol
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Pioter napisał:

Coś mi tu nie pasuje

Faktycznie to wszystko kupy się nie trzyma. Możesz wkleić na forum historię pojazdu? 

16 godzin temu, Pioter napisał:

tymczasem przebieg był w momencie rejestracji nieznany,

Był znany tylko nie został wysłany do CEPiK-u, bo kilka lat temu gdy SKP nie robiły prerejestracji to nie mogły wysłać do CEPiK-u przebiegu pojazdu, który nie był zarejestrowany w PL. Przebieg z okresu pierwszej rejestracji można ustalić na podstawie pierwszego OBT, któro znajduje się w teczce pojazdu w WK. Można tez poprosić o duplikat tego badania stację, która je wykonała o ile wiesz, która SKP je zrobiła.

Edytowane przez danielg539
Napisano

Przy wykazaniu dobrej woli ze strony SKP duplikat można wystawić bez ograniczeń czasowych. Ja bez problemów wydrukuję i duplikat z przed 10 lat.

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, danielg539 napisał:

duplikat z przed 10 lat

ja mam tylko do 5 wstecz tak możliwość

Edytowane przez duchu
Napisano
21 godzin temu, Pioter napisał:

Czy diagnosta ma prawo sam wymienić drogomierz

Co robi diagnosta po pracy to jego prywatna sprawa. Ma prawo wymienić.

Napisano
7 minut temu, radekd2 napisał:

Co robi diagnosta po pracy to jego prywatna sprawa

A jak jest zatrudniony jako mechanik-diagnosta (a wielu znam takich) robi to w godz. pracy. :faint:

40 minut temu, duchu napisał:

mam tylko do 5 wstecz tak możliwość

A to program stacyjny po 5-ciu latach się przestaje "widzieć" dalszą przeszłość ? :nausea:. Apka widzi daleko wstecz bezproblemowo (może dlatego że jest z założenia uwsteczniona) ale to raczej jej zaleta. :giggle:

Napisano

Może widzieć, ale na legalu nie musi

Cytat

DzU 2012 Poz. 996

§ 5. 4. Dane i informacje o wykonanych badaniach technicznych pojazdów i innych czynnościach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu niezwłocznie po ich wykonaniu zamieszcza się w rejestrze i przechowuje w nim przez okres 12 miesięcy. Po upływie tego okresu dane i informacje archiwizuje się na nośniku informatycznym i przechowuje przez okres 5 lat.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Godzinę temu, Jacdiag napisał:

archiwizuje się na nośniku informatycznym i przechowuje przez okres 5 lat.

No właśnie - zarchiwizowane na nośniku informatycznym można po 5 latach utylizować, natomiast w REJESTRZE informatycznym (programie, apce) są i są, i są. Amen.

I nie pisać mi tu że system nagle padł i wszystko wcięło, kopie tworzą się codziennie i łatwo z nich wszystko odzyskać. 

:P

P.S. Po co cytować zapisy jak one są wszem wobec znane. :rotfl:

Napisano

Dzięki za odzew. Wklejam tę historię. Trochę dziwne jest, że przebieg po wymianie prawie taki sam jak przed wymianą. Czyli ktoś go tak ustawił chyba i równie dobrze mógł ustawić na 0 i wszystko byłoby czytelniejsze. 

1.jpg

2.jpg

Napisano

Dla mnie sprawa prosta...

Samochód stał gdzieś na bazarze jako magazyn, jakiś Czesio podbijał przeglądy. A że nie bardzo sam mógł przebieg zweryfikować to opierał się na tym co mu Wiesio właściciel powiedział..

Następnie nastał 01.01.2020 i afera z licznikami się zaczęła.Wiesio widząc swój błąd w odczycie,wpadł w panikę że zaraz dla przykładu mu parę lat zawiasów przyklepią, to zadzwonił do Czesia i razem wykminili wymianę drogomierza....

Ot przynajmniej ja to tak widzę...

Nie ma co portkami trząść tylko jeździć i cieszyć się nowym nabytkiem 😎

• Polub 1
Napisano
18 godzin temu, cezary napisał:

przestaje "widzieć" dalszą przeszłość

Kartoteka rejestruje i pamięta wszystko, ale rejestr mam do 5 wstecz ,później już nie wydrukuje kopii bo nie mam z czego.

14 godzin temu, Pioter napisał:

Trochę dziwne jest

Trochę dziwna jest tu matematyka: DMC 3500; MW 1598 i ład 1542 kg

Napisano
W dniu 24.06.2022 o 19:59, yogi1984 napisał:

Następnie nastał 01.01.2020 i afera z licznikami się zaczęła.Wiesio widząc swój błąd w odczycie,wpadł w panikę że zaraz dla przykładu mu parę lat zawiasów przyklepią, to zadzwonił do Czesia i razem wykminili wymianę drogomierza....

Ot przynajmniej ja to tak widzę...

Odbieram to podobnie. Ta wymiana drogomierza, to fikcyjna zagrywka w celu zatuszowania błędnego przebiegu.