gogolik10 Napisano 4 Lipiec 2022 Napisano 4 Lipiec 2022 Proszę o pomoc. 2 lata temu kupiłem samochód i przerejestrowałem go w Wydziale komunikacji otrzymując czasowy dowód rejestracyjny. Ze względu na szerzącą się wtedy pandemię były problemy z odebraniem stałego dowodu rejestracyjnego a potem jakoś wyleciało mi to z głowy i do tej pory nie został przeze mnie odebrany. Teraz Chciałbym pozbyć się samochodu oddając na złom, bez dowodu rejestracyjnego nie jest to możliwe, a dowód miękki gdzieś zapodziałem. Co robić dalej? Czy dalej, po takim czasie ten dowód jest bez problemu do odebrania w Urzędzie i czy odbiorę go bez oddawania miękiego dowodu? Dodam jeszcze że auto również nie posiada ważnego przeglądu które z tego co czytałem jest potrzebne do wydania Twardego dowodu bądź wtórnika.. Jak to rozgryźć? 😐😐 Cytuj
michal_k Napisano 4 Lipiec 2022 Napisano 4 Lipiec 2022 Należy zwrócić się do WK z wnioskiem o umorzenie postępowania w sprawie rejestracji - wtedy jak gdyby pojazd wróci do stanu poprzedniego (sprzed rejestracji na Ciebie). Możesz wtedy otrzymać poprzedni dowód rejestracyjny (choćby był unieważniony) i na jego podstawie oddać pojazd do stacji demontażu. Urzędem właściwym do wyrejestrowania pojazdu będzie ten urząd, który wydał poprzedni DR. Cytuj
LimonQ Napisano 4 Lipiec 2022 Napisano 4 Lipiec 2022 Dokładnie tak jak pisze Michał. Składasz podanie (tutaj przykładowy wzór - https://www.autownioski.pl/podanie-o-umorzenie-postepowania-administracyjnego-w-sprawie-rejestracji-pojazdu-rezygnacja-z-rejestracji-pojazdu.php) dostajesz decyzje i stary dowód, a następnie oddajesz pojazd na stacje demontażu i składasz wniosek o wyrejestrowanie w urzędzie w którym wydano dowód rejestracyjny. Cytuj
cezary Napisano 16 Listopad 2023 Napisano 16 Listopad 2023 Być może niesłusznie się d****** do WK Starostwa Pow. w Kielcach, ale dla mnie to był absurd, a mianowicie - przyjechał klient który nabył pojazd w Koninie, OBT wykonane 07-09-2023 i wyznaczone do 07-09-2024 (tak stoi w CEPIk-u), niestety w DR diagnosta wpisał NTBT 06-09-2024, wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu, więc albo wizyta w Koninie i poprawka przez skp wpisu w DR, albo nowe badanie, klient zdecydował zrobić nowe OBT, moja korzyść bo przytuliłem 161 zł. Zastanawiam się po kiego **** jest ten CEPIK. Cytuj
Paprock Napisano 16 Listopad 2023 Napisano 16 Listopad 2023 Cepik/historia/mobywatel, no chociażby po to żebyś miał co odświerzać na smartfonie i żebyś na własnej skórze się przekonał, że większość pojazdów zarejestrowanych w Polsce dostała, a więc i spełnia euro-normę, a żaden katalizatora nie ma! Jaki kraj, takie rządowe rejestry! Cytuj
aboz Napisano 17 Listopad 2023 Napisano 17 Listopad 2023 W dniu 16.11.2023 o 10:52, cezary napisał: wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu Też walnąłem podobnego babola, bo sobie datownika nie przestawiłem, ale u mnie skończyło się na telefonie z WK z pytaniem, która data jest prawidłowa. Bardzo uprzejma pani poprosiła jedynie o wtórnik zaświadczenia pocztą. Cytuj
adam1501 Napisano 17 Listopad 2023 Napisano 17 Listopad 2023 W dniu 16.11.2023 o 10:52, cezary napisał: wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu a wystarczyło być człowiekiem a nie jaśnie szanownym urzędnikiem 6 minut temu, aboz napisał: u mnie skończyło się na telefonie z WK z pytaniem, która data jest prawidłowa. Bardzo uprzejma pani poprosiła jedynie o wtórnik zaświadczenia pocztą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi