Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc.

2 lata temu kupiłem samochód i przerejestrowałem go w Wydziale komunikacji otrzymując czasowy dowód rejestracyjny. 

Ze względu na szerzącą się wtedy pandemię były problemy z odebraniem stałego dowodu rejestracyjnego a potem jakoś wyleciało mi to z głowy i do tej pory nie został przeze mnie odebrany.

Teraz Chciałbym pozbyć się samochodu oddając na złom, bez dowodu rejestracyjnego nie jest to możliwe, a dowód miękki gdzieś zapodziałem. 

Co robić dalej? 

Czy dalej, po takim czasie ten dowód jest bez problemu do odebrania w Urzędzie i czy odbiorę go bez oddawania miękiego dowodu?

Dodam jeszcze że auto również  nie posiada ważnego przeglądu które z tego co czytałem jest potrzebne do wydania Twardego dowodu bądź wtórnika..

Jak to rozgryźć? 😐😐

Napisano

Należy zwrócić się do WK z wnioskiem o umorzenie postępowania w sprawie rejestracji - wtedy jak gdyby pojazd wróci do stanu poprzedniego (sprzed rejestracji na Ciebie). Możesz wtedy otrzymać poprzedni dowód rejestracyjny (choćby był unieważniony) i na jego podstawie oddać pojazd do stacji demontażu. Urzędem właściwym do wyrejestrowania pojazdu będzie ten urząd, który wydał poprzedni DR.

• 1 year later...
Napisano

Być może niesłusznie się d****** do WK Starostwa Pow. w Kielcach, ale dla mnie to był absurd, a mianowicie - przyjechał klient który nabył pojazd w Koninie, OBT wykonane 07-09-2023 i wyznaczone do 07-09-2024 (tak stoi w CEPIk-u), niestety w DR diagnosta wpisał NTBT 06-09-2024, wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu, więc albo wizyta w Koninie i poprawka przez skp wpisu w DR, albo nowe badanie, klient zdecydował zrobić nowe OBT, moja korzyść bo przytuliłem 161 zł.  Zastanawiam się po kiego **** jest ten CEPIK. :nausea:

Napisano

Cepik/historia/mobywatel, no chociażby po to żebyś miał co odświerzać na smartfonie i żebyś na własnej skórze się przekonał, że większość pojazdów zarejestrowanych w Polsce dostała, a więc i spełnia euro-normę, a żaden katalizatora nie ma! :evil: Jaki kraj, takie rządowe rejestry! :evil:

Napisano
W dniu 16.11.2023 o 10:52, cezary napisał:

wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu

Też walnąłem podobnego babola, bo sobie datownika nie przestawiłem, ale u mnie skończyło się na telefonie z WK z pytaniem, która data jest prawidłowa. Bardzo uprzejma pani poprosiła jedynie o wtórnik zaświadczenia pocztą.

Napisano
W dniu 16.11.2023 o 10:52, cezary napisał:

wymieniony WK nie przerejestruje pojazdu z tego powodu

a wystarczyło być człowiekiem a nie jaśnie szanownym urzędnikiem

6 minut temu, aboz napisał:

u mnie skończyło się na telefonie z WK z pytaniem, która data jest prawidłowa. Bardzo uprzejma pani poprosiła jedynie o wtórnik zaświadczenia pocztą.