Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam taki wynalazek sprinter rodzaj pojazdu ciężarowy, podrodzaj : inny , przeznaczenie przewóz pojazdów. Kabina pojedyncza jeden rząd siedzeń 3 miejsca, osobna paka. I moje pytanie czy lapie się na VAT2 ?

cep.jpg

Napisano

Dlaczego wynalazek, pojazd pod VAT jak każdy inny.

Napisano
58 minut temu, Rubel napisał:

I moje pytanie czy lapie się na VAT2 ?

Nie tylko. Prawdopodobnie łapie się jeszcze na VAT 1b.

Napisano
7 minut temu, michal_k napisał:

Nie tylko. Prawdopodobnie łapie się jeszcze na VAT 1b.

No to dales do myslenia jak VAT 1b jak kabina osobno paka osobno?

Napisano (edytowane)

Już lepiej w to nie wnikać czemu VAT 1b 😉. Ważne że można robić i nie ma sensu mieszać czy taki czy owaki jak to i tak wszystko jedno przy rozliczeniu jest...

Jak dla mnie VAT-2 na spokojnie i bez wnikania machnąć 

I po temacie...

Ps. A o tym czemu jeszcze VAT1b  na upartego chyba gdzieś już coś pisane było...

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Było. Było. Było pisane. Było zobrazowane.

VAT 1b

220px-FSR_Tarpan_237S_during_%E2%80%9EXXX_lat_motoryzacji_PRL%E2%80%9D_exhibition_at_Bonarka_City_Center_in_Krak%C3%B3w_5.JPGPodobny obraz

I podstawowym sednem dopasowywania auta do definicji są te trzy punkty, a nie wyłuskiwanie literkowanych podpunktów, które specjalnie wyciąłem.

9. Do pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, należą:

1) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą:

a) ...

b) ...

2) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, które posiadają kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;

3) pojazdy specjalne, które spełniają również warunki zawarte w odrębnych przepisach, określone dla następujących przeznaczeń:

Jaśniej?

Napisano
11 godzin temu, Rubel napisał:

VAT 1b jak kabina osobno paka osobno?

A jaką ma część do przewozu ładunków? Otwartą :P

Napisano

Odbiegając trochę od tematu. Mam ostatnio nalot klientów którzy chcą zrobić badanie na VAT2, mimo iż mają już adnotacje, tyle że samochody są z dwoma rzędami siedzeń. Chyba pali się pod du**ą bo lata odliczali, a teraz księgowa jednego mówi że skoro nie zrobię pozytywnie, to żebym zrobił negatywnie i napisał czemu VAT 2 nie spełnia. Oczywiście odmawiam , i życzę szerokiej drogi...

Napisano

A co w  tym trudnego ?? Wynik negatywny, nie spełnia Vat-2 i tyle w temacie. Czasami się zdarzy nawiedzona księgowa która chce mieć pozytywne na takie co spełniają i negatywne na te co nie spełniają :P Dla mnie to żaden problem ;) to moje ulubione badania ^^ 

Napisano
24 minuty temu, Rafi90 napisał:

Oczywiście odmawiam , i życzę szerokiej drogi...

Kasa Ci nie miła? Prościutkie badanie, wynik N.

Napisano

Z tym  jest cały czas problem - co roku przy badaniu wpisuje iż nie spełnia bo doka - do WK przy wymianie DR iż nie spełnia a i tak w nowym DR dalej VAT-2 a i jeszcze Vat 3 i 4 w nowych DR się zdarza 

Napisano
30 minut temu, IVVO napisał:

Z tym  jest cały czas problem

To wina właścicieli, którzy nie pilnują swoich spraw. Niech tylko się skarbówka obudzi i zacznie przyglądać się sprawie to momentalnie się wszystko wyprostuje.

Napisano
W dniu 28.07.2022 o 22:02, Paprock napisał:

Było zobrazowane

z tym tarpanem -to hamuj - tam mogą być jednak 2 rzędy

Napisano (edytowane)

800px-FSR_Tarpan_237S_during_%E2%80%9EXX

1200px-FSR_Tarpan_233_Klasyki_w_FSO.jpg

Edytowane przez Jacdiag
Napisano

Tu chyba skarbowy coś ruszył temat, i zaczynają szukać skąd wzięło się Vat 2, kto wpisał i na jakiej podstawie. Za chwilę będę latał jako świadek, bo dlaczego mój znajomy kolega po fachu stację dalej zrobił Vat 2 , 3 lata temu z P a ja dziś z N. Nie dziękuje, ale nie potrzebuje tych 50zeta ani chodzenia i tłumaczenia. Już taka akcja była w naszej okolicy z 6-7 lat temu podobna

Napisano
37 minut temu, Rafi90 napisał:

skąd wzięło się Vat 2,

Badanie wykonano przed 01/04/2014 gdzie był podział od 1 do 4 - i tak zostało - widząc takie bzdety warto w uwagach wpisać iż nie odpowiada ustawie o VAT - mam taki wpis gotowy i dopinam do uwag - a co klient i WK z tym zrobi to nie mój problem

• Lubię 1
Napisano

Ale ja już nie mówie o "starym vacie" mówie o nowym VAT 2 gdzie ktoś przy dwóch rzędach siedzeń takowy zrobił, później wpisał i teraz chyba kontrola była...

Napisano
14 minut temu, Rafi90 napisał:

chyba kontrola była

Ostatnio był u mnie właściciel któremu skarbówka do firmy weszła - szukał Vat-ów gdzie je robił- u mnie znalazł z 10 ale jeszcze brakło mu z 5 - jak by ich nie znalazł to tak średnio po 20tyś za każdy - tyle odliczeń od jednego pojazdu księgowa odliczała - za każdym znalezionym coś w kieszeni mu zostało 

Napisano
W dniu 28.07.2022 o 22:02, Paprock napisał:

Było

Paprock,  a zdajesz sobie sprawę że w Tarpanie  ta ściana była  przesuwna i miedzy fotelami przednimi a ścianą mieściła się złożona tylna kanapa? Nawet na fotce widać do którego miejsca miała się cofnąć. Chyba że masz fotke wnętrza i w tym egzemplarzu jej nie było

https://www.auto-swiat.pl/klasyki/youngtimer/tarpan-237-checi-byly-dobre-a-wyszlo-jak-zawsze/6c7z437   17 fotka

Napisano

Zdaję. Zdaję. Jak miał jeden rząd siedzeń i dosuniętą ścianę do oparć to się łapał dokładnie pod VAT-1b a nie pod VAT-2.

Mi idzie o wyłapanie subtelnej różnicy między tymi vatami w budowie pojazdu. I dla mnie pod VAT-2 łapią się wszystkie osobne jednorzędowe kabiny z tym co za nią. A pod VAT-1b właśnie pojazdy o zabudowie podobnej do tego Tarpana i Skody, gdzie granica między kabiną a skrzynią nie istnieje. Wszystko jest w jednej bryle.

I tak:

Warszawa Pick-Up = VAT-1b: https://flib.samar.pl/700/500/7605502768ad7a27389.webp

Syrena Bosto = VAT-2: http://model143.files.wordpress.com/2017/08/dsc06478.jpg

No nie po to rozpisali to na dwa punkty, żeby otwarte paki wrzucać pod dowolne VATY. W VAT-2 jest położony nacisk na rozdzielenie kabiny od nadwozia

No coś takiego, że jes kamper i kamper. Jeden jest w bryle blaszaka, a drugi za kabiną ma dołożoną kamperową budę.

https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/1899/2048x0/1899636.jpg

https://polskicaravaning.pl/img/artykuly/zuk-kamper-moglby-byc dzisiejsza westfal_145868_3.webp

Napisano
9 minut temu, Paprock napisał:

Syrena Bosto

To nie Bosto, to R20.

10 minut temu, Paprock napisał:

o nie po to rozpisali to na dwa punkty, żeby otwarte paki wrzucać pod dowolne VATY.

To przyjmij do wiadomości, że spora grupa pojazdów spełnia obie definicje i nie ma żadnego znaczenia, który VAT się wybierze i jeden nie jest "ważniejszy" od drugiego. Można to klasyfikować dowolnie i nie jest to żaden błąd.

Napisano
42 minuty temu, Paprock napisał:

Jak może spełniać obie skoro kabina jest w bryle nadwozia zupełnie nie oddzielona?

Mowa o takich pojazdach:

https://sebzio.flog.pl/wpis/13722125/zuk-a11

42 minuty temu, Paprock napisał:

A dopisywynia literek to raczej wymysł, więc?

A jakie to ma znaczenie?

Napisano

Ten z linku to jest VAT-2, a dlatego VAT-2 bo nie ma ściany ani przegrody, o której mowa w VAT-1. Odkryta paka dla spełnienia VAT-1 to nie wszystko. Tylna ścianka w kabinie, to jak widać też nie wszystko. Nie pierwszy i nie ostatni przypadek jednego przepisu o różnych interpretacjach. Swoje powiedziałem, napisałem, zobrazowałem. Kończę polemikę, bo dalsze brnięcie w 'swoje racje' zakończy się przysłowiowym biciem piany. Na razie. A na zakończenie pełne brzmienie VATU-1 i VATU-2:

Do pojazdów VAT-1 należą pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą z otwartą częścią przeznaczoną do przewozu ładunków;

Do pojazdów VAT-2 należą pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, które posiadają kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;

Mam nadzieję, że widać różnicę.

• Lubię 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.