Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Dziś natrafilem na taki artykuł :

https://autokult.pl/wspolczynnik-1-33-wzgledem-przyczepy-w-koncu-zlikwidowany-teraz-zasady-sa-duzo-prostsze,6856923644631616a

Zawsze uważałem, że przykładowo posiadając w DR pojazdu O.1 1500 kg, mogę ciągnąć przyczepę z hamulcem o dmc np. 1700kg, ale gdy jest nie załadowana i nie przekracza 1500kg, a z tego, co czytam, nie mogę ciągnąć nawet nie załadowanej, bo nie zgadzają się cyferki... Ba, nie mogę jej nawet pustej legalnie przeparkowac...

Czy moze ja coś rozumiem źle?

Napisano

Idzie o to, że jak masz przyczepę sprzed 2023 roku, to musi w niej być zamontowany hamulec najazdowy działający na wszystkie koła. Bez żadnych współczynników. Ważne jest to aby parametrów technicznych nie przekroczyć. To samo dotyczy przyczepy po 2022 roku, z tym że wymaga się hamulca najazdowego przynajmniej dla jednej osi.

Nie ma co się bawić w współczynniki, bo zostały wymazane, skasowane!

Tak po nowelizacji brzmi przepis:

„7. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy) działający na koła wszystkich osi. W przyczepie rejestrowanej po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do dnia 1 stycznia 2023 r. dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy) działający co najmniej na koła jednej osi; takie rozwiązanie dopuszcza się również w przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 5 ton, zarejestrowanej po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1968 r.”;

• Lubię 1
Napisano
5 minut temu, Paprock napisał:

masz przyczepę sprzed 2023 roku, to musi w niej być zamontowany hamulec najazdowy działający na wszystkie koła.

6 minut temu, Paprock napisał:

To samo dotyczy przyczepy po 2022 roku, z tym że wymaga się hamulca najazdowego przynajmniej dla jednej osi.

Jest dokładnie odwrotnie.

• Piwo 1
Napisano

E! Jeszcze raz. Co jest nie tak?

A OK. Teraz zauważyłem.

Rzeczywiście "od", "do" pokiepściłem.

Ślepawym już się robię. Masakra! 😪

Napisano
5 godzin temu, Paprock napisał:

Ślepawym już się robię.

Toć... w końcu dziadek*:smile:

* - to taki Starszy Pan ;D