Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

awaria ciagnika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kupiłem rok temu 1000l paliwa b7 w specjalnie przeznaczonym do tego zbiorniku. Co jakiś czas używałem tego paliwa do swojego ciągnika i teraz domyslam sie ze przez to paliwo mam awarie ciagnika kupionego w 2019 roku. Ciagnik juz nie jest na gwarancji, szkody sa na okolo 100tys zl. Czy firma ktora sprzedala mi tyle paliwa w specjalnym zbiorniku na fakture nie powinna poinformowac na fakturze o dacie przydatnosci takiego paliwa? Dopiero teraz dowiedzialem sie ze trwalosc takiego paliwa to 6 msc maks, nie bylem swiadomy takich rzeczy. Czy ubezpieczenie AC obejmie taka szkode? Ktos mial podobna sytuacje?

Napisano
41 minut temu, przyczepy25 napisał:

szkody sa na okolo 100tys zl

Może przy takiej kwocie lepiej odwiedzić adwokata, rzeczoznawcę lub innego speca z branży paliwowej?

Napisano

Przy zakupie większych ilości warto wziąć próbkę paliwa do plombowanej butelki. Często jest to jedyna metoda udowodnienia jakiej jakości paliwo zostało dostarczone. Teraz nawet gdyby o datę przydatności nie chodziło to raczej trudno będzie udowodnić z jakiego źródła paliwo pochodziło, ba nawet gdybyś to udowodnił to jeszcze zostaje udowodnienie, że zbiornik był czysty i nie zawierał resztek paliwa z poprzedniej dostawy.

Napisano

rodzaj paliwa był dedykowany do pojazdu ?

Bo chyba nie jakiś olej opałowy czy cos podobnego. 

Napisano
42 minuty temu, Mecher napisał:

rodzaj paliwa był dedykowany do pojazdu ?

Bo chyba nie jakiś olej opałowy czy cos podobnego. 

Tak, olej napędowy B7

Napisano
Co to za paliwo B7?

Litery B używa się w celu oznaczenia olejów napędowych. Cyfry znajdujące się obok litery B wskazują na maksymalną ilość biokomponentów, które mogą być częścią określonego rodzaju paliwa. Oznaczenie B7 wskazuje więc na to, że w oleju znajduje się najwyżej 7% biokomponentów, a B10 – 10% tych składników
  • Piwo 1
Napisano

Dlatego do maszyny która stoi,kupuję olej B0 i nic się nie dzieje,ale mój zetorek ma już ponad 20 latek.

Napisano

dlatego też przestałem kupować na stacjach i niestety kupiłem zbiornik (spory wydatek i dlatego niestety). Teraz tylko B0 i święty spokój. Niestety taka jest prawda że biokomponenty w paliwach sprawiają że musi być zużyte najlepiej w 3 miesiące. Dla pojazdów które ciągle pracują i jeżdżą B7 jest OK ale nie dla rzadziej używanych pojazdów.

No i przydałaby się niezależna ekspertyza dlaczego silnik padł + sprawdzenie czy przypadkiem nie jest to jakaś usterka całej serii silników danego producenta.

Napisano

Jakie procesy zachodzą w paliwie z bio, że traci ono swe parametry?

Napisano

1L

• Liqui Moly 21317Anti Bakterien Diesel Additiv zawiera wysokiej jakości Biocyd o szerokim polu działania przeciw bakteriom i grzybom pleśniowym. Do wszystkich silników Diesla. 25 ml dodatku wystarcza na 25 l paliwa.
Liqui Moly Anti Bakterien Diesel Additiv 1L

Liqui Moly

Takie coś też można stosować

Napisano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

. Teraz tylko B0 i święty spokój.

Potwierdzam. Silnik dużo lepiej pracuje i mniej spala. Nieporównywalna poprawa względem gnojówek na stacjach

Napisano

Na pewnych stacjach paliw B0 jest sprzedawane jako tzw paliwo arktyczne,a dostępne jest np w Naftobazie i jest normalnie sprzedawane dla klientów.Wojsko tylko takiego oleju używa.

Napisano

u nas jedna stacja ma to u siebie i jest oznakowane jako b0, oczywiście ciut droższe.

• 4 weeks later...
Napisano
W dniu 31.03.2023 o 09:59, przyczepy25 napisał:

Witam,

kupiłem rok temu 1000l paliwa b7 w specjalnie przeznaczonym do tego zbiorniku. Co jakiś czas używałem tego paliwa do swojego ciągnika i teraz domyslam sie ze przez to paliwo mam awarie ciagnika kupionego w 2019 roku. Ciagnik juz nie jest na gwarancji, szkody sa na okolo 100tys zl. Czy firma ktora sprzedala mi tyle paliwa w specjalnym zbiorniku na fakture nie powinna poinformowac na fakturze o dacie przydatnosci takiego paliwa? Dopiero teraz dowiedzialem sie ze trwalosc takiego paliwa to 6 msc maks, nie bylem swiadomy takich rzeczy. Czy ubezpieczenie AC obejmie taka szkode? Ktos mial podobna sytuacje?

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy ubezpieczenie AC obejmie szkody wynikłe z użycia przeterminowanego paliwa. Zależy to od warunków ubezpieczenia. W przypadku szkód wynikłych z użycia przeterminowanego paliwa, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. 

Jeśli chodzi o fakturę, to nie jestem w stanie powiedzieć, czy firma sprzedająca paliwo powinna poinformować na fakturze o dacie przydatności takiego paliwa. Zależy to od umowy między Tobą a firmą sprzedającą paliwo. 

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat ubezpieczenia AC i szkód wynikłych z użycia przeterminowanego paliwa, polecam skontaktować się z Twoim ubezpieczycielem lub doradcą ubezpieczeniowym.

https://www.audytpsychologiczny.pl/objawy-po-gwalcie-jak-rozpoznac/

- "Człowiek uczy się całe życie, a umiera przecież nieoświecony." - Johann Wolfgang von Goethe