przyczepy25 Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 Witam, kupiłem rok temu 1000l paliwa b7 w specjalnie przeznaczonym do tego zbiorniku. Co jakiś czas używałem tego paliwa do swojego ciągnika i teraz domyslam sie ze przez to paliwo mam awarie ciagnika kupionego w 2019 roku. Ciagnik juz nie jest na gwarancji, szkody sa na okolo 100tys zl. Czy firma ktora sprzedala mi tyle paliwa w specjalnym zbiorniku na fakture nie powinna poinformowac na fakturze o dacie przydatnosci takiego paliwa? Dopiero teraz dowiedzialem sie ze trwalosc takiego paliwa to 6 msc maks, nie bylem swiadomy takich rzeczy. Czy ubezpieczenie AC obejmie taka szkode? Ktos mial podobna sytuacje? Cytuj
mirek_handlarz Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 41 minut temu, przyczepy25 napisał: szkody sa na okolo 100tys zl Może przy takiej kwocie lepiej odwiedzić adwokata, rzeczoznawcę lub innego speca z branży paliwowej? Cytuj
danielg539 Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 Przy zakupie większych ilości warto wziąć próbkę paliwa do plombowanej butelki. Często jest to jedyna metoda udowodnienia jakiej jakości paliwo zostało dostarczone. Teraz nawet gdyby o datę przydatności nie chodziło to raczej trudno będzie udowodnić z jakiego źródła paliwo pochodziło, ba nawet gdybyś to udowodnił to jeszcze zostaje udowodnienie, że zbiornik był czysty i nie zawierał resztek paliwa z poprzedniej dostawy. Cytuj
Mecher Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 A rodzaj paliwa był dedykowany do pojazdu ? Bo chyba nie jakiś olej opałowy czy cos podobnego. Cytuj
przyczepy25 Napisano 31 Marzec 2023 Autor Napisano 31 Marzec 2023 42 minuty temu, Mecher napisał: A rodzaj paliwa był dedykowany do pojazdu ? Bo chyba nie jakiś olej opałowy czy cos podobnego. Tak, olej napędowy B7 Cytuj
IVVO Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 Co to za paliwo B7? Litery B używa się w celu oznaczenia olejów napędowych. Cyfry znajdujące się obok litery B wskazują na maksymalną ilość biokomponentów, które mogą być częścią określonego rodzaju paliwa. Oznaczenie B7 wskazuje więc na to, że w oleju znajduje się najwyżej 7% biokomponentów, a B10 – 10% tych składników 1 Cytuj
krzysieknowak Napisano 31 Marzec 2023 Napisano 31 Marzec 2023 Dlatego do maszyny która stoi,kupuję olej B0 i nic się nie dzieje,ale mój zetorek ma już ponad 20 latek. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 dlatego też przestałem kupować na stacjach i niestety kupiłem zbiornik (spory wydatek i dlatego niestety). Teraz tylko B0 i święty spokój. Niestety taka jest prawda że biokomponenty w paliwach sprawiają że musi być zużyte najlepiej w 3 miesiące. Dla pojazdów które ciągle pracują i jeżdżą B7 jest OK ale nie dla rzadziej używanych pojazdów. No i przydałaby się niezależna ekspertyza dlaczego silnik padł + sprawdzenie czy przypadkiem nie jest to jakaś usterka całej serii silników danego producenta. Cytuj
danielg539 Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 Jakie procesy zachodzą w paliwie z bio, że traci ono swe parametry? Cytuj
krzysieknowak Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 1L Liqui Moly 21317Anti Bakterien Diesel Additiv zawiera wysokiej jakości Biocyd o szerokim polu działania przeciw bakteriom i grzybom pleśniowym. Do wszystkich silników Diesla. 25 ml dodatku wystarcza na 25 l paliwa. Takie coś też można stosować Cytuj
radekd2 Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 Czyli z tego wynika, iż paliwo "bio" po prostu gnije. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał: . Teraz tylko B0 i święty spokój. Potwierdzam. Silnik dużo lepiej pracuje i mniej spala. Nieporównywalna poprawa względem gnojówek na stacjach Cytuj
zbitur Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 No ale B0 - nikt nie wie gdzie szukać ! Cytuj
krzysieknowak Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 Na pewnych stacjach paliw B0 jest sprzedawane jako tzw paliwo arktyczne,a dostępne jest np w Naftobazie i jest normalnie sprzedawane dla klientów.Wojsko tylko takiego oleju używa. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 3 Kwiecień 2023 Napisano 3 Kwiecień 2023 u nas jedna stacja ma to u siebie i jest oznakowane jako b0, oczywiście ciut droższe. Cytuj
AlicjaKuty Napisano 26 Kwiecień 2023 Napisano 26 Kwiecień 2023 W dniu 31.03.2023 o 09:59, przyczepy25 napisał: Witam, kupiłem rok temu 1000l paliwa b7 w specjalnie przeznaczonym do tego zbiorniku. Co jakiś czas używałem tego paliwa do swojego ciągnika i teraz domyslam sie ze przez to paliwo mam awarie ciagnika kupionego w 2019 roku. Ciagnik juz nie jest na gwarancji, szkody sa na okolo 100tys zl. Czy firma ktora sprzedala mi tyle paliwa w specjalnym zbiorniku na fakture nie powinna poinformowac na fakturze o dacie przydatnosci takiego paliwa? Dopiero teraz dowiedzialem sie ze trwalosc takiego paliwa to 6 msc maks, nie bylem swiadomy takich rzeczy. Czy ubezpieczenie AC obejmie taka szkode? Ktos mial podobna sytuacje? Nie jestem w stanie powiedzieć, czy ubezpieczenie AC obejmie szkody wynikłe z użycia przeterminowanego paliwa. Zależy to od warunków ubezpieczenia. W przypadku szkód wynikłych z użycia przeterminowanego paliwa, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Jeśli chodzi o fakturę, to nie jestem w stanie powiedzieć, czy firma sprzedająca paliwo powinna poinformować na fakturze o dacie przydatności takiego paliwa. Zależy to od umowy między Tobą a firmą sprzedającą paliwo. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat ubezpieczenia AC i szkód wynikłych z użycia przeterminowanego paliwa, polecam skontaktować się z Twoim ubezpieczycielem lub doradcą ubezpieczeniowym. https://www.audytpsychologiczny.pl/objawy-po-gwalcie-jak-rozpoznac/ - "Człowiek uczy się całe życie, a umiera przecież nieoświecony." - Johann Wolfgang von Goethe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi