kruhy84 Napisano Środa o 06:34 Share Napisano Środa o 06:34 Na OSKP w której pracuję padł komputer, uszkodzony dysk. Na tą chwilę nie udało się odzyskać bazy danych i nie wiadomo czy się uda. Okres od sierpnia zeszłego roku do teraz. Czy w takich przypadkach jest jakiś tryb działania? Starostwo zostało poinformowane. Za tydzień kontrola z WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano Środa o 06:45 Share Napisano Środa o 06:45 Dać dysk specjalistycznej firmie w celu odzyskania danych - samemu można spróbować bo jest kilka programów dyskowych z których klika razy korzystałem ale jeśli wiedza na poziomie używacza to nie polecam. Z dysku nic nie ginie tylko czasami się "zawieruszy". A tak z innej beczki - nie macie dysku zewnętrznego lub chmury na kopię. Swoją bazę mam na drugim SSD + pendrive USB + chmura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruhy84 Napisano Środa o 07:24 Autor Share Napisano Środa o 07:24 Właśnie dysk SSD padł. Był już w jednej firmie i nie dali rady. Informatyk w firmie jest od tego żeby robić kopie. Podobno robił, a jak stał się zonk to okazało się że "teraz trzeba będzie robić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano Środa o 07:26 Share Napisano Środa o 07:26 Myślę że dobry spec odzyska te dane bez problemu. Musicie się postarać bo na kontroli może nie być kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano Środa o 07:37 Share Napisano Środa o 07:37 Ogólnie - Ty jako diagnosta nie masz nic do rejestru i to nie twój problem gdyż zgodnie z przepisami prowadzi go "przedsiębiorca" prowadzący SKP i on za niego odpowiada. To tylko narzędzie twojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boguslaw Napisano Środa o 08:59 Share Napisano Środa o 08:59 (edytowane) U nas też kiedyś padł. Część danych odzyskałem z kopi z dysku zewnętrznego, część odzyskałem dzięki pomocy z Patronat. Dane zaciągałem wraz z ich informatykiem z bazy cep. Długo to trwało ale się udało. Edytowane Środa o 09:06 przez Boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruhy84 Napisano Środa o 17:01 Autor Share Napisano Środa o 17:01 Dzięki za podpowiedź. Czyli tak jak myślałem że da się to zrobić z przez patronat w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano Środa o 17:08 Share Napisano Środa o 17:08 (edytowane) 10 godzin temu, IVVO napisał: Z dysku nic nie ginie tylko czasami się "zawieruszy" Nie wnikając w mało prawdopodobne przypadki to dysk SSD, jak padnie to wszystko ginie. Ale może tylko padł kontroler i wystarczy przenieść układy pamięci. Spróbuj z https://www.ontrack.com/pl-pl Ale tanio nie będzie. 10 minut temu, kruhy84 napisał: patronat Patronat robi kopię bazy Waszych klientów? Edytowane Środa o 17:12 przez radekd2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano Środa o 17:17 Share Napisano Środa o 17:17 11 godzin temu, kruhy84 napisał: padł komputer, Poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum104.html albo daj namiary firmowemu informatykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano Środa o 17:19 Share Napisano Środa o 17:19 2 minuty temu, Jacdiag napisał: Poczytaj Dawno przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano Środa o 17:25 Share Napisano Środa o 17:25 I jaką wiedzę zyskał @kruhy84po Twoim przeczytaniu tematów na elektrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano Środa o 18:20 Share Napisano Środa o 18:20 Godzinę temu, radekd2 napisał: Patronat robi kopię bazy Waszych klientów? 9 godzin temu, Boguslaw napisał: Dane zaciągałem wraz z ich informatykiem z bazy cep. Długo to trwało ale się udało. Z tego co rozumiem to nie patronat robi kopię a ich informatyk pomógł odtworzyć część bazy z danych CEP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nesiasps Napisano Czwartek o 05:01 Share Napisano Czwartek o 05:01 10 godzin temu, yogi1984 napisał: Patronat robi kopię bazy Waszych klientów w plikach kopi Patronatu jest kopia bazy kontauto - jeśli o to pytasz.. po ostatnich przygodach z dyskiem wykupiłem Acronis do kopii dysku w czasie rzeczywistym... Patronat nie ma chmury, a w CEPIK to nie wiem czy jest opcja odzyskiwania rejestru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano Czwartek o 05:54 Share Napisano Czwartek o 05:54 12 godzin temu, radekd2 napisał: to dysk SSD, jak padnie to wszystko ginie. Kolego na żadnym dysku nic nie ginie - nie mówię tu o firmach odzyskujących dane "po taniości" lecz o laboratoriach specjalistycznych gdzie odzyskanie każdego kilobita boli - dane są odzyskiwane ze zniszczonych celowo dysków - a w tym przypadku podejrzewam wysypanie firmwaru lub sektora rozruchowego i posypanie tabeli partycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano Czwartek o 06:48 Share Napisano Czwartek o 06:48 Oj boli, boli... Poszedłem do specjaliztów ze swoim popsutym dyskiem zewnętrznym, to mi na dzień dobry dwa tysiące zaśpiewali za samą diagnozę, a potem od dwóch do czterech tysięcy jeszcze jak coś odzyskanę będzie. I tyle miałem elektroniczny album z fotkami. Same wspomnienia pozostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano Czwartek o 07:00 Share Napisano Czwartek o 07:00 18 minut temu, Paprock napisał: Same wspomnienia pozostały. Za to bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boguslaw Napisano Czwartek o 08:21 Share Napisano Czwartek o 08:21 13 godzin temu, yogi1984 napisał: Z tego co rozumiem to nie patronat robi kopię a ich informatyk pomógł odtworzyć część bazy z danych CEP . Dokładnie tak było. Z Patronatem(ich informatykiem) byłem połączony przez TeamViewer . Potem on zdalnie łączył mój komp z CEP i ściągał dane w paczkach po dwadzieścia badań. Nie wróciło to co nie zostało wysłane (czyli haki). Lepszy rydz niż nic 🙂 15 godzin temu, kruhy84 napisał: Dzięki za podpowiedź. Czyli tak jak myślałem że da się to zrobić z przez patronat w razie czego. Tak z tym że u mnie brakowało około 150, u ciebie od sierpnia zeszłego roku to będzie "grubo", Teraz dodatkowo zapisuję na dysk zewnętrzny podłączony do kompa oraz co 2 tygodnie na pendraiva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi